Vremeplov: Na današnji dan zarobljena Jovanka Orleanka, a potom spaljena na lomači

Na današnji dan, 23. maja 1430. godine zarobljena je Jovanka Orleanka i predata Englezima, koji su je potom izveli na crkveni sud i 1431. osudili na smrt i spalili na lomači.

Da li ste znali da Orleanka nije njeno prezime i da najverovatnije nije učestvovala ni u jednoj bici?

Jovanka Orleanka bila je čuvena francuska junakinja, zbog uloge koju je preuzela u Stogodišnem ratu i odbrani grada Orelana, u samom srcu Francuske.

Ona predstavlja jednu od najvećih svetiteljki u francuskoj istoriji i simbol francuskog jedinstva. Za njeno ime vezuju se mnoge legende. Nakon što je zarobljena od strane neprijatelja, optužena je za jeres i spaljena je na lomači, 1431. godine, u svojoj 19 godini.

Orleanka kao grad Orlean?

U Francuskoj je nazivaju Žan d’Ark (Jeanne d’Arc), ali njeno prezime nije utvrđeno. U zapisima stoji, da ni ona sama nije znala svoje prezime, a sebe je nazvala Jeanne la Pucelle, kako bi istakla svoje devičanstvo. Postoje i teorije da je ime nasledila od oca Žaka od Arka, ali da je izjavila kako je u njenom selu običaj da deca ponesu majčino prezime, a ime njene majke bilo je Izabela Roma. Dosta je nejasnoća i teorija oko utvrđivanja pravog imena i prezimena Jovanke Orleanke, pogotovo jer u srednjevekovnoj Francuskoj prezimena nisu bila jasno definisana.

Vizije Jovanke Orleanke

Naime, neke legende o Jovanki Orleanki predstavljaju niz njenih vizija, koje je ona navodno tumačila kao božije glasove i nadahnuća. U toku suđenja, izjavila je da joj se anđeli i sveci obraćaju, od dvanaeste godine. Te vizije uvek je pratila svetlost, a sveci su joj tražili da odbrani Francusku, kao i da postavi Šarla od Valoa na mesto kralja.

Priznala je da je u vizijama čula glasove. Pojedini naučnici na osnovu ovakvih saznanja iznose pretpostavke da je Jovanka Orleanka verovatno patila od određenih psihičkih poremećaja, koji su izazivali halucinacije.

Komadant koji nije učestvovao u bici

Jovanku Orleanku često na slikama možete videti predstavljenu kao neustrašivog ratnika i pravu heroinu Stogodišnjeg rata. Ali, činjenice i istorija govore drugačije. Naime, Jovanka zapravo nikad nije učestvovala ni u jednoj bici. Ona je učestvovala u izradi ratne strategije, bodrila ratnike i saborce pred bitku i nosila zastavu. Iako nije učestvovala u bitkama, ranjena je dva puta i to jednom u bici kod Orleana.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Nova oaza za ljubitelje pešačenja – Vlasina bogatija za 47 km uređenih staza

Coca-Cola sistem i UNDP inicijativom „Vlasina – čista ljubav“...

Najpopularnije kuće za snimanje svetskih filmova i serija: Da li ih prepoznajete?

Donosimo vam listu šest najpopularnijih kuća u istoriji pop...

Kuhinja koja miriše na stari Niš: Recepti na moderan način

Kad zamiriše detinjstvo Kuhinja moje baka je mirisala na stari...

Kako je počeo Hladni rat: Prvi sukob Rusa i Amerikanaca na nebu iznad Niša

Početak hladnog rata se po mnogim istoričarima dogodio nakon...

Blizanci Aleksandra i Veljko napravili robota Miroslava i osvojili prvu nagradu

Robot Miroslav uz pomoć UV lampi dezinfikuje medicinske instrumente Robot...

Najnovije