Godinama nam nauka govori da je dobar doručak od vitalnog značaja za naš organizam i da je najvažniji obrok u toku dana.
Mnogi sugerišu da kaloričan doručak može da ubrza metabolizam i da obezbedi da budemo zdraviji.
Tako smatra i doktor Tim Spector, profesor genetike na Kraljevskom Koledžu u Londonu i autor knjige ‘Prava Nauka Koja Stoji iza Onoga Što Jedemo’.
Doručak nije posebno važan – njegova važnost prolizilazi iz činjenice da je to prvi obrok nakon dugog perioda ‘gladovanja’ dok spavamo, pa metabolizam radi najbolje u tom periodu. Naravno proizvođači žitarica će govoriti drugačije.
Drugo istraživanje koje je objavljeno u BMJ časopisu, jednom od vodećih istraživačkih časopisa u izdanju iz januara 2019. govori da osobe koje redovno doručkuju unose više kalorija u toku dana, oko 260 kalorija više.
Ova statistika ne prikazuje ništa značajno, jer je prosečna razlika u težini ispitanika bila manja od kilogram. Studija je dokazala da redovan doručak ne znači da ćemo imati brži metabolizam i lakše gubiti kilograme.


Doručak je najvažniji obrok u toku dana
U ovoj studiji se navodi da izbegavanje doručka može dovesti do dugoročnih zdravstvenih posledica.
To dokazuje studija u SAD-u u kojoj je učestvovalo više od 6.500 ispitanika starosti od 40 do 75 godina.
U istraživanju je ustanovljeno da ukoliko ljudi preskaču doručak da postoji 87% veće šanse da obole od kardiovaskularnih oboljenja. Istraživanje je objavljeno u ‘Journal of the American College of Cardiology’ 30. aprila 2019.
“Ne možemo zaključiti da je doručak najvažniji obrok u toku dana, ali možemo tvrditi da rezultati indikuju da je doručak važan obrok i da ukoliko se preskače može dovesti do povećanog rizika da se oboli od kardiovaskularnih oboljenja. Dalje se zaključuje da preskakanje doručka dovodi do veće mogućnosti razvoja dijabetesa, hipertenzije i poremećaja lipida. Na doručak bi trebalo gledati kao preporuku za zdrav način života.“
Naravno i druge navike ljudi dovode do kardiovaskularnih oboljenja kao što su konzumiranje kofeina, cigareta itd, što pokazuju rezultati studija iz 2017. godine.
Stara poslovica kaže: „Doručak ne daj nikome, ručak podeli sa prijateljima, a večeru daj neprijatelju“.
Istraživanja su pokazala i da ljudi koji ne doručkuju uglavnom jedu fast food i skloniji su konzumiranju alkohola i obilnim obrocima u restoranima.
Međutim, pored važnosti koju doručak ima, veoma je bitno da doručak zapravo sadrži zdravu i balansiranu hranu.


Šta znači zdrav doručak?
Većina nas smatra da žitarice u kombinaciji sa mlekom, jogurtom predstavlja idealan doručak, ali ovakav tip doručka u sebi sadrži više od 50% ugljenih hidrata, što je samo po sebi nezdravo.
Dakle, kada redovno doručkujemo veoma je važno šta doručkujemo. Krofne, kalorične žitarice i slične namirnice nisu definitivno zdrave, tako da nećemo uživati pozitivne posledice doručka.
Nezaslađena ovsena kaša se pokazala dobra po nutritivnim vrednostima koje pruža, takođe i jaja i u pravoj meri mogu imati izuzetno dobar efekat na zdravlje.
Ako se i dalje držite vaših žitarica, onda kupujte ‘čiste’ žitarice bez šećera i ostalih dodataka, izbalansirajte ukus medom i dodajte malo orašastih plodova.
7 razloga zašto da redovno doručkujete
- Vaš metabolizam će iskoristiti maksimum energestke vrednosti hrane koju unosite
- Regulisaće vaš nivo šećera u toku dana
- Izbralansiran doručak smanjuje šanse od prejedanja u toku dana
- Imaćete više energije na početku vašeg radnog dana
- Nedostatak doručka može uticati na vaše raspoloženje u toku dana
- Kada ne doručkujete vaša memorija radi lošije
- Doručak poboljšava vašu konetraciju i produktivnost u toku dana
Doručkujte raznovrsno svakog dana i vodite računa o sadržini samog doručka, jer 100 g sećera neće dobro uticati na vaše zdravlje niti smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti.