Tango ritam osvaja Niš: Zadovoljstvo hodanja u zagrljaju

Niška tango scena razvija se poslednjih 10 godina i broji nekoliko desetina plesača koji se okupljaju na milongama. Ove večeri tanga organizuju se jednom do dva puta mesečno uz veliko interesovanje građana svih uzrasta. Najmlađi tangeros ima 21 godinu, a najstariji skoro 80.

Od sredine prošlog veka do danas, preko Buenos Airesa, Pariza i ostatka sveta argentinski tango osvojio je svet. Ovaj ples je splet različitih emocija i to je posebna komunikacija između muškarca i žene. Plesači plešu obraz do obraza i upliću svoje noge na vrlo komplikovan i senzualan način.

Tango je način života

Prisustvovali smo jednom tango okupljanju u Nišu. Sala Ridžent kluba u centru grada rezervisana je za dnevnu milongu. DJ Miško za pultom, sa zvučnika dopire dobro poznata argentinska melodija, dvadesetak tangerosa različitih godina elegantno odeveni, žene nose haljine i visoke potpetice. Pitamo nekoliko njih koja je tajna ovog plesa.

„Tango je stil života, jedna lepa socijalna komponenta u mom životu i tango zajednice su po pravilu uvek pozitivne. Gde god da odete vi znate da ćete lepo da se provedete te večeri sa ljudima koji su poput vas.“

„To je poseban osećaj kada zagrlite osobu bilo da je poznajete ili ne. I tu se stvori posebna komunikacija, nema tajni, i posebna konekcija koja vas veže za tih 10 minuta koliko traje jedna sekvenca plesa.“

„To nije samo ples, to nije samo hobi, to nije samo druženje. Vrlo često ćete čuti da je tango način života. Dakle to vam pruža jedno potpuno ispunjenje i konstantan rad na samome sebi, konstantno izučavanje i istraživanje.“

Sve je u improvizaciji i poverenju između partnera

Za tango nije potrebno nikakvo predznanje, ne postoje osnovni koraci ni koreografija, već pravila koja se slede da bi tokom plesa moglo da se improvizuje, objašnjava nam Aleksandra Pavlović dugogodišnja instruktorka tanga.

„Svi misle da je tango „tužna misao koja se pleše“. I uvek zamišljaju muškarca sa ružom u ustima koji pleše sa damom. Ne. To nije tako. Tango nije „tužna misao koja se pleše“, tango je splet različitih emocija i to je komunikacija izmedju muškarca i žene, u smislu razgovora. Zato se razlikuje od ostalih plesova jer ne postoji neka određena koreografija, već muškarac vodi ženu, a ona ga prati i nikad ne zna u koji će je korak povesti. I to je bukvalno kao da razgovaraju na podijumu. Ja bih to nazvala razgovorom dveju dusa“, kaže Pavlović.

Instruktori tanga Aleksandra Pavlović i Miloš Kolarević; Foto: privatna arhiva

Oni koji se po prvi put susreću sa ovim plesom uglavnom pitaju instruktore o osnovnom koraku koji u tangu ne postoji pojašnjava Miloš Kolarević.

„Teško je objasniti šta je osnovni korak zato što je tango bukvalno hodanje u zagrljaju. Ako znate da hodate znaćete i da plešete tango. Pristup učenju je isti kao i pristup učenju nekog stranog jezika. Od reči sklapate rečenicu. Tako i ovde učite da komunicirate sa osobom sa kojom ste u zagrljaju i tu jednostavno nema granica. Celog života možete plesati tango, jednom kada krenete nema stajanja“, kaže instruktor tanga Miloš Kolarević.

Tango je univerzalni jezik komunikacije koji pruža zadovoljstvo i izazov i nepregledan prostor za napredak duha i tela i zasto ne čudi što se širom Srbije osnivaju tango zajednice.

Zbog sve veće popularnosti ovog plesa u Nišu je od 12. do 16. januara održan festival „Sueño de Tango“ u organizaciji Centra za očuvanje i širenje tango kulture u Nišu Tango siesta. U Oficirskom domu organizovane su radionice koje su vodili plesači iz Mađarske, Nemačke i Grčke, milonge i izložba fotografija Davorina Dinića.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Najnovije