Srpski turisti za desetak dana do Grčke novim autoputem kroz Grdelicu

Koridor 10 južni krak biće završen sredinom maja, što znači da će deonica kroz Grdeličku klisuru u dužini od 26,3 km kompletno biti puštena u saobraćaj. Ovim će turisti iz Srbije znatno skratiti vreme provedeno u putu do omiljenih grčkih letovališta.

Prosečna vožnja autom do Srbiji najbližih destinacija na Egejskom moru, nakon puštanja u rad novog autoputa  iznosiće od 5 do 7 sati, u zavisnosti od mesta polaska.

Foto: Koridori Srbije

Brže do mora

To znači da bi prijatna vožnja automobilom iz Niša do Halkidikija ili Olimpske regije trajala oko 5 sati, ne uzimajući u obzir zadržavanje na graničnim prelazima.

Dva granična prelaza, odnosno 4 punkta do ulaska u Grčku i dalje će, u zavisnosti od termina putovanja, biti ne baš prijatno iskustvo. Svakako, bez tih formalnosti bi putovanje bilo još lakše, ali će i ovaj, dugo očekivani završetak radova biti veliko olakšanje.

Zadržavanja koja takođe usporavaju vožnju su i radovi na autoputu kroz Makedoniju. Kako je najavljeno za leto 2019. radovi su za sada izvesni na naplatnim stanicama kod Đevđelije i Demir Kapije koji će trajati do 18. septembra.

Radovi na autoputu; Foto: MGSI

Novom deonicom pre letnje sezone

“Grdelička klisura je u potpunosti asfaltirana i očekuje se da ovom trasom prvi automobili prođu pre letnje sezone. Bezbednost je na prvom mestu, kada „Кoridori Srbije“ odobre, otvorićemo autoput”,  kažu u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.  

Sve trafo-stanice, i rasveta na tunelima, petljama i naplatnim stanicama, biće spremne za puštanje onda kada Elektroprivreda Srbije od „Кoridora Srbije“ dobije znak da je autoput spreman za saobraćaj.

Foto: MGSI
Najteže gradilište u Evropi

Grdelička klisura je najteže gradilište u Evropi, na kojem 2014. nije bilo nijednog metra asfalta, kažu u ministarstvu.

Koliko je Кoridor 10 južni krak značajan za Srbiju zbog tranzitnog saobraćaja, govori podatak da je pre nekoliko godina bilo 34 miliona automobila, prošle godine oko 58 miliona, a ove se očekuje najmanje 60 miliona.

Najnovije

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Kompanija Better Collective: Slavimo sto pedesetog zaposlenog u Nišu

Unapređenje IT zajednice u Nišu, saradnja sa obrazovnim ustanovama,...

Počela isplata minimalca ugostiteljima i turističkom sektoru

Isplata još jedne minimalne zarade u iznosu od 30.367...

„Molnupiravir“ lek koji sprečava širenje virusa korone za jedan dan

Novi antivirusni lek „molnupiravir“ ili MK-4482/EIDD-2801, koji se uzima...

Papir odlazi u istoriju: Elektronske fakture od Nove godine 2022.

Papir izlazi iz upotrebe Elektronske fakture još su jedan korak...

Od 1. novembra obavezne zimske gume

Agencija za bezbednost saobraćaja podsetila je vozače da je...