Učenici iz Norveške posetili danski „Better collective“ koji posluje u Nišu

Da bi videli kako funkcioniše školski sistem u Srbiji i kako kompanije iz Skandinavije posluju na ovim prostorima, 14 učenika iz norveškog grada Gjovika posetilo je Niš. Njihov profesor je Dragan Pečenković „naše gore list“, koji već 5 godina radi u Višoj školi IKT u ovom gradu.

U poseti „Better collective“; Foto: BC

Ovo putovanje učenika škole iz Gjovika je deo studijskog programa, koji  se sprovodi od 2017. godine i jedini je takve vrste u Norveškoj. Osnovna ideja je da se učenici na praktičan način pripreme za nastavak školovanja i studije.

Kompanija Better Collective iz Danske prepoznata je kao odličan primer dobrog poslovanja u Srbiji, te su u okviru ovog putovanja, učenici iz Norveške posetili i njihove zaposlene.

„Posebno mi je zadovoljstvo što smo ugostili ove mlade ljude željne znanja i imali priliku da im predstavimo poslovanje kompanije „Better collective“. Mislim da ih čeka svetla budućnost u IT sektoru, koji se veoma brzo razvija, kako u svetu, tako i u Srbiji. Takođe mi je drago što raste interesovanje za Niš“, kaže Jakob Folmand, direktor Better Collective Niš.

Inače, „Better collective“ je veoma uspešna firma koja posle dve godine poslovanja u Nišu zapošljava 90 ljudi.

Norvežani iznenađeni školskim zvonom i disciplinom na časovima

Ova grupa studenata, koja nikada pre nije boravila na Balkanu, obišla je  istorijske i kulturne spomenike Niša, i upoznala se sa radom u Elektrotehničkoj školi  „Mija Stanimirović“. Ono što je na njih posebno ostavilo utisak su školska zvona.

Studenti sa zaposlenima u kompaniji; Foto: BC

“Čini mi se da su škole slične, ali ono što me je najviše iznenadilo jesu školska zvona. Mi nemamo zvona u Norveškoj”, kaže učenik Broje Skritinalon.

Gjovik ima trideset hiljada stanovnika, i ovi učenici su navikli da žive u manjim gradovima. Saglasni su da im klima u Nišu više prija, jer je toplije.

Primetna razlika, po rečima Norvežana je i to što su učenici u Srbiji mnogo disciplinovaniji od njih na časovima.

I norveški profesor oduševljen Srbijom

Profesor Piter Mod iz Više škole u Gjoviku bio je u Nišu pre dve godine i oduševljen je razvojem Srbije i poslovnim inicijativama.

“Dolazak ovde je vrlo zanimljiv, jer je reč o zemlji koja je u razvoju i ima mnogo inicijativa. Bio sam u Nišu prošle godine, veoma mi se sviđa i lepo je doći ovde ponovo”, kaže Piter Mod.

Kako bi troškove puta sami otplatili i došli u Srbiju, učenici iz Gjovika su obavljali različite poslove u školi, bez obzira što je reč o studijskom putovanju. Oni će do petka boraviti u Nišu i planirano je da obiđu i “Muzej Nikole Tesle” u Beogradu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Značaj 8. marta: Borba za ravnopravnost i podsećanje na neplaćeni rad žena

Međunarodni dan žena ne predstavlja samo priliku za slavlje...

Uspešno završen još jedan krug CeraVe Days projekta na fakultetima u Srbiji

Realizovano više od 700 besplatnih pregleda dermatologa, 250 studenata...

Ratni pakao u Tel Avivu: Niška rukometašica svedoči o dramatičnim trenucima

Mlada sportistkinja vratila se kući nakon granatiranja Ratni užasi koji...

Najnovije