Roming: Od jula minut do 22 dinara, poruka do 7 dinara

Od 1. jula građani država zapadnog Balkana moći će u romingu međusobno da telefoniraju po cenama nižim za skoro 30 odsto. To je tek početak primene regionalnog sporazuma o romingu, koji je potpisan još u aprilu.

Cene će u ovoj prvoj fazi biti smanjenje 27 odsto, dok se od 1. jula 2021. godine očekuje potpuno ukidanje rominga za zapadni Balkan.

Minut razgovora neće moći da košta više od 22,4 dinara, poruka najviše sedam dinara, dok će maksimalna cena za prenos podataka iznositi 21,4 dinara po megabajtu. Cena rominga sa Albanijom, na primer, biće niža čak 85 odsto, budući da ta zemlja do sada nije bila deo sporazuma koji su 2014. godine potpisale Srbija, Crna Gora, Severna Makedonija i BiH.

Operateri mobilne telefonije za Politiku nisu mogli da navedu tačne cene, kao ni to do li će biti niže od maksimalnih koje predviđa sporazum. Međutim, potvrdili su da je u toku izrada cenovnika i da će građani pre početka primene ovog sporazuma biti obavešteni o tome koliko će ih ubuduće koštati ove usluge.

Prema podacima resornog ministarstva, u Srbiji se od ukupnog roming saobraćaja, 70 odsto odnosi na zapadni Balkan.

Međutim telefoniranje u romingu je u našem regionu i dalje skupo posebno ako se poredimo sa Evropskom unijom koja je od juna 2017. godine potpuno ukinula roming.

Svi oni koji imaju sim karticu neke od zemalja EU svoje pakete mogu da koriste na teritoriji Evropske unije na isti način kao i u nacionalnom saobraćaju.

Bez obzira na insistiranje zemalja zapadnog Balkana, EU do sada nije pokazala spremnost da se odlukom o ukidanju rominga u Evropi obuhvate i zemlje koje su u procesu pridruživanja EU.

Evropska komisija je do sada bila fokusirana na to da se najpre potpiše sporazum za ukidanje rominga na zapadnom Balkanu, a kada se to desi, da se onda otvori i razmatra pitanje ukidanja rominga između nas i zemalja Evropske unije.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Pronađena devojčica iz Niša: Živa i zdrava

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova pronašli su trinaestogodišnju devojčicu Tamaru...

Niš: Naprednjaci dobili najviše odbornika, slede SPS-JS i „Niš, moj grad“

Prema obrađenim rezultatima najviše glasova za lokalni parlament u...

Poslanici iz Niša koji ulaze u novi saziv Narodne skupštine

Na osnovu 93,2 odsto obrađenog uzorka, koalicija okupljena oko...

Jedinstveni slučaj da će skupština biti bez opozicije

Strani mediji o izborima u Srbiji Svetske agencije i mediji...

Najnovije