Norveški kuvar oduševljen niškom kuhinjom i gostoprimstvom

Turistička organizacija Niš bila je domaćin poznatom norveškom kuvaru Ejvinu Falku četiri majska dana ove godine kada je boravio u Nišu kako bi se upoznao sa srpskom kuhinjom.

Ejvin Falk je 30 godina bio glavni kuvar Skandinavian Airlines-a, a danas radi na projektima vezanim za kulinarstvo i turizam i kao ekspert za norvešku, italijansku i francusku kuhinju jedan je od glavnih konsultanata prilikom otvaranja novih restorana širom Norveške.

Takođe je i jedan od najzaslužnijih za povećanje broja norveških turista u Italiji i Francuskoj, a ono što je posebno značajno za Grad Niš je saradnja gospodina Falka sa jednim od najvećih norveških turoperatera VISTA, kome će po povratku u Norvešku, Falk predstaviti Srbiju i Niš.

Poznati kuvar probao niški burek, roštilj i vina

Kako kaže, poslednjih godina mu srpsko kulinarstvo predstavlja veliki izazov, a posebnu zainteresovanost je izrazio za nišku gastronomiju.

Falk je probao niški burek, malčanska vina, zanatsko pivo i tradicionalne specijalitete karakteristične za ovaj deo Srbije.

Kada kuvate trebalo bi da eksperimentišete i da stalno tražite nova rešenja. Svet je jedno globalno mesto gde se koriste gotovo iste namirnice. Jedina razlika je u njihovom korišćenju i kombinovanju.“, poručio je Ejvin Falk vidno oduševljen niškom kuhinjom.

Poseta norveškog kuvara
Poseta norveškog kuvara Nišu; Foto: TON

„Pozitivan utisak na mene je ostavio i poseban južnjački šarm vašeg stanovništva.“, dodao je Falk.

Tokom boravka u Nišu poznati norveški kuvar je imao priliku da se upozna ne samo sa niškim specijalitetima, već i sa burnom prošlošću i bogatim kulturno – istorijskim nasleđem Niša.

Dogovor koji je postignut sa Falkom podrazumeva da će Grad Niš ubuduće biti deo turističke ponude pomenutog norveškog turoperatera VISTA, dok je postignuta i saradnja sa Ugostiteljsko – turističkom školom Niš čiji će đaci moći da odlaze na razmenu u Norvešku.

Gospodin Falk izrazio je veliko zadovoljstvo zbog svoje posete Nišu i naglasio kako mu je jako stalo do norveško – srpskog prijateljstva koje datira još iz Drugog svetskog rata i do daljeg razvijanja prijateljskih odnosa i upoznavanja naše dve nacije.

Podsetimo, jedan od Falkovih partnera, Johanes Solberg, koji je takođe posetio Srbiju, započeo je izgradnju etno sela i farme u norveškom gradu Mos te se nada da će najveći broj njegovih gostiju biti upravo iz Srbije.

Prilikom boravka u Nišu, Falk je proglašen i za počasnog člana udruženja Ugostiteljsko – turističkih poslenika grada Niša.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Značaj 8. marta: Borba za ravnopravnost i podsećanje na neplaćeni rad žena

Međunarodni dan žena ne predstavlja samo priliku za slavlje...

Uspešno završen još jedan krug CeraVe Days projekta na fakultetima u Srbiji

Realizovano više od 700 besplatnih pregleda dermatologa, 250 studenata...

Ratni pakao u Tel Avivu: Niška rukometašica svedoči o dramatičnim trenucima

Mlada sportistkinja vratila se kući nakon granatiranja Ratni užasi koji...

Najnovije