Masovno zatvaranje pekara u Srbiji

Ne izdaju se fiskalni računi, radnici nisu prijavljeni

Samo za desetak dana avgusta zatvoreno je više od 350 pekara u Srbiji.

To je rezultat pojačane kontrole koju u periodu petomesečnog odlaganja plaćanja poreza i doprinosa sprovodi Poreska uprava.
Razlozi zatvaranja pekara su zbog neevidentiranja prometa putem fiskalne kase, zatim zbog neprijavljenih radnika, neuplaćivanja pazara ili neregistrovane delatnosti koju je objekat obavljao.
Pekari, ilustracija; Foto: Pixabay
Iz Ministarstva finansija podsećaju za RTS da se čitav paket pomoći privredi oslanja na planirane poreske prihode i da izbegavanje plaćanja narušava tu ravnotežu.
Zatvoreno zbog neizdavanja fiskalnih računa ili neprijavljenih radnika – uz potpis poreznika najčešća je poruka na vratima zaključanih pekara.
„Izdajemo fiskalne račune, trudimo se da radimo po zakonu, imamo šest zaposlenih, svi su prijavljeni tako da nismo zabrinuti“, navela je Snežana Mladenović, vlasnica „Pekare Mladenović“.
Kontrolisano je više od 600 pekara, a ispostavilo se da dve trećine njih ne posluje po zakonu. Poreznici ne idu na slučajne adrese, na njih odlaze nakon temeljne analize rizika.
„Poreska uprava dobija promet preko dži-pi-esa od svih poreskih obveznika koji imaju kase. Takođe, možemo uporediti taj promet preko fiskalnih kasa i broj zaposlenih na objektu i promet, naravno i prijave potrošača da se ne izdaju fiskalni isečci, dovoljno nam govore da možemo izvršiti kontrolu“, objašnjava Nenad Krtolica, pomoćnik direktora Poreske uprave.
Oglasila se i Unija pekara koja od države traži dodatnu pomoć za male pekare, čiji je promet pao i za više od 80 posto.
„Ja apelujem na pekare da moraju da kucaju račune. Mislim da je nekih 60 do 70 odsto pekara na rubu egzistencije, pred zatvaranjem“, upozorio je Zoran Pralica, predsednik Unije pekara Srbije.
Koristili smo odlaganje doprinosa, koristili smo minimalac za sve zaposlene i to je pomoglo opstanku“, ističu pekari.
Nadležni podsećaju da se paket pomoći privredi težak 5,8 milijardi evra velikim delom oslanja i na planirane poreske prihode.
Propisi su takvi da kada prvi put otkrije nepravilno poslovanje Poreska uprava firmu zatvara na 15 dana, drugi put na tri meseca, ako se prekršaj ponovi i treći put, preduzeće ne može raditi godinu dana.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Značaj 8. marta: Borba za ravnopravnost i podsećanje na neplaćeni rad žena

Međunarodni dan žena ne predstavlja samo priliku za slavlje...

Uspešno završen još jedan krug CeraVe Days projekta na fakultetima u Srbiji

Realizovano više od 700 besplatnih pregleda dermatologa, 250 studenata...

Ratni pakao u Tel Avivu: Niška rukometašica svedoči o dramatičnim trenucima

Mlada sportistkinja vratila se kući nakon granatiranja Ratni užasi koji...

Najnovije