Prva podzemna železnica otvorena pre 158 godina, Srbija i dalje bez metroa

Na današnji dan 10. januara 1863. godine u Londonu je otvorena prva metro stanica na svetu, a u Srbiji 158 godina kasnije još uvek ne postoji podzemna železnica koja spaja gradska naselja u glavnom gradu ili u većim gradovima na severu i jugu zemlje.

Iako je ovaj događaj u Londonu bio prekretnica za čitav svet, tada je dim iz parnih mašina koje rade kroz tunele stvarao neprijatnost putnicima i ograničavao privlačnost ovog načina prevoza.

O izgradnji i razvoju Železnica u Srbiji i u Nišu pogledajte „NEobične razglednice Palilule“

Između 1863. i 1890. bilo je mnogo predloga za izgradnju pneumatskih ili kablovskih pruga u Londonu kako bi se prevazišao ovaj problem, ali nijedan se nije pokazao uspešnim, sve dok sistem nije elektrifikovan 1890-ih.

Milioni putnika kroz podzemnu

Železnica od 6 km otvorena je za javnost u subotu 10. januara 1863. Ovo je spisak stanica: Paddington, Edgvare Road, Baker Street, Portland Road, Euston Skuare, King’s Cross i Farringdon Street. Na dan otvaranja prevezeno je 38.000 putnika.

U prvih dvanaest meseci prevezeno je 9,5 miliona putnika, a u drugih dvanaest meseci 12 miliona.

Prvobitni vozni red dozvoljavao je 18 minuta za pet međustanica. Voz je saobraćao na svakih petnaest minuta, odnosno na svakih deset minuta tokom jutarnjeg špica i smanjen na jedan svakih dvadeset minuta rano ujutro i posle 20 sati.

U uverenju da će njime upravljati bezdimne lokomotive, prvi deo je izgrađen sa malo ventilacije sa dugim tunelom između Edgvare Road-a i King’s Cross-a. U početku stanice i vagoni puni dima nisu odvraćali putnike, a ventilacija je kasnije poboljšana tako što je izbijen otvor u tunelu između King’s Cross-a i Gover Street-a i uklonjen je zastakljen deo na krovovima stanica.

Baker street

Najpoznatija stanica metroa u Londonu je Baker street koju je proslavio izmišljeni detektiv Šerlok Holms kojeg je stvorio Ser Artur Konan Dojl.

Šerlok Holms statua; Foto: Wikipedia

Ova stanica posebno je uređena u njegovu čast. Na jedinstvenoj pločici se nalaze siluetne slike Šerloka Holmsa i ilustracije koje prikazuju scene iz nekih od njegovih najpoznatijih slučajeva.

Takođe je podignut i spomenik njemu u čast koji je otkriven 23. septembra 1999. godine.

 

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Značaj 8. marta: Borba za ravnopravnost i podsećanje na neplaćeni rad žena

Međunarodni dan žena ne predstavlja samo priliku za slavlje...

Uspešno završen još jedan krug CeraVe Days projekta na fakultetima u Srbiji

Realizovano više od 700 besplatnih pregleda dermatologa, 250 studenata...

Ratni pakao u Tel Avivu: Niška rukometašica svedoči o dramatičnim trenucima

Mlada sportistkinja vratila se kući nakon granatiranja Ratni užasi koji...

Najnovije