Prof. dr Janković: Svakog dana saniteti KC Niš dovoze nove i jako teške respiratorno ugrožene pacijente

Kon: Nema sumnje da se korona vraća, virus pokazao da ništa ne znamo o njemu

Predrag Kon
Predrag Kon, epidemiolog; Foto: Vlada Srbije

Epidemiolog i član kriznog štaba Predrag Kon izjavio je da nema dileme da se u Srbiji korona virus vraća.

Kon je rekao da treba sačekati da se vidi da li će virus vratiti većom snagom. 

„Da li će da se vraća većom snagom, to ćemo sačekati. Ovaj virus nam je pokazao da ništa ne znamo o njemu, i da jednostavno sve ono što se uobičajeno dešava kod respiratornih virusa, a to je da ima jasnu sezonu, da je u ovim mesecima, u ovom delu godine itekako aktivan i sposoban da se prenosi“, rekao je dr Predrag Kon tokom gostovanja u emisiji Oko. 

Kon je dodao da treba naglasiti da se virus u Beogradu najviše prenosi na određenim proslavama, kao što su žurke i rođendani, ali i donošenjem torte u firmu. 

„Međutim, mi imamo skoro između 57 i 58 odsto onih koji ne znaju kako su se zarazili, što jasno pokazuje da je virus u cirkulaciji u Beogradu“, kazao je Kon i dodao da je nova situacija nešto što ne može da se ignoriše i da mora vrlo ozbiljno da se shvati i da mora da se apeluje na građane da ponovo počnu da se pridržavaju mera. 

Radmilo Janković
Prof. dr Radmilo Janković, direktor Klinike za anesteziju KC Niš

Načelnik Klinike za anesteziologiju Kliničkog centra u Nišu prof. dr Radmilo Janković rekao je da su se svi u Kliničkom centru u Nišu nadali da, posle udara krajem marta i u prvoj polovini aprila, nikada više neće biti pred takvim iskušenjem. 

„Prve nedelje maja jesu možda ukazivale na to, ali situacija se dramatično menja. Mi pratimo situaciju za velika žarišta na jugu Srbije, koja se od početka nisu ni gasila, a to su Vranje i Leskovac, jer praktično smo mi i povezani sa njima i nama 80 posto pacijenata, čak i onih najtežih koji su, nažalost, na respiratorima, dolaze iz Leskovca i Vranja. I svakog dana saniteti dovoze nove i jako teške respiratorno ugrožene pacijente“, rekao je profesor Radmilo Janković. 

Janković je dodao da su nauka i patofiziologija pokazali da je kovid 19 jedno sistemsko oboljenje za koje još uvek nema rešenja. 

Novi Pazar je uveo vanrednu situaciju zbog porasta broja obolelih od koronavirusa. Odluka je doneta na onlajn sednici gradskog Štaba za vanredne situacije. 

Najnovije

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Film Nove mreže prikazan na Fažana media festu

Nakon premijere na otvaranju Nišville jazz teatarskog festivala, dokumentarni...

Uspeh negotinskih vinara – od snova i ljubavi do održive budućnosti

Na istoku Srbije, u neposrednoj blizini Negotina, smešten je...

Umrežavanjem do bolje komunikacije ekoloških udruženja sa lokalnom samoupravom

Formiranje mreže ekoloških udruženja pozitivan je i dobar iskorak...

SVE(T) na leđima žene-Mirjana Karanović na otvaranju Teatarskog festivala

Premijera dokumentarnog filma „ SVE(T)na leđima žene“ – o...