Belgija neće otvoriti granice za Srbiju

Belgijske vlasti su odlučile da od 7. jula ne otvore svoje granice za Srbiju, niti za preostalih 14 zemalja sa liste Saveta EU.

Belgija, koja je početkom meseca prvo odložila otvranje svojih granica za putnike iz trećih zemalja, danas je donela odluku da svoje granice zadrži zatvorenim za putnike iz 15 zemalja koji se nalaze na preporučenoj listi Saveta EU. 

Belgijske vlasti ovu odluku obrazlažu i dalje postojećim „mnogobrojnim zdravstvenim problemima“ u tim zemljama ili nepostojanjem reciprociteta kada su u pitanju putovanja belgijskih građana. 

U Briselu navode da će, ukoliko susedne zemlje dozvole ulazak putnika iz 15 zemalja sa liste, uvesti vanredne kontrole na svojim unutrašnjim granicama kako bi osigurali da oni ne uđu u Belgiju. 

Prema propisima EU, putovanje u Šengen je dozvoljeno građanima trećih zemalja koji imaju ili državljanistvo ili boravišnu dozvolu neke od EU 27, članovima njihovih porodica i putnicma koji imaju potvrdu o neophodnosti putovanja. 

Zemlje članice bi 15. jula trebalo da ponovo razmotre otvaranje spoljnih granica prema trećim zemljama u zavisnosti od poslednjih epidemioloških podataka.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Značaj 8. marta: Borba za ravnopravnost i podsećanje na neplaćeni rad žena

Međunarodni dan žena ne predstavlja samo priliku za slavlje...

Uspešno završen još jedan krug CeraVe Days projekta na fakultetima u Srbiji

Realizovano više od 700 besplatnih pregleda dermatologa, 250 studenata...

Ratni pakao u Tel Avivu: Niška rukometašica svedoči o dramatičnim trenucima

Mlada sportistkinja vratila se kući nakon granatiranja Ratni užasi koji...

Najnovije