Niškim ulicama od 25. novembra do 10. decembra kružiće brendirani autobusi

Od 25. novembra do 10. decembra, ulicama Beograda, Novog Sada, Niša i Kragujevca kružiće brendirani autobusi, a u frekventnim pešačkim zonama biće postavljeni informativni materijali koji govore o prirodi seksualnog nasilja i dimenzijama problema nasilja nad ženama u našem društvu, ali i pozivaju na osvešćenje i akciju.

Sve ove aktivnosti deo su globalne kampanje „16 dana aktivizma borbe protiv nasilja nad ženama“, koju u Srbiji zajedno sprovode Agencija Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UN Women), Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost Vlade Republike Srbije i Delegacija Evropske unije.

Kampanja poziva na eliminaciju svih vrsta nasilja protiv žena i predstavlja priliku za podizanje svesti i angažman građana kroz različite vrste aktivnosti.

Ujedinjene nacije svake godine učestvuju u kampanji, a pod vođstvom UN Women je obeležavaju svojom „Oboji svet u narandžasto“ kampanjom čija je ovogodišnja tema Generacija za ravnopravnost protov seksualnog nasilja i silovanja.

Prvi brendirani autobus izašao na ulice Beograda i time je obeležen početak kampanje.

Više od dve trećine žena misli da je nasilje uobičajeno u njihovim zajednicama

„To nije kulturološka stvar već zločin i potrebno je da se zajedno borimo protiv tih brojeva i dokažemo da smo zajednica koja brine. Kao muškarac, osećam dvostruku dužnost i odgovornost da se zalažem za ovu temu, a kao predstavnik EU u Srbiji uveravam vas da će Evropska unija nastaviti da se bori protiv rodnog nasilja.“, rekao je šef Delegacije EU u Srbiji, ambasador Sem Fabrici.

16 dana aktivizima protiv nasilja nad ženama
16 dana aktivizima protiv nasilja nad ženama

„1.7 miliona, odnosno 62% žena u Srbiji kaže da je doživelo seksualno uznemiravanje, proganjanje ili neku vrstu nasilja.  Kako bi iniciriali javni diskurs o ovom problemu, hteli smo da podstaknemo nase sugrađane i sugrađanke da razmisle o svojim najbližima kada vide zastrašujuće statistike o nasilju koje žene u našem društvu javno ili u tišini proživljavaju. Nasilje nad ženama, bez obzira gde se ono dešavalo, nije privatna stvar, već problem celokupnog društva.“, rekla je programska koordinatorka UN Women u Srbiji Jelena Sekulić Nedeljković.

U 2019. ubijeno 25 žena

„U prethodnih 11 godina, u Srbiji je 320 žena izgubilo život samo zato što su žene. Mislim da je potrebna šira društvena akcija, da ovo prevazilazi institucije, da ovo nije pitanje samo zakona, socijalnih službi, MUP-a ili Tužilaštva. U našem društvu postoji visok nivo stereotipa i mislim da je potrebna još veća edukacija, nekada ona ne može da bude tako efikasna kada smo već odrasli, ona mora da počne od malih nogu, od porodice“, izjavila je potpredsednica Vlade Srbije i predsedavajuća Koordinacionim telom za rodnu ravnopravnost, prof. dr Zorana Mihailović.

Ova kampanja je deo projekta „Ključni koraci ka rodnoj ravnopravnosti“ koji sprovodi UN Women u saradnji sa Koordinacionim telom za rodnu ravnopravnost Republike Srbije, a uz finansijsku podršku Evropske unije.

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Kampanja „16 dana aktivizma“ je inicirana 1991. godine od strane Centra za žensko globalno liderstvo na Rutgers univerzitetu.

Svake godine ova manifestacija počinje 25. novembra na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama i traje do 10. decembra Međunarodnog dana ljudskih prava.

Simboličnim povezivanjem ova dva datuma ističe se da je nasilje nad ženama najekstremniji oblik kršenja ženskih ljudskih prava.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Amber Alert: Podrška od Nišlijke koja je za malo izbegla zlostavljanje

Zbog toga što je kao jedanaestogodišnja devojčica umalo bila...

Na današnji dan oslobođen Niš: Od turske kasabe do modernog grada

Posle pet vekova vladavine Turaka, Niš je oslobođen 11....

ZOO kutak u Kamenici organizuje novogodišnja druženja sa Deda Mrazom

U susret novogodišnjim praznicima volonteri ZOO kutka u Kamenici...

Seksistički stavovi najviše se prenose kroz medije i obrazovni proces

Da je seksizam pojam koji označava diskriminaciju zasnovanu na...

Otvoren prvi MediGroup dom zdravlja na jugu Srbije

U centru Niša svečano je otvoren prvi MediGroup dom...

Najnovije