Bubreg za sina: Izvršena 40. transplantacija bubrega u KC Niš

Niš vodeći centar za transplantaciju bubrega

U složenoj proceduri eksplantacije i transplantacije u kojoj je otac (56) donirao je bubreg svom sinu (34), koja se radi istovremeno u dve operacione sale učestvovalo je više od 40 ljudi, rekao je dr Dragan Milić direktor Klinike za kardiohirurgiju u Nišu.

To je bila 40. po redu izvršena transplatacija bubrega na ovoj klinici (od 2014. godine od kada je kliinka u novoj zgradi) koja je vodeća zdravstvena ustanova u zemlji kada se radi o transplantaciji bubrega od živih donora.

Hiruški tim KC Niš; Foto: D.M
Hiruški tim KC Niš; Foto: D.M

„Zahvalan sam Upravi KC Niš koja je obezbedila sve neophodne preduslove za uspešnu operaciju, Dr Dragiši Ljubenoviću na uspešnoj koordinaciji, dr Branki Mitić i dr Goranu Paunoviću na fantastičnoj pripremi pacijenata, dr Milanu Lazareviću na pravovremenoj nadoknadi i korekciji koagulacionog statusa, dr Mlađanu Goluboviću i dr Miroslavu Popoviću na besprekorno anesteziji, urološkoj ekipi koju je predvodio dr Pejić i koja je bez incidenta eksplantirala krajnje anatomski komplikovan bubreg donora koji je imao po dve renalne arterije i vene a normalno bubreg ima jednu arteriju i venu„, kaže dr Milić.

Hirurzi Kliničkog centra u Nišu sa multidisciplinarnim timom svakog trenutka spremni su da pristupe procesu transplantacije bilo da se radi kadaveričnoj ili transplantaciji sa živih donora, ocenjuju stručnjaci.

„Novi Zakon o transplantaciji podrazumeva da su svi posle 18 godine podrazumevano donori, ali to i dalje ne isključuje da je za darivanje organa potreban pristanak rodbine.“, podsećaju lekari.

Lista čekanja za transplantaciju bubrega na nivou Srbije je između 650 i 750 pacijenata, a na nivou niškog regiona oko 120 i 150 pacijenata.

Do sada potpisane na desetine hiljada donorski kartica, ali su one samo neka vrsta promocije doniranja organa što ne znači da ta osoba donira organ.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Značaj 8. marta: Borba za ravnopravnost i podsećanje na neplaćeni rad žena

Međunarodni dan žena ne predstavlja samo priliku za slavlje...

Uspešno završen još jedan krug CeraVe Days projekta na fakultetima u Srbiji

Realizovano više od 700 besplatnih pregleda dermatologa, 250 studenata...

Ratni pakao u Tel Avivu: Niška rukometašica svedoči o dramatičnim trenucima

Mlada sportistkinja vratila se kući nakon granatiranja Ratni užasi koji...

Najnovije