Od sada dostupan GOOGLE TRANSIT: Javni prevoz na Google mapama

Servis Google Transit, koji omogućava da korisnici na svojim pametnim telefonima dobiju uvid u kretanje gradskog prevoza i cene karte, dostupan je i u Srbiji.

GOOGLE TRANSIT – od sada i GSP na Google mapama
GOOGLE TRANSIT – od sada i GSP na Google mapama

Ovaj servis dostupan je u okviru aplikacije Google Maps, što znači da će korisnici moći da dobiju podatke kako da od tačke A do tačke B stignu ne samo automobilom ili peške, već i vozilima javnog gradskog prevoza.

Funkcioniše tako što kad ukucate željenu destinaciju dobijate grafički iscrtanu rutu uz broj gradskoj prevoza koji možete sačekati, za koliko autobus dolazi i koliko košta cena karte.

Google Transit je moguće koristiti na poznatoj aplikaciji za iOS i Android operativne sisteme, kao i na web-u.

Izvor podataka je baza Apex-a i GTFS feed će biti automatski generisan iz baze Apex, ali će Guglu verovatno biti potreban još koji dan da krene da povlači ažurne podatke.

GTFS fajl će uskoro biti dostupan i preko http://data.gov.rs, kao što je to slučaj sa ostalim gradovima koji su do sada urađeni https://data.gov.rs/sr/search/?q=gtfs pa će moći da se koriste i za druge aplikacije/primene (npr. Moovit, Open Street Maps itd.)

U narednom periodu kroz projekat Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu i UNDP Serbia biće urađen GTFS feed javnog prevoza u Pančevu.

Time će ukupno biti podržano 6 gradova: Niš, Užice, Kragujevac, Subotica, Beograd (gotovi, BG automatsko generisanje) i Pančevo (u toku).

Treba imati u vidu i da ovo nisu real-time podaci (nije real-time GTFS), već se koriste podaci iz reda vožnje a u planu je da se napravi i real-time GTFS sa nekim od pobrojanih gradova.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Uspešno završen još jedan krug CeraVe Days projekta na fakultetima u Srbiji

Realizovano više od 700 besplatnih pregleda dermatologa, 250 studenata...

Ratni pakao u Tel Avivu: Niška rukometašica svedoči o dramatičnim trenucima

Mlada sportistkinja vratila se kući nakon granatiranja Ratni užasi koji...

Plaža Banjica u Ostrovici spas od tropskih vrućina

Na dvadesetak kilometara od Niša u selu Ostrovica na...

Anketa: Kakve su ekološke potrebe građana u Nišu

Kolika je informisanost o pitanjima zaštite životne sredine i...

Najnovije