Preporuke Batuta: Odložite putovanje u Kinu zbog koronavirusa

U Srbiji su na snazi procedure za rano otkrivanje infekcije, zdravstveni nadzor nad putnicima koji dolaze iz zahvaćenih područja, kao i mere za dijagnostiku, lečenje i sprečavanje širenja infekcije ukoliko se slučajevi respiratorne infekcije izazvane novim koronavirusom pojave na našoj teritoriji. 

Preporuke Batuta građanima u vezi sa novim koronavirusom

Građanima Srbije se svakako preporučuje da otkažu ili odlože putovanje u Kinu, a ukoliko je put neodložan, stručnjaci Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ daju određene preporuke. 

Potrebno je izbegavanje kontakta sa osobama koje imaju znake respiratorne infekcije, kao i izbegavanje masovnih okupljanja i boravka u prostoru gde je veliki broj osoba, na otvorenom ili u zatvorenom prostoru. 

Treba češće prati ruke vodom i sapunom, najkraće 20 sekundi, a ukoliko to nije moguće, ruke treba preći alkoholnim gelom za dezinfekciju ruku i naročito nakon kontakta sa obolelim osobama ili boravka u potencijalno ugroženom području. 

Može se preporučiti nošenje maski preko usta i nosa ukoliko se boravi u prostoru gde su masovna okupljanja (aerodromi, železničke i autobuske stanice, gradski i međugradski prevoz), a svi koji osete simptome infekcije disajnih organa trebalo bi da obavezno drže rastojanje od drugih, pokriju usta i nos prilikom kašljanja/kijanja papirnim maramicama i da, naravno, često peru ruke. 

Putnici koji dolaze iz zahvaćenog područja, ukoliko imaju znake infekcije organa za disanje, treba da se obrate svom lekaru uz napomenu o putovanju. 

Preporučuje se izbegavanje kontakta sa živim ili mrtvim divljim ili domaćim životinjama. 

U Srbiji se sprovode mere u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, koje uključuju nadzor nad putnicima koji dolaze iz žarišta (Vuhan, Kina) i, po potrebi, izolaciju obolelih i zdravstveni nadzor nad kontaktima. 

Nadležni organi (Batut, ministarstvo i zdravstvene ustanove) prate epidemiološku situaciju bolesti izazvane novim koronavirusom u svetu, i shodno novim saznanjima i preporukama Svetske zdravstvene organizacije, izdavaće obaveštenja za javnost i uputstva za postupanje zdravstvenim ustanovama i drugim nadležnim organima i institucijama.

Najnovije

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Kompanija Better Collective: Slavimo sto pedesetog zaposlenog u Nišu

Unapređenje IT zajednice u Nišu, saradnja sa obrazovnim ustanovama,...

Počela isplata minimalca ugostiteljima i turističkom sektoru

Isplata još jedne minimalne zarade u iznosu od 30.367...

„Molnupiravir“ lek koji sprečava širenje virusa korone za jedan dan

Novi antivirusni lek „molnupiravir“ ili MK-4482/EIDD-2801, koji se uzima...

Papir odlazi u istoriju: Elektronske fakture od Nove godine 2022.

Papir izlazi iz upotrebe Elektronske fakture još su jedan korak...

Od 1. novembra obavezne zimske gume

Agencija za bezbednost saobraćaja podsetila je vozače da je...