U Niš ne dolaze samo Bugari: Popularnost Nišlija raste u svetu

Pozitivan trend rasta turističkog prometa, koji grad Niš beleži poslednjih nekoliko godina, zadržao se i tokom  2018. godine.

Prema najnovijim podacima Republičkog zavoda za statistiku u gradu Nišu u 2018. godini došlo do povećanja ukupnog broja turista za 15%, pri čemu je broj domaćih povećan za 7,3%, a broj inostranih povećan za 20% u odnosu na 2017. godinu.

Podaci u kategoriji noćenja beleže povećanje za 12,3% više turista nego u periodu januar – decembar 2017. godine, pri čemu se broj noćenja domaćih turista u 2018. godini povećao za 6,7%, a broj stranih veći je za 18%.

Turistička organizacija Niš smatra rast turističkog prometa najboljim pokazateljem uspeha intenzivnog rada na promociji grada Niša na ključnim emitivnim tržištima, u Nemačkoj, Austriji, Sloveniji, Slovačkoj, Rusiji, Turskoj, Bugarskoj i dr..

“Iz ovih zemalja nam, prema zvaničnim statistikama, i dolazi najveći broj turista”, kažu u TON-u.

U budućnosti akcenat na promociju kulturnog turizma, gastronomiju i avanturistički turizam.
U budućnosti akcenat je na kulturnom turizmu i gastronomiju

Ono što je posebno važno za razvoj turističke privrede u Nišu je da broj turista raste ne samo u letnjoj sezoni, kada ima najviše sadržaja za posetioce, već i u razdobljima pred i postsezone.

“Zbog čega TON planira nove kampanje i promocije kulturnog turizma, gastronomije i avanturističkog turizma na novim tržištima i integrisanju kvalitetnog turističkog proizvoda, kako bi turistička ponuda grada Niša bila u skladu sa savremenom turističkom potražnjom i izazovnim turističkim tržištem”, navode iz Turistiške organizacije Niša.

Srbija i dalje popularna destinacija za bugarske turiste

Srbija je sve popularnija turistička destinacija bugarskim turistima o čemu svedoči podatak da su bugarski turisti na 8. mestu po broju noćenja stranih turista našoj zemlji.

Ovu činjenicu potvrdila je Turistička organizacija Srbije na sajmu turizma Holiday&Spa Expo u Sofiji koji je održan od 14. do 16. februara 2019.

Kako privući još bugarskih turista?

Na štandu Turističke organizacije Srbije svoju ponudu predstavilo je 29. učesnika iz Srbije odnosno predstavnici turističkih organizacija srpskih gradova, među kojima je bio i Niš, i koji su iskazali zainteresovanost da privuku još veći broj bugarskih turista.

S obzirom na to da bugarski turisti veoma rado posećuju Srbiju, i to nekoliko puta godišnje, zaklljučeno je da uglavnom putuju kao bračni parovi, srednjih godina, visokog obrazovanja.

Veoma su zainteresovani za turističku ponudu naše zemlje, a u toku  2018. bugarski turisti ostvarili su 167.505 noćenja i rast od 13% poredeći sa 2017. godinom, saopštava turistiška organizacija Srbije.

Broj turista raste i van letnje sezone; Foto: Pixabay
Broj turista raste i van letnje sezone; Foto: Pixabay

U daljem periodu bugarskim turistima promovisaće se proizvodi Srbije i posete raznim srpskim lokacijama u vidu kraćeg odmora.

Cilj je da se upoznaju sa našom bogatom kulturnom i istorijskom ponudom kao i sa širokom ponudom aktivnog odmora, ističu stručnjaci.

Poseban akcenat biće na predstavljanju Dunava kao veoma atraktivne turističke destinacije, bogate gastronomske ponude naše zemlje, manifestacije.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Pronađena devojčica iz Niša: Živa i zdrava

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova pronašli su trinaestogodišnju devojčicu Tamaru...

Niš: Naprednjaci dobili najviše odbornika, slede SPS-JS i „Niš, moj grad“

Prema obrađenim rezultatima najviše glasova za lokalni parlament u...

Poslanici iz Niša koji ulaze u novi saziv Narodne skupštine

Na osnovu 93,2 odsto obrađenog uzorka, koalicija okupljena oko...

Jedinstveni slučaj da će skupština biti bez opozicije

Strani mediji o izborima u Srbiji Svetske agencije i mediji...

Najnovije