Prednosti Predsezonskih Aranžmana u Grčkoj: Letujte u Proleće

Najbrži put da se dotakne „veliko plavetnilo“ je svakako Grčka, a sve prazniji džepovi Nišlija  počinju da diktiraju odlazak na „letovanje“ – u proleće. Evo koje su prednosti predsezonskih aranžmana.

more
Dok u mestu Platamon; Foto: Novinari Online / B.J.

Aranžmani koje nude srpske turističke agencije za jedno „prolećno“ letovanje kreću se od  neverovatnih 40 do 90 evra po osobi, u zavisnosti od toga da li u Grčku putujete organizovanim, autobuskim ili sopstvenim prevozom. Obzirom na cene u julu i avgustu koje su trostruko ili petostruko veće, za sve porodice koje nemaju školarce i neodložne poslovne obaveze, majska „organizacija“ letovanja jeste jedina prihvatljiva opcija.

Prva smena obično počinje oko 20. maja i ono što se odmah može videti je da 70 odsto smeštajnih kapaciteta  još uvek nije u funkciji. Kuće sa uglavnom prazne, kreče se i čiste, a mnogi lokali su zatvoreni.

Cene u Grčkoj

Cena vekne hleba od pola kilograma kreće se od 50 do 80 centi, a većina pekara radi 24 časa. Peciva koštaju od 70 centi do 1, 60 evra, paradajz  se može naći po ceni od 70 centi do jednog evra, a krastavac od 25 do 50 centi.

pomfrit meso
Porcija pita girosa; Foto: Novinari Online / B.J.

Giros u predsezoni  košta od 2 do 2, 5 evra, dok espreso u kafićima košta od 2, 5 do 3 evra, pa je preporuka da kafu popijete u aprtmanu, a za isti novac pojedete prvoklasni giros, koji osim svinjskog ili pilećeg mesa u komadićima ima i pomfrit, paradajz i obavezni caciki preliv. Ako giros jedete u kafani, platićete 20 centi više, nego ako se odlučite za opciju „poneti“.

Jagode i trešnje su ovog proleća u Grčkoj znatno skuplje nego u Srbiji i njihova cena je  od 4 do 5 evra, dok se grožđe prodaje po ceni od 2 evra za 3 kilograma.

Pet evra je i cena svežih lignji ili bakalara koji ribari prodaju svakog jutra do 11 sati u Pefkohoriju na Kasandri.

Grčka za koji dan još bliža

Uoči početka letnje turističke sezone za nekoliko dana za saobraćaj će biti pušten južni krak Koridora 10.

plaža
Plaža u Grčkoj; Foto: Novinari Online / B.J.

To znači će vozači iz Srbije i regiona idući ka Grčkoj i Severnoj Makedoniji imati priliku da prođu kroz dva nova tunela i vide 33 izgrađena mosta u Grdeličkoj klisuri, koju sada preseca 26,3 kilometara autoputa.

Koridor 10 je jedan od najvažnijih panevropskih saobraćajnih koridora koji prolazi kroz Srbiju i povezuje Austriju, Mađarsku, Sloveniju, Hrvatsku, Srbiju, Bugarsku, Makedoniju i Grčku.


POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Pronađena devojčica iz Niša: Živa i zdrava

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova pronašli su trinaestogodišnju devojčicu Tamaru...

Niš: Naprednjaci dobili najviše odbornika, slede SPS-JS i „Niš, moj grad“

Prema obrađenim rezultatima najviše glasova za lokalni parlament u...

Poslanici iz Niša koji ulaze u novi saziv Narodne skupštine

Na osnovu 93,2 odsto obrađenog uzorka, koalicija okupljena oko...

Jedinstveni slučaj da će skupština biti bez opozicije

Strani mediji o izborima u Srbiji Svetske agencije i mediji...

Najnovije