Srpski turisti za desetak dana do Grčke novim autoputem kroz Grdelicu

Koridor 10 južni krak biće završen sredinom maja, što znači da će deonica kroz Grdeličku klisuru u dužini od 26,3 km kompletno biti puštena u saobraćaj. Ovim će turisti iz Srbije znatno skratiti vreme provedeno u putu do omiljenih grčkih letovališta.

Prosečna vožnja autom do Srbiji najbližih destinacija na Egejskom moru, nakon puštanja u rad novog autoputa  iznosiće od 5 do 7 sati, u zavisnosti od mesta polaska.

Foto: Koridori Srbije

Brže do mora

To znači da bi prijatna vožnja automobilom iz Niša do Halkidikija ili Olimpske regije trajala oko 5 sati, ne uzimajući u obzir zadržavanje na graničnim prelazima.

Dva granična prelaza, odnosno 4 punkta do ulaska u Grčku i dalje će, u zavisnosti od termina putovanja, biti ne baš prijatno iskustvo. Svakako, bez tih formalnosti bi putovanje bilo još lakše, ali će i ovaj, dugo očekivani završetak radova biti veliko olakšanje.

Zadržavanja koja takođe usporavaju vožnju su i radovi na autoputu kroz Makedoniju. Kako je najavljeno za leto 2019. radovi su za sada izvesni na naplatnim stanicama kod Đevđelije i Demir Kapije koji će trajati do 18. septembra.

Radovi na autoputu; Foto: MGSI

Novom deonicom pre letnje sezone

“Grdelička klisura je u potpunosti asfaltirana i očekuje se da ovom trasom prvi automobili prođu pre letnje sezone. Bezbednost je na prvom mestu, kada „Кoridori Srbije“ odobre, otvorićemo autoput”,  kažu u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.  

Sve trafo-stanice, i rasveta na tunelima, petljama i naplatnim stanicama, biće spremne za puštanje onda kada Elektroprivreda Srbije od „Кoridora Srbije“ dobije znak da je autoput spreman za saobraćaj.

Foto: MGSI
Najteže gradilište u Evropi

Grdelička klisura je najteže gradilište u Evropi, na kojem 2014. nije bilo nijednog metra asfalta, kažu u ministarstvu.

Koliko je Кoridor 10 južni krak značajan za Srbiju zbog tranzitnog saobraćaja, govori podatak da je pre nekoliko godina bilo 34 miliona automobila, prošle godine oko 58 miliona, a ove se očekuje najmanje 60 miliona.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Pronađena devojčica iz Niša: Živa i zdrava

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova pronašli su trinaestogodišnju devojčicu Tamaru...

Niš: Naprednjaci dobili najviše odbornika, slede SPS-JS i „Niš, moj grad“

Prema obrađenim rezultatima najviše glasova za lokalni parlament u...

Poslanici iz Niša koji ulaze u novi saziv Narodne skupštine

Na osnovu 93,2 odsto obrađenog uzorka, koalicija okupljena oko...

Jedinstveni slučaj da će skupština biti bez opozicije

Strani mediji o izborima u Srbiji Svetske agencije i mediji...

Najnovije