Preporuke Batuta: Odložite putovanje u Kinu zbog koronavirusa

U Srbiji su na snazi procedure za rano otkrivanje infekcije, zdravstveni nadzor nad putnicima koji dolaze iz zahvaćenih područja, kao i mere za dijagnostiku, lečenje i sprečavanje širenja infekcije ukoliko se slučajevi respiratorne infekcije izazvane novim koronavirusom pojave na našoj teritoriji. 

Preporuke Batuta građanima u vezi sa novim koronavirusom

Građanima Srbije se svakako preporučuje da otkažu ili odlože putovanje u Kinu, a ukoliko je put neodložan, stručnjaci Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ daju određene preporuke. 

Potrebno je izbegavanje kontakta sa osobama koje imaju znake respiratorne infekcije, kao i izbegavanje masovnih okupljanja i boravka u prostoru gde je veliki broj osoba, na otvorenom ili u zatvorenom prostoru. 

Treba češće prati ruke vodom i sapunom, najkraće 20 sekundi, a ukoliko to nije moguće, ruke treba preći alkoholnim gelom za dezinfekciju ruku i naročito nakon kontakta sa obolelim osobama ili boravka u potencijalno ugroženom području. 

Može se preporučiti nošenje maski preko usta i nosa ukoliko se boravi u prostoru gde su masovna okupljanja (aerodromi, železničke i autobuske stanice, gradski i međugradski prevoz), a svi koji osete simptome infekcije disajnih organa trebalo bi da obavezno drže rastojanje od drugih, pokriju usta i nos prilikom kašljanja/kijanja papirnim maramicama i da, naravno, često peru ruke. 

Putnici koji dolaze iz zahvaćenog područja, ukoliko imaju znake infekcije organa za disanje, treba da se obrate svom lekaru uz napomenu o putovanju. 

Preporučuje se izbegavanje kontakta sa živim ili mrtvim divljim ili domaćim životinjama. 

U Srbiji se sprovode mere u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, koje uključuju nadzor nad putnicima koji dolaze iz žarišta (Vuhan, Kina) i, po potrebi, izolaciju obolelih i zdravstveni nadzor nad kontaktima. 

Nadležni organi (Batut, ministarstvo i zdravstvene ustanove) prate epidemiološku situaciju bolesti izazvane novim koronavirusom u svetu, i shodno novim saznanjima i preporukama Svetske zdravstvene organizacije, izdavaće obaveštenja za javnost i uputstva za postupanje zdravstvenim ustanovama i drugim nadležnim organima i institucijama.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Pronađena devojčica iz Niša: Živa i zdrava

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova pronašli su trinaestogodišnju devojčicu Tamaru...

Niš: Naprednjaci dobili najviše odbornika, slede SPS-JS i „Niš, moj grad“

Prema obrađenim rezultatima najviše glasova za lokalni parlament u...

Poslanici iz Niša koji ulaze u novi saziv Narodne skupštine

Na osnovu 93,2 odsto obrađenog uzorka, koalicija okupljena oko...

Jedinstveni slučaj da će skupština biti bez opozicije

Strani mediji o izborima u Srbiji Svetske agencije i mediji...

Najnovije