Učenici iz Norveške posetili danski „Better collective“ koji posluje u Nišu

Da bi videli kako funkcioniše školski sistem u Srbiji i kako kompanije iz Skandinavije posluju na ovim prostorima, 14 učenika iz norveškog grada Gjovika posetilo je Niš. Njihov profesor je Dragan Pečenković „naše gore list“, koji već 5 godina radi u Višoj školi IKT u ovom gradu.

U poseti „Better collective“; Foto: BC

Ovo putovanje učenika škole iz Gjovika je deo studijskog programa, koji  se sprovodi od 2017. godine i jedini je takve vrste u Norveškoj. Osnovna ideja je da se učenici na praktičan način pripreme za nastavak školovanja i studije.

Kompanija Better Collective iz Danske prepoznata je kao odličan primer dobrog poslovanja u Srbiji, te su u okviru ovog putovanja, učenici iz Norveške posetili i njihove zaposlene.

„Posebno mi je zadovoljstvo što smo ugostili ove mlade ljude željne znanja i imali priliku da im predstavimo poslovanje kompanije „Better collective“. Mislim da ih čeka svetla budućnost u IT sektoru, koji se veoma brzo razvija, kako u svetu, tako i u Srbiji. Takođe mi je drago što raste interesovanje za Niš“, kaže Jakob Folmand, direktor Better Collective Niš.

Inače, „Better collective“ je veoma uspešna firma koja posle dve godine poslovanja u Nišu zapošljava 90 ljudi.

Norvežani iznenađeni školskim zvonom i disciplinom na časovima

Ova grupa studenata, koja nikada pre nije boravila na Balkanu, obišla je  istorijske i kulturne spomenike Niša, i upoznala se sa radom u Elektrotehničkoj školi  „Mija Stanimirović“. Ono što je na njih posebno ostavilo utisak su školska zvona.

Studenti sa zaposlenima u kompaniji; Foto: BC

“Čini mi se da su škole slične, ali ono što me je najviše iznenadilo jesu školska zvona. Mi nemamo zvona u Norveškoj”, kaže učenik Broje Skritinalon.

Gjovik ima trideset hiljada stanovnika, i ovi učenici su navikli da žive u manjim gradovima. Saglasni su da im klima u Nišu više prija, jer je toplije.

Primetna razlika, po rečima Norvežana je i to što su učenici u Srbiji mnogo disciplinovaniji od njih na časovima.

I norveški profesor oduševljen Srbijom

Profesor Piter Mod iz Više škole u Gjoviku bio je u Nišu pre dve godine i oduševljen je razvojem Srbije i poslovnim inicijativama.

“Dolazak ovde je vrlo zanimljiv, jer je reč o zemlji koja je u razvoju i ima mnogo inicijativa. Bio sam u Nišu prošle godine, veoma mi se sviđa i lepo je doći ovde ponovo”, kaže Piter Mod.

Kako bi troškove puta sami otplatili i došli u Srbiju, učenici iz Gjovika su obavljali različite poslove u školi, bez obzira što je reč o studijskom putovanju. Oni će do petka boraviti u Nišu i planirano je da obiđu i “Muzej Nikole Tesle” u Beogradu.

Najnovije

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Film Nove mreže prikazan na Fažana media festu

Nakon premijere na otvaranju Nišville jazz teatarskog festivala, dokumentarni...

Uspeh negotinskih vinara – od snova i ljubavi do održive budućnosti

Na istoku Srbije, u neposrednoj blizini Negotina, smešten je...

Umrežavanjem do bolje komunikacije ekoloških udruženja sa lokalnom samoupravom

Formiranje mreže ekoloških udruženja pozitivan je i dobar iskorak...

SVE(T) na leđima žene-Mirjana Karanović na otvaranju Teatarskog festivala

Premijera dokumentarnog filma „ SVE(T)na leđima žene“ – o...