Šta se jelo u Pompeji pre 2.000 godina: Pronađena prodavnica brze hrane

Veliko arheološko otkriće u Pompeji

U gradu koji je uništen u erupciji vulkana 79. godine nove ere arheolozi su pronašli ruševine prodavnice tople hrane i pića sa freskama. Ovo ukazuje da su stanovnici ovog dela Evrope i tada pazarili gotovu, odnosno brzu hranu.

Prodavnica je poznata kao termopolijum, odnosno pult za tople napitke, a otkrivena je na lokalitetu arheološkog parka Regio V. Ovo otkriće koji još uvek nije otvoreno za javnost, a predstavljeno je 26. decembra.

pompeja
Foto: Luigi Spina
Pompei, Termopolio Regio V

Tragovi gotovo 2000 godina stare hrane pronađeni su u dubokim teglama od terakote, odakle je verovatno služena vruća hrana.

Prednja strana ukrašena je freskama jarkih boja, na kojima su bile prikazane životinje koje su bile deo sastojaka u prodavanoj hrani, poput  dve patke obešene naopako.

„Ovo je izvanredno otkriće. To je prvi put da iskopavamo čitav termopolijum“, kaže Masimo Osana, direktor Arheološkog parka Pompeji.

Foto: Luigi Spina
Pompei, Termopolio Regio V

Arheolozi su takođe pronašli ukrašenu bronzanu posudu za piće poznatu kao patera, keramičke tegle koje se koriste za kuvanje variva i supa, vinske boce i amforu.

„Naše preliminarne analize pokazuju da brojke iscrtane na prednjoj strani tezge predstavljaju, bar delimično, hranu i piće koji su tamo prodavani“, kaže je Valeria Amoreti, antropolog.

Amoreti kaže i da su u kontejnerima pronađeni tragovi svinjskog mesa, ribe, puževa i govedine. Ona je otkriće nazvala „svedočenjem o velikoj raznolikosti životinjskih proizvoda koji se koriste za pripremu jela“.

Foto: Luigi Spina
Pompei, Termopolio Regio V

U Pompeji, 23 km jugoistočno od Napulja, nastradalo je oko 13 hiljada ljudi, koji su bukvalno sahranjeni pod pepelom zbog velike erupcije vulkana. Prevedeno na današnji jezik, jačina erupcije jednaka je jačini udara nekoliko atomskih bombi.

Ruševine su otkrivene tek u XVI veku, a organizovana iskopavanja započeta su oko 1750. godine. Do sada su otkrivene oko dve trećine drevnog grada.

Pompeja je jedno od najvažnijih otkrića o rimskom životu, i jedna je od najpopularnijih italijanskih atrakcija koja je na listi svetskih baština UNESCO-a.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Uspešno završen još jedan krug CeraVe Days projekta na fakultetima u Srbiji

Realizovano više od 700 besplatnih pregleda dermatologa, 250 studenata...

Ratni pakao u Tel Avivu: Niška rukometašica svedoči o dramatičnim trenucima

Mlada sportistkinja vratila se kući nakon granatiranja Ratni užasi koji...

Nova oaza za ljubitelje pešačenja – Vlasina bogatija za 47 km uređenih staza

Coca-Cola sistem i UNDP inicijativom „Vlasina – čista ljubav“...

Gale proslavlja 65. rođendan sa velikim planovima za Old Timer Fest

Legendarni muzičar Goran Šepa, frontmen grupe Kerber, danas je...

Najnovije