Planinari uskoro u obnovljenom Domu na Bojaninim vodama

Planinarski dom na Bojaninim vodama trebalo bi uskoro da bude rekonstruisan, čime bi Niš konačno dobio jedan funkcionalni objekat na Suvoj planini.

U protekle četiri godine očišćen je teren i prostorije, a da bi tu bio lociran i Nacionalni edukativni centar, na proleće se, planiraju dodatna ulaganja.

Radovi na izgradnji potpornog zida; Foto: PK Mosor

Planinarski savez Niša godinama nema odgovarajući objekat

Planinarski savez grada Niša sa 6 klubova i 750 članova nema odgovarajući objekat u svojoj okolini. Naime, u gradu okruženom planinama ne postoji nijedan planinarski dom, dok ih u ravničarskoj Vojvodini na Fruškoj Gori ima šest.

Nekada veliki planinarski dom na Bojaninim vodama pamti rekreativce i profesionalce planinare koji su iz svih krajeva tadašnje SFRJ dolazili i po više dana boravili u uređenom objektu.

U niškom planinarskom savezu nadaju se da bi uz lokalnu podršku to vreme moglo da se vrati.

“Mi smo u proteklom periodu uradili sve fizičke poslove, očistili teren i prostorije. Napravili potporne zidove, ojačali konstrukciju suterena i sada s proleća nastavljamo sa radovima i nadam se da ćemo konačno uspeti u nameri da potpuno obnovimo dom na Bojaninim vodama”, kaže Slobodan Gejo, predsednik Planinarskog saveza Niša.

Prostorije u suterenu pre čišćenja; Foto: PK Mosor

Nacionalni edukativni centar na Bojaninim vodama

Zato što su Bojanine vode najinteresantnija lokacija za osnivanje Nacionalnog edukativnog centra neophodno što pre završiti renoviranje doma, zaključeno je na godišnjoj Skupštini Planinarskog saveza Srbije koja je po prvi put održana u Nišu.

“Želimo planinarski dom u okruženju Niša, jer je to trenutno najveći problem svih planinara iz naše zemlje i regiona. Planinarskom savezu Srbije je potreban Nacionalni edukativni centar, a planinarski dom na Bojaninim vodama je odlična lokacija za takve namene”, kaže Iso Planić, predsednik Planinarskog saveza Srbije.

Planinarski savez Srbije broji 17.285 članova, 167 klubova iz 92 mesta.

Očišćene prostorije u planinarskom domu; Foto: PK Mosor

Bojanine vode

Bojanine Vode je izletište udaljeno 25 km od Niša. Smešteno je na nadmorskoj visini od 700-1300m na severnim padinama Suve planine i predstavlja pravu oazu svežeg planinskog vazduha i sunca. Naziv izletišta potiče od izvora čiste, planinske vode “Bojanine vode”.

Ovde počinju planinarske staze koje vode do predivnih vrhova i grebena Suve planine, kao što su Sokolov kamen (1523 m), Devojački grob (1317m), Mosor (984m) i najviši vrh Suve planine – Trem (1810 m).

Staza Sokolov kamen; Foto: Skijanje.rs

Najnovije

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Kompanija Better Collective: Slavimo sto pedesetog zaposlenog u Nišu

Unapređenje IT zajednice u Nišu, saradnja sa obrazovnim ustanovama,...

Počela isplata minimalca ugostiteljima i turističkom sektoru

Isplata još jedne minimalne zarade u iznosu od 30.367...

„Molnupiravir“ lek koji sprečava širenje virusa korone za jedan dan

Novi antivirusni lek „molnupiravir“ ili MK-4482/EIDD-2801, koji se uzima...

Papir odlazi u istoriju: Elektronske fakture od Nove godine 2022.

Papir izlazi iz upotrebe Elektronske fakture još su jedan korak...

Od 1. novembra obavezne zimske gume

Agencija za bezbednost saobraćaja podsetila je vozače da je...