Sat za našu planetu: Gasićemo svetla i u Nišu

Sat za našu planetu 2019.

Globalna ekološka akcija “Sat za našu planetu“održaće se po jedanaesti put u Srbiji, u subotu 30. marta 2019. godine u 20:30 časova, kada će se simboličnim gašenjem svetla na sat vremena u više od 7.000 gradova širom sveta ukazati na važnost očuvanja planete.

U Nišu akcija će biti u pešačkoj zoni Trga kralja Milana (na početku Tvrđavskog mosta) i trajaće od 19:00h do 22:00h.

Organizatori su Biološko društvo “dr Sava Petrović” iz Niša u saradnji sa Gradska Opstina Medijana Nis Zavod za zaštitu prirode Srbije.

“Očekuje nas bogat program koji će biti ispunjen nastupima plesačkih grupa iz Niša, školskim predstavama, kratkim muzičkim nastupima, projekcijama kratkih filmova o zaštiti prirode i mnogim drugim aktivnostima. Prema programu, tradicionalno će se gasiti svetla u vremenskom intervalu od 20:30 do 21:30 i upaliti sveće i tako ukazati na značaj očuvanja planete i održivog korišćenja energije.”, najavljuju organizatori.

Ekološka akcija u Nišu
Ekološka akcija u Nišu

Ovogodišnja akcija “Sat za našu planetu” pod sloganom “Skini se s plastike, navuci se na prirodu!”

Klimatske promene i opadanje biološke raznovrsnosti problemi su svih nas, te je akcija “Sat za našu planetu” prilika za pojedince, organizacije, institucije i kompanije da pokažu svoju predanost zaštiti prirode i budu deo razgovora i pronalska rešenja potrebnih za izgradnju održive budućnosti.

Ove godine, pod sloganom „Skini se s plastike, navuci se na prirodu“, WWF upozorava i na problem prekomernog korišćenja plastike i njenog neadekvatnog odlaganja, zbog čega svake godine osam miliona tona plastike završi u morima i okenima.

Pročitajte i: U telu kita pronađeno 40 kilograma plastičnih kesa

Akcija “Sat za našu planetu”, u svetu poznata kao Earth Hour, prvi put je održana u Sidneju 2007. godine, a danas se obeležava u više od 180 zemalja.

Najpoznatije svetske znamenitosti poput Ajfelovog tornja, rimskog Koloseuma i londonskog Big Bena, isključivanjem javne i dekorativne rasvete, i ove godine će ponovo utonuti u mrak.

Srbija je deo ove akcije od 2009. godine, a 2018. pridružilo nam se preko 200 partnera – gradova, opština, organizacija, institucija, škola i vrtića.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Pronađena devojčica iz Niša: Živa i zdrava

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova pronašli su trinaestogodišnju devojčicu Tamaru...

Niš: Naprednjaci dobili najviše odbornika, slede SPS-JS i „Niš, moj grad“

Prema obrađenim rezultatima najviše glasova za lokalni parlament u...

Poslanici iz Niša koji ulaze u novi saziv Narodne skupštine

Na osnovu 93,2 odsto obrađenog uzorka, koalicija okupljena oko...

Jedinstveni slučaj da će skupština biti bez opozicije

Strani mediji o izborima u Srbiji Svetske agencije i mediji...

Najnovije