Niš: Posečena stogodišnja stabla kedrova zbog izgradnje laboratorije

Na zelenoj povšini pored zgrade Instituta za javno zdravlje u Nišu minulog vikenda počeli su pripremni radovi za izgradnju montažnog objekta u kojem će se nalaziti laboratorija koju je Kina donirala Srbiji, a zbog pripreme terena posečena su dva stabla Atlaskog kedra koja su posadili srpski ratnici nakon povratka sa Solunskog fronta, prenosi Beta.

Posečena stabla kedrova; Foto: Novinari Online/Lj.B.

Kedrovi su važili za jedna od najlepših stabala u čitavom krugu Instituta za javno zdravlje i Kliničkog centra i njihova seča izazvala je ogorčenje ljubitelja prirode u Nišu.

Građani smatraju da nije bilo nužno da se uništi zelena površina i poseku stogodišnja stabla jer se nedaleko od zgrade Instituta, u krugu Kliničkog centra nalazi nekoliko praznih površina koje su mogle da budu iskorišćene za gradnju laboratorije.

Direktor Instituta za javno zdravlje Niš Miodrag Stojanović rekao je da je odluku o gradnji laboratorije donela Vlada Srbije i da je prostor na kome su krenuli radovi jedini prostor pored zgrade Instituta na kome može da bude izgrađena laboratorija.

Stojanović je izjavio da će za par dana krenuti gradnja laboratorije i da su kineski stručnjaci već posetili Institut koji će njome da rukovodi. Očekuje se da će stručnjaci iz Kine ali i beograda da obučava medicinsko osoblje za testitranja ne samog ovog nego i ostalih opasnih virusa.

Ljubitelji prirode ogorčeni; Foto: Novinari Online/Lj.B.

Zavod za zaštitu prirode Niš nije obavešten o seči stabala

U Zavodu za zaštitu prirode Niš kazali su da ih niko zvanično nije obavestio o seči stabala pored zgrade Instituta za javno zdravlje Niš.

„To drveće nije bilo pod zaštitom države, ali za bilo koju seču drveća na području grada izvođači radova su obavezni da se obrate Zavodu za zaštitu prirode i dobiju uslove pod kojima mogu da to urade“, istakli su u tom Zavodu. 

Mesto gde su bila stabla kedrova; Foto: Novinari Online/V.A.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović je početkom aprila, najavljujući donaciju laboratorije „Vatreno oko“ Nišu, rekao da će ona biti smeštana „u lakom montažnom objektu“ koji će biti postavljen u Kliničkom centru Niš ili niškom Institutu za javno zdravlje.

Nedimović nije precizirao vreme kada bi mogla da bude otvorena laboratorija u kojoj će dnevno moći da se radi 1.000 testova na korona virus. 

Kako Beta nezvanično saznaje, prilikom donošenja odluke o lokaciji na kojoj će biti postavljen montažni objekat laboratorije nije zatraženo mišljenje niških urbanista.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Značaj 8. marta: Borba za ravnopravnost i podsećanje na neplaćeni rad žena

Međunarodni dan žena ne predstavlja samo priliku za slavlje...

Uspešno završen još jedan krug CeraVe Days projekta na fakultetima u Srbiji

Realizovano više od 700 besplatnih pregleda dermatologa, 250 studenata...

Ratni pakao u Tel Avivu: Niška rukometašica svedoči o dramatičnim trenucima

Mlada sportistkinja vratila se kući nakon granatiranja Ratni užasi koji...

Najnovije