Obnavlja se pruga Niš – Zaječar: Radovi vredni pet milijardi dinara

Rekonstrukcija pruge Niš-Zaječar, na kojoj su se u prethodna dva i po meseca dogodila četiri iskliznuća vagona, počela je danas kod železničke stanice Matejevac.

Početku radova prisustvovala jepotpredsednica vlade i ministarka građevine Zorana Mihajlović koja je najavila da će radovi biti završeni do leta 2020. godine.

Rekonstrukcija pruge duge 108 km; Foto: Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture
Rekonstrukcija pruge duge 108 km; Foto: Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

Rekonstrukcija 108 km pruge

Bezbednost kako u drumskom i vazdušnom, tako i u železničkom saobraćaju na prvom mestu i da država pored ulaganja u železničke koridore ulaže i u rekonstrukciju regionalnih pruga, rekla je ministarka i dodala da će u okviru rekonstrukcije te pruge duge 108 km biti uređeno i svih 90 putnih prelaza.

“Nikada se nije više ulagalo u železnički saobraćaj nego sada. Prošle godine rekonstruisali smo 270 km pruga, ove godine planiramo još 300 km. Za nas su regionalne pruge važne jer se na njima odvija život i to je od značaja za građane i privredu. Pruga Niš-Zaječar jeste najlepša, ali je i nebezbedna, i zato danas počinjemo radove vredne pet milijardi dinara, koji će biti gotovi do kraja leta 2020. godine”, rekla je ona.

Rekonstrukcija će koštati pet milijardi dinara i pruga će biti vraćena na projektovanu brzinu od 90 km na sat, s obzirom na to da je sada na više deonica brzina vozova ograničena na svega 10 do 20 km na sat.

Radiće se i obilaznica oko Niša i pruga Niš-Dimitrovgrad

Pruga ima 32 mosta, 36 tunela i 90 pružnih prelaza i jedna je od najlepših i najtežih u ovom delu Evrope, ocenjuju stručnjaci.

“Ulažemo stotine miliona evra u pruge. Radićemo zajedno i na obilaznici oko Niša, elektrifikaciji i modernizaciji pruge Niš-Dimitrovgrad, a nastavljamo radove i na brzoj pruzi Beograd-Budimpešta”, rekla je ona.

Ova pruga poslednji put rekonstruisana 1962. godine, iako bi po pravilu to trebalo da se radi na svakih 20-25 godina, rekao je direktor „Infrastruktura železnica Srbije“, Miroljub Jevtić.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Pronađena devojčica iz Niša: Živa i zdrava

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova pronašli su trinaestogodišnju devojčicu Tamaru...

Niš: Naprednjaci dobili najviše odbornika, slede SPS-JS i „Niš, moj grad“

Prema obrađenim rezultatima najviše glasova za lokalni parlament u...

Poslanici iz Niša koji ulaze u novi saziv Narodne skupštine

Na osnovu 93,2 odsto obrađenog uzorka, koalicija okupljena oko...

Jedinstveni slučaj da će skupština biti bez opozicije

Strani mediji o izborima u Srbiji Svetske agencije i mediji...

Najnovije