Stupio zakon na snagu: Brže i lakše do posla u Nemačkoj

Stupaju na snagu olakšice za dolazak stručnih stranih radnika u Nemačku

Zakon koji su radnici sa naših prostora dugo čekali, a tiče se lakšeg odlaska na rad u Nemačku, stupio je na snagu.

Nemačkoj nedostaje više od milion stručnjaka, što je odavno poznato, pa je Vlada u Berlinu morala da deluje i usvojila je zakon koji će olakšati imigraciju iz takozvanih trećih zemalja odnosno zemalja van Evropske unije.

Po novom zakonu, radnicima iz zemalja nečlanica EU, znači i iz Srbije, ubuduće će u Nemačkoj biti dostupni svi poslovi za koje su kvalifikovani, a ne samo oni koje su nemačke institucije proglasile deficitarnim i za koje ne postoje kandidati iz Nemačke ili zemalja EU, kao što je to bio slučaj do sada.

Zakon je stupio na snagu, a evo šta je najvažnije:

Šta se u zakonu podrazumeva pod – stručnjak?

Kao stručnjaci se više ne računaju samo ljudi sa visokom stručnom spremom, već i kvalifikovane osobe čije je stručno obrazovanje trajalo najmanje dve godine i ekvivalentno je nemačkom obrazovanju. Diplome moraju biti priznate u Nemačkoj.

Ubrzano priznavanje diploma

Za priznavanje diploma je odgovorna Centralna međunarodna služba za zapošljavanje (ZAV) sa sedištem u Bonu, koja pripada Saveznoj agenciji za zapošljavanje. Kako to funkcioniše objašnjeno je na Internet portalu „Make it in Germany“, gde se takođe mogu naći odgovarajući linkovi. Na sajtu se mogu naći informacije i na srpskom jeziku.

Nema više beskrajnog čekanja

Cilj je da se priznanje diplome završi u roku od tri meseca nakon predaje svih potrebnih dokumenata. Proces izdavanja vize za stručnjake trebalo bi ubuduće da traje najviše 4 do 6 sedmica.

Kada se angažuje poslodavac?

Zakon podrazumeva i ubrzanu proceduru po kojoj budući nemački poslodavac, uz punomoć radnika, može zastupati njegove interese i pregovarati sa nadležnim Uredom za strance. Kada se prikupe sve potrebne dozvole, Ured za strance mora informisati Nemačku ambasadu koja onda u roku od tri dana mora izdati vizu.

U kojim profesijama može da se radi?

U principu, važiće sledeće: Bilo koji stručnjak iz zemlje van EU koji može da dokaže da ima ugovor o radu u Nemačkoj i odgovarajuće stručne kvalifikacije može doći u Nemačku.

Novim zakonom nisu obuhvaćeni pomoćni poslovi za koje nije potrebna stručna kvalifikacija. Međutim, ako imate osnovnu profesionalnu kvalifikaciju i možete dokazati ugovor o radu ili ponudu za posao u Nemačkoj, možete se dokvalifikovati.

Međutim, budući poslodavac mora se obavezati na dokvalifikaciju i ona mora da dovede do priznate kvalifikacije u roku od dve godine.

Dozvola boravka

Svako ko ima ugovor o radu ili konkretnu ponudu za posao dobiće dozvolu boravka na četiri godine ili onoliko koliko traje ugovor o radu. Posle četvorogodišnjeg boravka, stručnjaci stiču pravo na neogračeni boravak u Nemačkoj.

Svako ko želi da traži posao u Nemačkoj dobiće vizu na šest meseci. Preduslov: Morate imati novac da pokrijete troškove života tokom tog perioda i biti u stanju da dovoljno govorite nemački (nivo B2).

Studiranje i stručna obuka

Novi zakon se odnosi i na strance koji žele da studiraju ili da se stručno obučavaju u Nemačkoj. Pored gore navedenih zahteva, morate imati svedočanstvo neke nemačke škole u inostranstvu ili završenu školu koja vam daje pravo da studirate na univerzitetu – i ne smete imati više od 25 godina. Ako ste dve godine nakon diplomiranja radili u Nemačkoj, imate pravo na stalni boravak.

Stariji od 45 godina

Poseban propis se odnosi na stručnjake starije od 45 godina. Ako želite da dođete u Nemačku morate da imate platu od najmanje 3.685 evra bruto ili dokaz da ste uplaćivali za adekvatnu penziju.

Posebna regulativa za tražena zanimanja

Na primer, ako ste lekar, informatičar ili gerijatrijska medicinska sestra i imate najmanje pet godina radnog iskustva, ne treba vam formalno priznavanje vaših kvalifikacija. Međutim, vaš poslodavac se mora obavezati da će pokriti troškove života i deportacije tokom jedne godine – kada se radni odnos završi, ukoliko zaposleni ne bude hteo dobrovoljno da napusti Nemačku.

Dolazak sa porodicom?

Ako u Nemačku dolazite sa porodicom morate da priložite dokaz o tome da možete da je izdržavate kao i da imate dovoljno veliki stan: To znači oko 950 evra po osobi i 10-12 kvadratnih metara prostora, takođe po osobi. Deca do dve godine se tu ne računaju. Takođe, supružnik i deca starija od 16 godina, moraju da poseduju osnovno znanje nemačkog jezika – nivo A1. Kao pridošlica nemate pravo na socijalnu pomoć.

Još uvek posebni propisi za Zapadni Balkan

I pored toga što novi zakon stupa na snagu 1. marta, stari zakon za zemlje Zapadnog Balkana važi do kraja godine. Po tom zakonu za dolazak u Nemačku nije bila potrebna diploma, niti položen ispit o znanju jezika, a mogli su dolaziti i nekvalifikovani radnici.

Preporuka pravnika je da stare zahteve ne treba povlačiti, mada njihova obrada može trajati i duže od isteka važenja starog zakona 31.decembra 2020. godine.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Pronađena devojčica iz Niša: Živa i zdrava

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova pronašli su trinaestogodišnju devojčicu Tamaru...

Niš: Naprednjaci dobili najviše odbornika, slede SPS-JS i „Niš, moj grad“

Prema obrađenim rezultatima najviše glasova za lokalni parlament u...

Poslanici iz Niša koji ulaze u novi saziv Narodne skupštine

Na osnovu 93,2 odsto obrađenog uzorka, koalicija okupljena oko...

Jedinstveni slučaj da će skupština biti bez opozicije

Strani mediji o izborima u Srbiji Svetske agencije i mediji...

Najnovije