Uskoro proširenje aerodromske zgrade u Nišu

Kroz niški aerodrom do sada je prošlo oko 420 hiljada putnika, rekao je direktor Aerodroma Konstantin Veliki, Dušan Knežević.

Rekordni rezultati putničkog i kargo saobraćaja

Knežević očekuje da će tokom 2020. godine dostići pola miliona putnika i da je kapacitet terminalne zgrade prevaišao protok broja putnika na godišnjem nivou što zahteva neophodnu dogradnju objekta.

„Prvi radovi očekuju se 2021. godine“, istako je Knežević.

U planu je da se u prvoj polovini ove godine uradi kompletan projekat.

„Novim projektom predviđeno je novih 5.000 kvadratnih metara koji će pre svega biti namenjen putnicima. Sa postojećim kapacitetima to će biti preko 7.000 kvadrata. Kada se vrši istovremena opsluga tri aviona neminovno dolazi do gužve u terminalnoj zgradi. To želimo da promenimo“, objašnjava Knežević.

Direktor Aerodroma Srbije Mihajlo Zdravković ranije je najavljivao proširenje kapaciteta terminalne zgrade koja bi prema planovima bila za putnike u odlasku, dok bi se aktuelna rekonstruisala i služila kao dolazni terminal.

U planu je i da se izgradnjom nove terminalne zgrade predvidi i avio-most.

Zdravković je napomenuo i mogućnost proširenja kapaciteta za parkiranje vazduhoplova.

Ugradnja prilaznih svetala

Sa niškog aerodroma ističu da će u prvoj polovini 2020. godine trebalo da započne i ugradnja prilaznih svetala za kategoriju 1 čime bi se značajno unapredila bezbednost na aerodromu, smanjio meteo minimum sa 800m na 550m horizorantalne vidljivosti, a sam aerodrom još bolje pozicionirao na tržištu.

„Aerodrom Niš trenutno ne poseduje kategoriju, ono što je zvanično pušteno u rad ove godine je ILS odnosno instrument za precizni instrumentalni prilaz koju je instalirala kontrola letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA). Da bi dobili kategoriju 1 neophodno je da mi kao aerodrom izgradimo prilazna svetla. Realno je očekivati da ćemo u prvoj polovini godine 2020.godine dobiti kategoriju 1“, izjavio je direktor Aerodroma Konstatin Veliki Niš.

Podsetimo da sa niškog aerodroma možete leteti ka 21 destinaciji tokom zimske sezone sa nekom od 4 avio-kompanije, SWISS, Ryanair, Wizz Air i Air Serbia.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Pronađena devojčica iz Niša: Živa i zdrava

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova pronašli su trinaestogodišnju devojčicu Tamaru...

Niš: Naprednjaci dobili najviše odbornika, slede SPS-JS i „Niš, moj grad“

Prema obrađenim rezultatima najviše glasova za lokalni parlament u...

Poslanici iz Niša koji ulaze u novi saziv Narodne skupštine

Na osnovu 93,2 odsto obrađenog uzorka, koalicija okupljena oko...

Jedinstveni slučaj da će skupština biti bez opozicije

Strani mediji o izborima u Srbiji Svetske agencije i mediji...

Najnovije