10 Činjenica O Ženskom Mozgu

Koliko puta ste čuli da su „muškarci sa Marsa, a žene sa Venere“, koliko puta i u praksi iskusili koliko polovi drugačije razmišljaju na iste teme?

Većina muškaraca će reći da su žene generalno pričljivije, impulsivnije i da sve bespotrebno komplikuju, dok će žene muškarcima zamerati da ne slušaju i previše banalizuju…

S činjenicom da ‘ne postoji unisex mozak’ slaže se i neuropsihijatrica Louann Brizendine sa kalifornijskog univerziteta u San Francisku i autor knjige ‘Ženski mozak’.

10 stvari koje bi žene volele da muškarci znaju

One lakše rešavaju probleme, oni se bolje orijentišu
One lakše rešavaju probleme, oni se bolje orijentišu

Svaki njen dan se menja u zavisnosti od ciklusa

Pogađajući čak 80% žena, PMS je najčešći krivac mrzovolje. Međutim, žene pogađa svaki dan njihovog ciklusa. Nivo hormona se konstantno menja, a samim tim i izgled, energija i osetljivost.

Oko 10-og dana, tačno pred ovulaciju, žene su obično drske, rekao je Brajzendin. Nesvesno se oblače provokativnije, što je odraz estrogena i testosterona koji ih nagone na potrebu za seksualnim prilikama tokom ovog plodnog parioda.

Nedelju dana kasnije raste progesteron, hormon koji oponaša valijum, čineći da osećaju potrebu za „maženjem, šoljom tolog čaja i opuštajućom knjigom,“ smatra naučnik. Kada se ovaj nivo progesterona povuče, žena postaje plačljiva i razdražljiva.

Kod najvećeg broja žena, raspoloženje postaje najgore u periodu od 12-24h pre početka menstruacije.

Ona zaista jeste intuitivna (nema veze sa magijom)

Muškarci ponekad mogu da se osete neprijatno ako im se učini da im žena čita misli. Ipak, ženska inuticija je više biološka nego mistična.

Tokom evolucije, žene su predodređene da održe potomstvo u životu – toplota, hrana, vaspitanje, i to bez direktne komunikacije. To je jedno od objašnjenja zašto one pokazuju bolje rezultate od muškaraca na testovima koji zahtevaju čitanje neverbalnih zaključaka. Žene ne samo da bolje pamte fizičke pojave, već i tačnije identifikuju prećutne poruke na osnovu izraza lica, stava ili intonacije glasa.

Izbegava agresivnost

Stersne situacije kod muškaraca podstiču tuču, ali zato žene u ovakvim situacijama, nakon što se osete ugroženo, isnstinktivno pokušavaju da se sprijatelje.

One možda izbegavaju fizičku agresivnost zbog toga što deca zavise od njih, ukazala je En Kempbel sa Duram univerziteta. (U davnim vremenima, muškarci su bili lovci, dok su žene morale da sačuvaju svoj život kako bi rađale i podizale decu).

„To ne znači da žene nisu agresivne, već se to kod njih manifestuje na drugačiji način,“ rekao je psiholog Danijel Kruger sa Univerziteta u Mičigenu. „One koriste manje direktne oblike konfrontacije.“

Na bol i zabrinutost reaguje drugačije

Studije mozga u prethodnih 10 godina pokazale su da muškarci i žene različito reaguju na bol i strah. Ženski mozak je nešto osetljiviji.

Ipak osetljivost na stres ima i svoje prednosti: menja mentalno stanje od jasno fokusiranog do fleksibilnijih i širih shvatanja. Međutim, prolongirana zabrinutost može biti štetna. Zato su najverovatnije žene sklonije depresiji, post-traumatskom stresu, kao i drugim psihičkim poremećajima, zaključili su istraživači.

Muški mozak obrađuje impulse jednom hemisferom, od nazad ka napred, dok žene koriste obe hemisfere poprečnim vezama
Muški mozak obrađuje impulse jednom hemisferom, od nazad ka napred, dok žene koriste obe hemisfere poprečnim vezama

Mrzi konflikte (ali izostanak reakcije još više)

Žene mogu uvesti ekstra-osetljivost u lične zaključke, kao način da izbegnu konflikt. Protok hemikalija koje se povećavaju u ženskom mozgu tokom konflikta veoma je veliki. Ipak, nedostatak izraza ili reakcije je još nepodnošljiviji. Negativan odgovor može biti bolji od izostanka istog.

Lako se „ohladi“

Da bi se uzbudile, a naročito da bi postigle orgazam, određene oblasti u ženskom mozgu moraju da se isključe. Međutim, isto tako i najmanja sitnica može opet da ih upali.

Žene mogu da odbiju muškarca jer su neraspoložene, pod stresom, ali i stvari kao što su trudnoća, mala deca ili menopauza takođe mogu uticati na njihovu seksualnu želju.

„Za muškarce je predigra ono što se dešava 3 minuta pre odnosa. Za žene to obuhvata period od 24h pre,“ rekao je Brajzendin.

Pogađa je mozak trudnice

Nivo pogesterona se povećava i do 30 puta tokom prvih 8 nedelja trudnoće. To čini da se žene osećaju veoma smireno, kao pod dejstvom pilule za spavanje.

Ženski mozak se skuplja za vreme trudnoće i postaje oko 4% manji do trenutka porođaja, pokazala je studija iz 2002. godine. Najkasnije 6 meseci nakon rođenja deteta, sve se vraća na normalu.

Podizanje deteta aktivira materinske hormone čak i kod žena koje nisu to dete donele na svet. Time se može objasniti povezanost majki sa usvojenom decom.

Pogađa je mozak mame

Fizičke, hormonalne, emocionalne i društvene promene koje pogađaju ženu nakon porođaja mogu biti ogromne. S obzirom na to da se sve promenilo, one očekuju da stvari budu što je predvidivije moguće, uključujući i muža,“ smatra Brajzendin.

Majkama je potrebno dosta podrške, ne samo zbog njih samih, već i zbog deteta. Sposobnost da adekvatno reaguje na novorođenče utiče i na njegov razvoj nervnog sistema, pokazala su istraživanja.

Majka priroda se postarala da sve uredi, ali oko dojenja je uvek dobrodošla pomoć babice. Jedna studija je pokazala da dojenje na ženski miozak ima uticaj sličan kokainu.

2 puta prolazi kroz period adolescencije

Kroz svoju drugu adolscenciju žene prolaze u svojim 40-im. To je takozvani period perimenopauze. Počinje oko 43 i traje čak do 9 godina u nekim slučajevima. Njihovi hormoni tada toliko divljaju, da mogu imati raspoloženje jednog tinejdžera.

Voli da rizikuje u zrelijim godinama

Kada su promene završene, ženski mozak dobija novi podsticaj. Dok muškarci počinju da pokazuju povećan interes za veze, rizik od konflikta se povećava za ¾, naročito ako su deca otišla na svoju stranu.

Žena će osetiti potrebu da se konačno posveti sebi, nakon tolikih godina brige o drugima. To se može iskazati kroz potrebu za egzotičnim putovanjima, doškolovavanje, učenje jezika ili slično. Kod većine 50-ogodišnjakinja karakteristična je žudnja za životom i avanturom.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Nova oaza za ljubitelje pešačenja – Vlasina bogatija za 47 km uređenih staza

Coca-Cola sistem i UNDP inicijativom „Vlasina – čista ljubav“...

Najpopularnije kuće za snimanje svetskih filmova i serija: Da li ih prepoznajete?

Donosimo vam listu šest najpopularnijih kuća u istoriji pop...

Kuhinja koja miriše na stari Niš: Recepti na moderan način

Kad zamiriše detinjstvo Kuhinja moje baka je mirisala na stari...

Kako je počeo Hladni rat: Prvi sukob Rusa i Amerikanaca na nebu iznad Niša

Početak hladnog rata se po mnogim istoričarima dogodio nakon...

Blizanci Aleksandra i Veljko napravili robota Miroslava i osvojili prvu nagradu

Robot Miroslav uz pomoć UV lampi dezinfikuje medicinske instrumente Robot...

Najnovije