U Srbiji i dalje nestabilna epidemiološka situacija, najviše zaraženih u Beogradu

Ministarstvo zdravlja Vlade Republike Srbije saopštilo je da su u našoj zemlji u poslednja 24 časa potvrđena još 383 slučaja COVID-19, a preminulo je još 13 osoba. Od poslednjeg izveštaja testirane su 9.183 osobe, a do sada ukupno 524.578 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

Ukupan broj preminulih, od početka epidemije, povećan je na 442, procenat smrtnosti je 2,24 odsto, a na respiratorima se nalazi 177 osoba.

Broj aktivnih slučajeva je 4.662, a od početka epidemije COVID-19 obolelo je 19.717 osoba.

Najveći rast zaraženih je u Beogradu

Premijerka Srbije Ana Brnabić je na redovnoj konferenciji za novinare Kriznog štaba za zaštitu stanovništva od zarazne bolesti COVID-19 ukazala na to da je najveći rast zaraženih u Beogradu, a situacija je nestabilna u Kraljevu, uz rast broja zaraženih i u Novom Sadu.

Premijerka Ana Brnabić; Foto: press

Za razliku od ovih gradova, situacija se smiruje u Šapcu i Novom Pazaru, što nam daje razlog za određeni optimizam, naglasila je premijerka i dodala da je rast broja novozaraženih posledica nedavnih protesta.

Situacija u glavnom gradu je u proteklih nekoliko dana bila stabilnija, ali je juče i danas zabeležen rast zaraženih, upozorila je ona i ocenila da je dobro što protesti nisu dugo trajali, zbog čega se uskoro očekuje pad broja zaraženih.

Prema njenim rečima, optimizam daje to što su građani zaista disciplinovani i što u najvećoj meri poštuju mere zaštite i apele Kriznog štaba.

Premijerka je saopštila da je Vlada na današnjoj sednici usvojila nove mere u borbi protiv širenja koronavirusa, koje od sutra stupaju na snagu i izrazila uverenje da će se to odraziti i na brojeve novozaraženih narednih dana, kao i da će se pritisak na zdravstveni sistem smanjiti.

dr Srđa Janković

Imunolog Srđa Janković rekao je da je naša zemlja izašla iz nepovoljne epidemiološke situacije, ali da moramo biti veoma oprezni jer epidemija još uvek ne jenjava.

„U ovom trenutku postoji i opravdana bojazan da stvari mogu da se pogoršaju i velika nada da možemo da sprečimo da se pogoršaju ukoliko dosledno sprovedemo ove mere“, rekao je Janković.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Značaj 8. marta: Borba za ravnopravnost i podsećanje na neplaćeni rad žena

Međunarodni dan žena ne predstavlja samo priliku za slavlje...

Uspešno završen još jedan krug CeraVe Days projekta na fakultetima u Srbiji

Realizovano više od 700 besplatnih pregleda dermatologa, 250 studenata...

Ratni pakao u Tel Avivu: Niška rukometašica svedoči o dramatičnim trenucima

Mlada sportistkinja vratila se kući nakon granatiranja Ratni užasi koji...

Najnovije