COVID-19: Raste broj preminulih i zaraženih, 81 osoba na respiratoru

U poslednja 24 sata u Srbiji je preminulo 8 osoba prosečne starosti 70 godina, a registrovano je 305 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Hospitalizovana su 874 pacijenta od koji je 81 na respiratoru. Ukupno je preminulo 39 osoba.

Mere za sprečavanje širenja korona virusa
Covid 19, ilustracija

U prethodna 24 sata preminulo je šest osoba muškog i dve osobe ženskog pola od koronavirusa, a svi su imali i druge pridružene bolesti. Testirano je još 748 osoba, od čega je bilo 305 pozitivnih, a do je danas testirano ukupno 5.756 osoba, od kojih je 1.476 pozitivnih.

„U 70 odsto smrtnih ishoda u pitanju ljudi stariji od 60 godina, u uzrastu do 39 godina nismo imali nijedan smrtni slučaj, a u ovom momentu smrtnost u odnosu na ukupan broj zaraženih je 2,64 odsto“, kaže zamenica direktora Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ Darija Kisić Tepavčević.

Kon: Kreće strmi uspon obolelih

Epidemiolog Predrag Kon ukazao je na to da današnji podaci pokazuju da kreće strmi uspon kada je reč o broju obolelih od Kovida 19, uz ocenu da se peta nedelja jasno najavila.

„Sada je već sve pitanje zdravstvene bezbednosti svakog pojedinca u državi i toga da li će shvatiti da se nalazimo u krajnje ozbiljnoj situaciji“, upozorio je Kon

kon
Epidemiolog Predrag Kon

Prema njegovim rečima, broj hospitalizovanih prelazi kapacitete i bili bismo u većem problemu da improvizovane bolnice nisu bile dobro pripremljene.

Polovina inficiranih iz Beograda

Kon je predočio i da je skoro polovina inficiranih virusom korona iz Beograda, i dodao da je u GAK “Narodni front” 46 zaposlenih pozitivno na koronavirus a da je 75 udaljeno sa posla iz predostrožnosti.

On je naveo da su svi pozitivni bili u kontaktu sa 150 osoba, koje su potpuno zdrave i pod posebnim nadzorom, i dodao da je ta bolnica našla način da radi isti posao radi sa manjim brojem ljudi.

Prema njegovim rečima, u bolnici u Ćupriji je 4 lekara i 4 tehničara pozitivno na koronavirus, uz još 7 lekara i 3 tehničara koji su u kućnoj izolaciji.

Kisić Tepavčević je istakla da su svi oboleli zdravstveni radnici izolovani i većina njih je dobrog zdravstvenog stanja, napomenuvši da se očekuje da se uskoro vrate na posao i to nakon dva negativna testa na pomenuti virus.

Što se tiče obolevanja u zdravstvenim ustanovama, kada imamo tako veliki broj obolelih jasno je da su se desili određeni propusti u nekim momentima. Ali, najbitnije je da su svi oni kod kojih je potvrđeno prisustvo virusa izolovani i da su njihovi kontakti pod zdravstvenim nadzrom, naglasila je ona.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Značaj 8. marta: Borba za ravnopravnost i podsećanje na neplaćeni rad žena

Međunarodni dan žena ne predstavlja samo priliku za slavlje...

Uspešno završen još jedan krug CeraVe Days projekta na fakultetima u Srbiji

Realizovano više od 700 besplatnih pregleda dermatologa, 250 studenata...

Ratni pakao u Tel Avivu: Niška rukometašica svedoči o dramatičnim trenucima

Mlada sportistkinja vratila se kući nakon granatiranja Ratni užasi koji...

Najnovije