Krizni štab: Ne razmišlja se o ponovnom vanrednom stanju

Broj obolelih od virusa korona je porastao zbog nepoštovanje preporuka epidemiologa u vezi s nošenjem zaštitnih maski i držanjem distance i navodi da brojke govore u prilog visoke aktivnosti virusa, pre svega u velikim gradovim, a da Beogradu ima najveći broj novoobolelih, izjavio je direktor Infektivne klinike u Beogradu Goran Stevanović.

Struktura pacijenata se, kaže, promenila ka mlađoj populaciji između 20 i 30 godina koja i dalje ima blage simptome, ali ima i pacijenata uzrasta od 50 do 55 godina koji imaju ozbiljne simptome, uključujući ozbiljne upale pluća i zahtevaju bolničko lečenje.

V.d. direktorka Instituta „Batut“ Verica Jovanović kaže da Krizni štab nije razmišljao o ponovnom uvođenju vanrednog stanja i policijskog časa. 

„Kovid će biti sa nama, mere će biti uvedene tamo gde to zahteva epidemiološka situacija, pratimo je. U ovom trenutku pratimo žarišta. Sačuvaćemo starije i osobe sa hroničnim oboljenjima, oni su populacija u riziku. Mere treba da budu u primeni jer će štititi od transmisije virusa“, rekla je Jovanović na RTS-u. 

Prema rečima doktora Stevanovića, ponavljanje potpunog zatvaranja može da napravi problem, jer nakon zatvaranja ljudi požele da izađu napolje i intenzivnije se druže. 

„To praktično znači da treba primeniti mere kontrole međusobne komunikacije. Ići na regionalni pristup, na to smo se i opredelili, da budu mere relaksirane, a da u regionima gde je transmisija intenzivna, mere budu čvršće. U narednom periodu ćemo imati različit stepen mera za različite regione i u zavisnost od kretanja broja obolelih i kretanja virusa, oscilaciju mera i u tim regionima“, rekao je Stevanović. 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Značaj 8. marta: Borba za ravnopravnost i podsećanje na neplaćeni rad žena

Međunarodni dan žena ne predstavlja samo priliku za slavlje...

Uspešno završen još jedan krug CeraVe Days projekta na fakultetima u Srbiji

Realizovano više od 700 besplatnih pregleda dermatologa, 250 studenata...

Ratni pakao u Tel Avivu: Niška rukometašica svedoči o dramatičnim trenucima

Mlada sportistkinja vratila se kući nakon granatiranja Ratni užasi koji...

Najnovije