Covid – 19: Do danas 384 potvrđena slučaja i još jedna žrtva virusa

Četvrta žrtva koronavirusa u Srbiji je žena iz Niša stara 60 godina, koja je bila dugogodišnji neregulisani dijabetičar. Do sada su registrovana ukupno 384 potvrđena slučaja COVID-19. Od poslednjeg izveštaja testirani su uzorci 245 osoba, od kojih je 81 uzorak pozitivan, a 164 su negativna na novi koronavirus.

konferencija korona
FOTO: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/

Ministar zdravlja u Vladi Republike Srbije Zlatibor Lončar izjavio je danas da je četvrta žrtva koronavirusa u našoj zemlji žena iz Niša stara 60 godina, koja je bila dugogodišnji neregulisani dijabetičar.

Lončar je u izjavi za Radio-televiziju Srbije (RTS) rekao da je ona bila na respiratoru od 21. marta, da je imala težak oblik bolesti i da su se  lekari do poslednjeg trenutka borili za njen život.

Direktor Kliničkog centra Niš Zoran Radovanović saopštio je da doktorka koja je preminula od posledica koronavirusa nije zaražena u kontaktu sa pacijentima, već se radi o eksternoj infekciji iz Lugana.

On je preneo da je trenutno 11 lekara pozitivnih na virus korona na kućnom lečenju, i istovremeno poručio da je zdravstvena ustanova na čijem je čelu u potpunosti spremna za prihvat svih pacijenata.

Na respiratoru 24 pacijenta

Od 203 pacijenta, koliko je ukupno hospitalizovano, njih 14 je u KC Vojvodina, 18 u KC Niš, 16 u KC Kragujevac, 12 na Infektivnoj klinici KC Srbije, dok je 131 pacijent smešten u KBC “Dragiša Mišović”, 10 pacijenata na Klinici za pulmologiju, a dva u bolnici u Valjevu.

Na respiratoru su 24 pacijenta, i to po četiri u KC Vojvodine, KC Niš i KC Kragujevac, devetoro je na Infektivnoj klinici KC Srbije, dvoje u KBC “Dragiša Mišović”, a jedan na pulmološkoj klinici.

„Na Infektivnoj klinici ima približno 100 kreveta, u KBC „Dragiša Mišović“ i u KBC Zemun po 400, a nakon popunjavanja tih kapaciteta oboleli će biti smeštani na VMA i u vojno-medicinske centre“, kaže epidemiolog Predrag Kon.

Prema njegovim rečima, od sada prestaje kućna izolacija, koja se koristi kada je neko zaražen, ali ne prestaje kućna samoizolacija, koja je zaštita i služi za one koji su bili u kontaktu sa obolelim.

„Svako ko je pozitivan, na taj način što se privremeno izdvaja i odlazi u kolektivni smeštaj, štiti zapravo svoju porodicu i u tim situacijama razdvajanje dece i roditelja ne bi smelo da se dogodi“, kaže Kon.

Najviše zaraženih ima u Beogradu

Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ Darija Kisić Tepavčević najavila je da će se na konferencijama za novinare redovno davati informacije o topografskoj distribuciji obolelih, navodeći da je virus sada prisutan među stanovnicima 21 grada.

Ona je saopštila da je, od ukupno potvrđenih slučajeva koronavirusa, najviše zaraženih u Beogradu – 158, Nišu 40 i Valjevu 38.

Prema njenim rečima, očekivano je da u Beogradu ima najviše potvrđenih slučajeva jer je to naš najveći grad, ali i upozorila na to da Niš i Valjevo nisu slične veličine, a proporcionalno imaju sličan broj obolelih.

Zatim, kako je dodala, slede Novi Sad sa 21 obolelim, Čačak sa 13, Kragujevac sa 12, Kruševac i Ćuprija sa po 10, a jednocifren broj obolelih imaju Kikinda, Vranje, Užice, Požarevac, Zaječar i Pančevo.

Po jednog obolelog imaju Vrnjačka Banja, Temerin, Sombor, Bačka Topola, Sremski Karlovci, Zrenjanin i Leskovac, precizirala je Kisić Tepavčević i objasnila da do sada imamo najveći broj testiranih osoba, pa samim tim i veći broj potvrđenih slučajeva.

Ona je istovremeno ponovila da se većina zdravstvenih radnika u Srbiji koji su zaraženi koronavirusom zarazila van zdravstvenih ustanova, ali nije precizirala koliko je tačno zaraženih među medicinskim osobljem.

Kisić Tepavčević je istakla da nije došlo do širenja epidemije u bolničkoj sredini, navodeći da oboljevanje zdravstvenih radnika nije nešto što je neočekivano kada je reč o zaraznim bolestima jer su oni prvi na udaru.

sajmiste korona
Foto: Press služba Vlade RS

Na Beogradskom sajmu biće smešteni skoro zdravi ljudi

Prema njenim rečima, naša osnovna uloga jeste da ne dozvolimo da infekcija uđe široko u naš zdravstveni sistem.

„Na Beogradskom sajmu i drugim lokacijama gde će biti improvizovan smeštaj neće biti smeštani pacijenti kada budu popunjeni bolnički kapaciteti, već samo oni sa izrazito blagim oblikom infekcije, dakle skoro zdravi ljudi“, kaže Kisić Tepavčević.

Osobe smeštene na Sajmu boraviće tamo uz stalni zdravstveni nadzor, sve dok njihovi rezultati ne budu negativni na koronu, ukazala je doktorka i dodala da će uslovi u hali biti znatno unapređeni u odnosu na trenutno stanje.

Kisić Tepavčević je takođe napomenula da masovno testiranje mora detaljno da se razradi i da se utvrdi tačan vremenski period kada je najefikasnije raditi takvo medicinsko analiziranje.

Prema njenim rečima, PSR tehnika detektuje virus, ali on mora dovoljno da se razmnoži da bi mogao da bude otkriven, tako da, ukoliko se ne pogodi pravo vreme testiranja, osoba može biti negativna, a da to u stvari bude lažna slika.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Značaj 8. marta: Borba za ravnopravnost i podsećanje na neplaćeni rad žena

Međunarodni dan žena ne predstavlja samo priliku za slavlje...

Uspešno završen još jedan krug CeraVe Days projekta na fakultetima u Srbiji

Realizovano više od 700 besplatnih pregleda dermatologa, 250 studenata...

Ratni pakao u Tel Avivu: Niška rukometašica svedoči o dramatičnim trenucima

Mlada sportistkinja vratila se kući nakon granatiranja Ratni užasi koji...

Najnovije