Stručnjaci upozoravaju: Čeka nas pandemija gripa

Narednih godina svet će se suočiti s još jednom pandemijom gripa, saopštili su iz Svetske zdravstvene organizacije. Stručnjaci upozoravaju i strahuju da će još smrtonosniji virus gripa jednog dana preći sa životinja na ljude, mutirati i zaraziti više stotina hiljada ljudi.

Svetska zdravstvena organizacija u saopštenju ističe da se “ne treba pitati hoće li biti sledeće pandemije gripa, nego kada će se ona dogoditi”.

“Opasnost od pandemijskog gripa uvek postoji. Moramo biti vrlo oprezni i spremni jer će troškovi velike epidemije gripa daleko nadmašiti svotu namenjenu prevenciji”, kažu u SZO.

Čeka nas smrtonosniji virus

Poslednja svetska pandemija gripa koju je uzrokovao virus H1N1 bila je 2009. i 2010. godine. Tada je tokom prve godine pandemije bila zaražena svaka peta osoba, a stopa smrtnosti je iznosila 0,02 posto.

Strahuje se da će još smrtonosniji virus gripa jednog dana preći sa životinja na ljude, mutirati i zaraziti više stotina hiljada ljudi.

Svake godine se u sezonskim epidemijama širom sveta zarazi oko milijarda ljudi.

Među njima je 3 do 5 miliona vrlo teških slučajeva, što najčešće rezultira smrću između 290.000 i 650.000 zaraženih usled raznih komplikacija povezanih sa sezonskim gripom.

Vakcina protiv sezonskog gripa

Vakcina kao jedina prevencija

Svetska zdravstvena organizacija preporučuje vakcinisanje svake godine, posebno kada je reč o zaposlenima u zdravstvu ili osobama koje pripadaju rizičnoj grupi, a to su hronični bolesnici, deca, trudnice i osobe starije od 60 godina.

“U skladu s novim planom, SZO će preduzeti mere u cilju zaštite što više ljudi od gripa i pripremiti se za pandemiju.To bi značilo da svetske vlade razviju bolje alate prevencije, ranog otkrivanja, kontrole i lečenja gripa. Potrebno je razviti što delotvornije vakcine i antivirusne lekove”, kažu u SZO.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Pronađena devojčica iz Niša: Živa i zdrava

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova pronašli su trinaestogodišnju devojčicu Tamaru...

Niš: Naprednjaci dobili najviše odbornika, slede SPS-JS i „Niš, moj grad“

Prema obrađenim rezultatima najviše glasova za lokalni parlament u...

Poslanici iz Niša koji ulaze u novi saziv Narodne skupštine

Na osnovu 93,2 odsto obrađenog uzorka, koalicija okupljena oko...

Jedinstveni slučaj da će skupština biti bez opozicije

Strani mediji o izborima u Srbiji Svetske agencije i mediji...

Najnovije