Šta se desilo na Svetskoj Političkoj Sceni Protekle Nedelje?

Amerika je poslala nosač aviona i prateće brodove na Bliski Istok, kao odgovor na iranske pretnje. Iran je izjavio da se neće više pridržavati sporazuma sa velikim silama iz 2015 godine, zbog izlaska Amerike iz  ovog sporazuma i nametanja sankcija Iranu.

Palestinci su iz pojasa Gaze ispalili stotine raketa na Izrael i ubili su 4 Izraelca. Odgovor Izraela su bili avio udari u kojima je poginulo 27 Palestinaca. Ovo je najveća eskalacija nasilja u ovom regionu od 2014.

Južna Afrika će održati izbore koju poslednji put održani pre 25 godina kada se završio aparhejd. Istraživanja govore da će pobediti ista stranka koja je pobedila na izborima 1994 Afrički nacionalni kongres sa malom većinom.

Svetska zdravstvena organizacija povećava broj vakcina u Republici Kongo u pokušaju da suzbiju širenje ebole u ovoj zemlji.

Brazilski predsednik Žair Bolsonaro je otkazao put u Nju Jork nakon što ga je tamošnja javnost osuđivala za rasizam, homofobiju … On je trebao prisustvovati sastanku Brazilsko-Američke poslovne komore, a nekoliko sponzora je otkazalo učešće.

Donald Tramp se pozvao na svoj politički imunitet u slučaju ‘Demokratizacije Kongresa’, jer administracija želi da objavi ne cenzurisanu verziju Milerovog izveštaja ( Izveštaj koji je rezultat istraživanja povezanosti Rusije i Donalda Trampa).

Podela dve grane američke vlasti idu sve dublje jer je Steven Mnuchin odbio da objavi Trumpovu tax report, obrazlažući da je ovo omogućeno krivim tumačenjem lošeg zakona.

Sultan Od Bruneja je odgovorio na kritike o novim Islamskim zakonima koji su uvedeni u ovu kraljevinu. Neki od novih pravila koje se nalaze u novom zakonu su smrt kamenovanjem za prevaru, aputaciju ukoliko nešto ukradete, itd.. Zakoni neće biti izmenjeni i ostaće u ovom formatu.

Kralj Tajlanda je krunisan u trodnevnoj ceremoniji ubrzo nakon što su objavljeni rezultati izbora u ovoj zemlji.

Severna Koreja je testirala rakete kratkog dometa. I ako ovim potezom Severnokorejanci ne krše dogovor o denuklearizaciji, ovo se smatra signalom da dogovori koje vodi Tramp ne daju rezultate.

Udar na Tursku demokratiju, izvršna izborna komisija je poništila izbore za gradonačelnika Istanbula, i smenila opozicionog kandidata. Novi izbori su zakazani za 23. jun, a mnogi ovo gledaju kao na kraj demokratije u Turskoj koja je već bila okrnjena.

Danska je zakazala izbore za 5. jun. Socijal Demokratska partija vodi prema anketama i treba preuzeti vlast od desno orijentisanih partija koje trenutno imaju većinu.

Konzervativna partija u Britaniji je izgubila lokalne izbore, a ovo je ujedno i najteži poraz za stranku od 1995. Najveći benefiti su odnele male anti Brexit stranke koje su pozvale na ostavku britanske premijerke Tereze Maj. Ona je duhovito odgovorila i uporedila sebe sa Liverpulom i povratkom posle gubitka od 3:0.

Najnovije

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Kompanija Better Collective: Slavimo sto pedesetog zaposlenog u Nišu

Unapređenje IT zajednice u Nišu, saradnja sa obrazovnim ustanovama,...

Počela isplata minimalca ugostiteljima i turističkom sektoru

Isplata još jedne minimalne zarade u iznosu od 30.367...

„Molnupiravir“ lek koji sprečava širenje virusa korone za jedan dan

Novi antivirusni lek „molnupiravir“ ili MK-4482/EIDD-2801, koji se uzima...

Papir odlazi u istoriju: Elektronske fakture od Nove godine 2022.

Papir izlazi iz upotrebe Elektronske fakture još su jedan korak...

Od 1. novembra obavezne zimske gume

Agencija za bezbednost saobraćaja podsetila je vozače da je...