Srbija u kategoriji moći na 46. mestu od 80 zemalja

Srbija po kvalitetu života na 71. mestu od 80 zemalja

Srbija se našla na 71. mestu na listi od 80 zemalja sveta u kategoriji kvalitet života, koja obuhvata razvijeno tržište rada, političku i ekonomsku stabilnost, dobar zdravstveni i obrazovni sistem i drugo, pokazuje analiza američkog magazina “US news & world report“.

Na vrhu liste Švajcarska, Kanada, Švedska, Danska, Australija i Norveška. Na dnu liste su Pakistan, Liban, Alžir i Iran.

Tri godine uzastopno Švajcarska je u samom vrhu država po kvalitetu života. Država se, kažu, “dosledno ističe u percepciji poslovno orijentisane metrike i kvaliteta života”.

To je rezultat odgovora koji je dalo više od 20.000 učesnika istraživanja koje sprovodi pomenuti magazin.

Poslovni lideri i građani iz 36 zemalja procenjuju 80 država prema 75 kriterijuma, između ostalih, kvalitet života, ekonomski uticaj, moć, obrazovanje, ekološka prihvatljivost, kulturni uticaj, otvorenost za poslovanje, pokretljivost, avanturizam i nasleđe.

Najveći skok ove godine beleži Japan koji je sa petog mesta 2018. sada na drugom mestu. Globalna reputacija Japana poboljšana je u pet kategorija.

U prvih deset zemalja našla se opet Francuska i to pre svega zbog svog kulturnog uticaja i nasleđa. Norveška kao novajlija na ovogodišnjoj listi, najbolje je rangirana na osnovu toga kakve uslove pruža u podizanju dece te “zelenom, zdravom životu”.

Sjedinjene Države održale su stabilan nivo zadržavajući osmu poziciju i to pre svega po tome koliki uticaj imaju u svetu.

Iako na sedmom mestu, Australija je među prvih pet zemalja kao sedište brojnih svetskih korporacija, destinacija za putovanja i raj za penzionere.

Švedska je ponovo među prvih deset zemalja, a kotira se i među prvih pet država koje se odlukuju pre svega po zaštiti životne sredine, odgajanju dece, a i sedište je brojnih svetskih korporacija.

Britanija je redovno u prvih pet država, a odlikuje se pre svega po preduzetništvu te kulturnom uticaju. Nemačka se visoko kotira i u prvih je pet je po obrazovanju, preduzetništvu, moći i uticaju.

Kanada je među prve tri, poziciju koju stiče zahvaljujući svom prijateljski nastrojenom poslovnom okruženju. Zanimljivo je to da je Kanada po kvalitetu života najbolje ocenjena država među generacijom takozvanih milenijalaca.

Od zemalja regiona, najbolje je plasirana Hrvatska na 49. mestu, dok je Slovenija na 53. mestu, Rumunija na 58. i Bugarska na 63.

Rangiranje Srbije; Printiscreen usnews
Rangiranje Srbije po moći; Printiscreen usnews

Srbija je najbolje plasirana u kategoriji moći gde je na 46. mestu

Srbija je najbolje plasirana u kategoriji moći gde je na 46. mestu. U toj kategoriji koja obuhvata i politički i ekonomski uticaj, čvrste međunarodne saveze i snažnu vojsku, na vrhu liste su SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija, Nemačka i Francuska, a na dnu Rumunija, Bugarska, Urugvaj, Hrvatska, Slovenija i Letonija.

U kategoriji građanstvo, koja obuhvata brigu o ljudskim pravima i životnoj sredini, rodnu ravnopravnost, verske slobode i drugo, Srbija se nalazi na 57. mestu, dok su na vrhu liste Norveška, Švedska, Švajcarska, Kanada, Finska i Danska, a na dnu Egipat, Tunis, Liban i Iran.

Srbija je na 58. mestu u kategoriji preduzetništvo, što obuhvata povezanost sa svetom, obrazovanost stanovništva, razvijenost infrastrukture, inovativnost i drugo. Najbolje rangirani su Nemačka, Japan, SAD, Velika Britanija i Švajcarska, a na dnu Angola, Kazahstan, Bolivija i Gvatemala.

U kategoriji avanturizam, koja obuhvata prijatnu klimu, prirodne lepote i dobar provod, Srbija je na 64. mestu, dok su na vrhu liste Brazil, Italija, Španija, Tajland i Grčka, a na dnu Pakistan, Saudijska Arabija i Iran.

Kad je reč o nasleđu što podrazumeva bogatu istoriju, odličnu hranu, brojne kulturne atrakcije i drugo, Srbija je na 66. mestu, dok su na vrhu liste Italija, Španija, Grčka i Francuska, a na dnu Bahrein, Angola, Katar i Gana.

Iako je lista za 2019. relativno neizmenjena u poređenju sa prethodnom godinom, ipak ima novih zemalja. Tako je ove godine Holandija po kvalitetu života pala na 11. mesto.

“Rangiranje “US news & world report” deo je analitičkog projekta nazvanog izveštaj o najboljim zemljama za 2019., koji govori o vrednostima postojanja snažnog globalnog statusa država koje se takmiče za investicije, turiste i uticaj”, kaže profesor marketinga Dejvid Rejbstejn u školi Varton iz Pensilvanije.

Izvršni urednik u “US News & World Report” Erik Gertler kaže da današnji potrošači imaju beskonačne izbore toga gde uložiti svoj kapital i vreme.

Spiskovi poput ovog, tvrdi Gertler, pružaju građanima i liderima podatke koji im pomažu u donošenju odluka o važnim poslovnim i životnim pitanjima.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Pronađena devojčica iz Niša: Živa i zdrava

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova pronašli su trinaestogodišnju devojčicu Tamaru...

Niš: Naprednjaci dobili najviše odbornika, slede SPS-JS i „Niš, moj grad“

Prema obrađenim rezultatima najviše glasova za lokalni parlament u...

Poslanici iz Niša koji ulaze u novi saziv Narodne skupštine

Na osnovu 93,2 odsto obrađenog uzorka, koalicija okupljena oko...

Jedinstveni slučaj da će skupština biti bez opozicije

Strani mediji o izborima u Srbiji Svetske agencije i mediji...

Najnovije