Koliko često peremo zube? Da li smo krezuba nacija?

Samo 8,5 odsto odraslog stanovništva u Srbiji ima sve zube, a 9,3 odsto nema nijedan zub, pokazuje istraživanje “Baututa”.

Svaki deseti stanovnik Srbije nema nijedan zub, a tek svaki dvanaesti ima sve zube.

Polovina Srbije ne pere zube
Polovina Srbije ne pere zube

Statistika: Da li su Srbi krezubi?

Veliki broj građana nema naviku da kontroliše zube, nažalost, veliki broj građana nema ustaljene navike pranja zuba, samo polovina stanovništva pere zube, ocenjuju stomatolozi povodom Svetskog dana oralnog zdravlja.

Prema poslednjim statističkim podacima najčešće peru zube devojčice u prvom razredu srednje škole, a najmanje dečaci u sedmom razredu osnovne škole i starija populacija.

“Problem nastaje jer se deca bune, nisu za saradnju, a mi nismo dosledni u tome. Često je prisutan i faktor umora, to je još jedna stvar koja nas udaljava od same higijene. Veoma su bitni preventivni pregledi, odlasci stomatologu i lečenje. Neki ljudi ne idu kod zubara iz straha, neki zbog neprijatnosti, a neki to ne žele”, naglašavaju stomatolozi.

To se može promeniti pristupom kako roditelja, tako i zubara.

“Kada deca dođu u ordinaciju, mi se igramo. Na društvu je da se podigne svest o zdravlju zuba. Podatak da oko 92 odsto stanovništva ima karijes, ili je imalo neku od bolesti usta, to je loše. Koliko se mi trudimo, ne može to bez pomoći društva i savesnih građana”, istakli su lekari za RTS.Zube treba prati najmanje dva puta dnevno, ujutru i uveče. Odlasci kod stomatologa ne treba da budu trauma, jer danas postoje laseri, anestezija bez igle, otisci su digitalni i sve ide ka tome da pacijent ima komfor.

Oralne bolesti spadaju u najčešće hronične bolesti današnjeg društva. Posete stomatologu moraju da budu redovne i obavezne, jer se oralno zdravlje vrlo jednostavnim, bezbolnim i jeftinim preventivnim i profilaktičkim merama može sačuvati tokom života.

Promocija oralnog zdravlja
Promocija oralnog zdravlja

Promocijom oralnog zdravlja, kroz zdravstveno-vaspitne akcije, podiže se svest pojedinca, porodice, zajednica, ali i čitavog društva, kako bi se preduzele mere koje će smanjiti nastanak oboljenja.

Oko 90% stanovništva u svetu je u opasnosti od nekog oblika bolesti usta i zuba u toku života, a koje je moguće izbeći kroz državne programe prevencije, ranog otkrivanja oralnih bolesti i njihovo lečenja.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Značaj 8. marta: Borba za ravnopravnost i podsećanje na neplaćeni rad žena

Međunarodni dan žena ne predstavlja samo priliku za slavlje...

Uspešno završen još jedan krug CeraVe Days projekta na fakultetima u Srbiji

Realizovano više od 700 besplatnih pregleda dermatologa, 250 studenata...

Ratni pakao u Tel Avivu: Niška rukometašica svedoči o dramatičnim trenucima

Mlada sportistkinja vratila se kući nakon granatiranja Ratni užasi koji...

Nova oaza za ljubitelje pešačenja – Vlasina bogatija za 47 km uređenih staza

Coca-Cola sistem i UNDP inicijativom „Vlasina – čista ljubav“...

Najnovije