Evo zašto mačke vole da se zavlače u kutije

Da su mačke misteriozna stvorenja poznato je od ranije. Njihovo ponašanje ponekad zbunjuje čak i njihove vlasnike. Ipak, u pogledu jedne stvari svi se slažu – mačke vole kartonske kutije, a naučnici su pokušali da objasne zašto.

Objašnjeno zašto mačke vole da se zavlače u kutije
Objašnjeno zašto mačke vole da se zavlače u kutije

Mačke uživaju u kutijama iz više razloga. Pre svega, reč je o nečemu novom što žele da istraže, kaže Mikel Delgado, doktorka nauka i naučnica koji se bavi proučavanjem ponašanja mačaka na Veterinarskom fakultetu Dejvis univerziteta u Kaliforniji. 

Njihova urođena znatiželja navodi ih da pokušaju da shvate svrhu nekog predmeta. Zanimljivi mirisi i šuškanje zgužvanog papira još više podstiču njihovu znatiželju, kaže Delgado. 

Drugi razlog je taj što je u kutiji – toplo. Mačke vole da je sobna temperatura viša od one koja odgovara većini ljudi, a s obzirom na to da je karton odličan izolator, mačke se često uvlače u kartonske kutije da bi očuvale svoju telesnu temepraturu. 

macka
Mačka u kutiji

Osećaj sigurnosti  

Veterinar i vlasnik klinike za životinje „Juniper Valley“ u Njujorku Metju Mekarti kaže da kutije mačkama pružaju osećaj sigurnosti. Mačke su i grabljivci i plen, ali zbog ovog potonjeg mnoge su sklone samozaštiti.

Kutije im nude svojevrsnu sigurnu zonu jer ih čuvaju od opasnosti koje vrebaju na otvorenim prostorima i omogućavaju lakši beg kad uoče potencijalnu pretnju, objasnio je Mekarti. 

Sigurnost zatvorenog i zaštićenog prostora, u ovom slučaju kutije, doprinosi smanjenju stresa kod mačaka. 

Dr Mekarti kaže još i da mačkama odgovara tekstura kartona. Ona je za njih jedan od najpodatnijih materijala za grebanje. To im omogućuje da vidljivim oznakama i svojim mirisom označe svoju teritoriju, da naoštre kandže, uklone zadebljane kandže i istegnu mišiće. 

Mekarti ističe da je važno ne ometati mačku dok se odmara u svojoj kutiji, jer ona postaje njen siguran prostor. Podizanje kutije ili njeno udaranje taj siguran prostor mogu pretvoriti u nešto sasvim suprotno.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Nova oaza za ljubitelje pešačenja – Vlasina bogatija za 47 km uređenih staza

Coca-Cola sistem i UNDP inicijativom „Vlasina – čista ljubav“...

Najpopularnije kuće za snimanje svetskih filmova i serija: Da li ih prepoznajete?

Donosimo vam listu šest najpopularnijih kuća u istoriji pop...

Kuhinja koja miriše na stari Niš: Recepti na moderan način

Kad zamiriše detinjstvo Kuhinja moje baka je mirisala na stari...

Kako je počeo Hladni rat: Prvi sukob Rusa i Amerikanaca na nebu iznad Niša

Početak hladnog rata se po mnogim istoričarima dogodio nakon...

Blizanci Aleksandra i Veljko napravili robota Miroslava i osvojili prvu nagradu

Robot Miroslav uz pomoć UV lampi dezinfikuje medicinske instrumente Robot...

Najnovije