Ovo nije onaj virus iz marta! Za očekivati je da se vrati zabrana okupljanja

Kisić Tepavčević: Ovo nije onaj virus iz marta

Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ Darija Kisić Tepavčević rekla je da „ovaj virus više nije onaj iz marta i aprila“, da se danas pojavljuje u mnogo blažoj formi nego pre tri meseca, ali da su načini prenošenja isti pa i dalje treba primenjivati sve zaštitne mere.

Prema njenim rečima, bilo kakva manifestacija na kojoj je više ljudi predstavlja rizik, ali je nedavni fudbalski derbi bio na otvorenom gde je mogućnost zaraze manja, pa se u odnosu na broj prisutnih i obolelih, ne smatra da je to bio skup velikog rizika. 

Kisić Tepavčević je istakla da kapaciteti infektivnih klinika odgovaraju trenutnim potrebama, kao i da sve Ginekološko akušerske klinike imaju izolacione jedinice predviđene za smeštaj obolelih trudnica.  

Janković: Za očekivati je da se vrati zabrana okupljanja

Imunolog Srđa Janković izjavio je da porast broja zaraženih virusom korona u našoj zemlji u protekla dva dana jeste razlog za zabrinutost, ali da je situacija i dalje pod kontrolom, te je napomenuo da je sada važno da poštujemo preporuke o nošenju maski i držanju distance, kako se taj broj ne bi dalje povećavao.

Prema njegovim rečima, potencijal da se virus korona u zemlji „razbukti“ postoji, te napominje da je sada važnije nego ikada se se sprovode preporuke pre svega nošenje maske i fizička distanca. 

U suprotnom, dodaje Janković, ako se građani ne budu pridržavali mera, može se očekivati da će se restriktivne mere, poput zabrane okupljanja, ponovo vratiti. 

Ističe i da same brojke pokazuju da virus korona još nije prošao, ukazujući da će, i kada u Srbiji ne bude bilo novih slučajeva, pandemija još trajati u svetu.

Govoreći o starosnoj strukturi novozaraženih, Janković kaže da se više zaražvaju mladi jer su više izloženi. Kada je reč o razvijanju teške kliničke slike i smrtnosti, tu su, kaže, osetljivije starije osobe, ali i mladi sa pridruženim bolestima.

Upitan za drugi talas, koji se, kako se procenjuje, očekuje na jesen, Janković smatra da se virus može svesti i na više sitnih talasa, koje će biti lakše kontorlisati, kroz brzo otkrivanje i izolaciju zaraženih, kao i selektivnim uvođenjem restrikivih mera. 

Smatra da neće biti potrebe za „zaključavanjem“, cele zemlje, iako je ta strategija, kako kaže, odrigrala važnu ulogu i spasila veliki broj života u prvom talasu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Značaj 8. marta: Borba za ravnopravnost i podsećanje na neplaćeni rad žena

Međunarodni dan žena ne predstavlja samo priliku za slavlje...

Uspešno završen još jedan krug CeraVe Days projekta na fakultetima u Srbiji

Realizovano više od 700 besplatnih pregleda dermatologa, 250 studenata...

Ratni pakao u Tel Avivu: Niška rukometašica svedoči o dramatičnim trenucima

Mlada sportistkinja vratila se kući nakon granatiranja Ratni užasi koji...

Najnovije