Prednosti Predsezonskih Aranžmana u Grčkoj: Letujte u Proleće

Najbrži put da se dotakne „veliko plavetnilo“ je svakako Grčka, a sve prazniji džepovi Nišlija  počinju da diktiraju odlazak na „letovanje“ – u proleće. Evo koje su prednosti predsezonskih aranžmana.

more
Dok u mestu Platamon; Foto: Novinari Online / B.J.

Aranžmani koje nude srpske turističke agencije za jedno „prolećno“ letovanje kreću se od  neverovatnih 40 do 90 evra po osobi, u zavisnosti od toga da li u Grčku putujete organizovanim, autobuskim ili sopstvenim prevozom. Obzirom na cene u julu i avgustu koje su trostruko ili petostruko veće, za sve porodice koje nemaju školarce i neodložne poslovne obaveze, majska „organizacija“ letovanja jeste jedina prihvatljiva opcija.

Prva smena obično počinje oko 20. maja i ono što se odmah može videti je da 70 odsto smeštajnih kapaciteta  još uvek nije u funkciji. Kuće sa uglavnom prazne, kreče se i čiste, a mnogi lokali su zatvoreni.

Cene u Grčkoj

Cena vekne hleba od pola kilograma kreće se od 50 do 80 centi, a većina pekara radi 24 časa. Peciva koštaju od 70 centi do 1, 60 evra, paradajz  se može naći po ceni od 70 centi do jednog evra, a krastavac od 25 do 50 centi.

pomfrit meso
Porcija pita girosa; Foto: Novinari Online / B.J.

Giros u predsezoni  košta od 2 do 2, 5 evra, dok espreso u kafićima košta od 2, 5 do 3 evra, pa je preporuka da kafu popijete u aprtmanu, a za isti novac pojedete prvoklasni giros, koji osim svinjskog ili pilećeg mesa u komadićima ima i pomfrit, paradajz i obavezni caciki preliv. Ako giros jedete u kafani, platićete 20 centi više, nego ako se odlučite za opciju „poneti“.

Jagode i trešnje su ovog proleća u Grčkoj znatno skuplje nego u Srbiji i njihova cena je  od 4 do 5 evra, dok se grožđe prodaje po ceni od 2 evra za 3 kilograma.

Pet evra je i cena svežih lignji ili bakalara koji ribari prodaju svakog jutra do 11 sati u Pefkohoriju na Kasandri.

Grčka za koji dan još bliža

Uoči početka letnje turističke sezone za nekoliko dana za saobraćaj će biti pušten južni krak Koridora 10.

plaža
Plaža u Grčkoj; Foto: Novinari Online / B.J.

To znači će vozači iz Srbije i regiona idući ka Grčkoj i Severnoj Makedoniji imati priliku da prođu kroz dva nova tunela i vide 33 izgrađena mosta u Grdeličkoj klisuri, koju sada preseca 26,3 kilometara autoputa.

Koridor 10 je jedan od najvažnijih panevropskih saobraćajnih koridora koji prolazi kroz Srbiju i povezuje Austriju, Mađarsku, Sloveniju, Hrvatsku, Srbiju, Bugarsku, Makedoniju i Grčku.


Najnovije

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Kompanija Better Collective: Slavimo sto pedesetog zaposlenog u Nišu

Unapređenje IT zajednice u Nišu, saradnja sa obrazovnim ustanovama,...

Počela isplata minimalca ugostiteljima i turističkom sektoru

Isplata još jedne minimalne zarade u iznosu od 30.367...

„Molnupiravir“ lek koji sprečava širenje virusa korone za jedan dan

Novi antivirusni lek „molnupiravir“ ili MK-4482/EIDD-2801, koji se uzima...

Papir odlazi u istoriju: Elektronske fakture od Nove godine 2022.

Papir izlazi iz upotrebe Elektronske fakture još su jedan korak...

Od 1. novembra obavezne zimske gume

Agencija za bezbednost saobraćaja podsetila je vozače da je...