Nema promena male mature za osmake: Novine tek sa narednim generacijama

Bez promena na maloj maturi za sadašnje osmake

Učenici koji su sada osmi razred na maloj maturi će, kao i do sada, polagati tri testa – iz maternjeg jezika, matematike i kombinovani sa pitanjima iz biologije, istorije, geografije, hemije i fizike.

To je za Danas potvrđeno u Ministarstvu prosvete, povodom napisa u pojedinim medijima da će učenici osmog razreda polagati drugačiji završni ispit. 

Izmene koje je najavio ministar prosvete Mladen Šarčević se, dakle, ne odnose na đake koji su sada osmi razred i koji će malu maturu polagati u junu, već se tek planiraju za neku od narednih generacija malih maturanata

Podsetimo, u pripremi je novi model male mature, prema kojem bi zadaci iz matematike i srpskog odnosno maternjeg jezika trebalo da ostanu slični sadašnjem, a drugačije bi izgledao treći test. 

„Najverovatnije neće ostati kombinovani sa zadacima iz fizike, hemije, biologije, istorije i geografije, već će u ponudi biti dva tri različita testa, a deca će ih birati prema svojim sklonostima i interesovanjima u daljem školovanju“, naveo je Šarčević. 

Kako je dodao, konačni model još uvek nije definisan, ali tim stručnjaka radi na tome. 

„Druga novina je način pregleda testova iz koga želimo da u najvećoj meri isključimo ljudski faktor. Urađeni testovi će se skenirati i pregledati automatski, uz pomoć specijalnog softvera koji je već u izradi“, rekao je Šarčević i dodao da je namera da se što više smanji mogućnost manipulacija, dodavanja bodova, grešaka u ocenjivanju. 

Ministar najavljuje i promene u štampanju testova po kojima će u Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja biti oformljena štamparija čiji će posao biti štampanje završnog ispita.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Značaj 8. marta: Borba za ravnopravnost i podsećanje na neplaćeni rad žena

Međunarodni dan žena ne predstavlja samo priliku za slavlje...

Uspešno završen još jedan krug CeraVe Days projekta na fakultetima u Srbiji

Realizovano više od 700 besplatnih pregleda dermatologa, 250 studenata...

Ratni pakao u Tel Avivu: Niška rukometašica svedoči o dramatičnim trenucima

Mlada sportistkinja vratila se kući nakon granatiranja Ratni užasi koji...

Najnovije