Obnavlja se pruga Niš – Zaječar: Radovi vredni pet milijardi dinara

Rekonstrukcija pruge Niš-Zaječar, na kojoj su se u prethodna dva i po meseca dogodila četiri iskliznuća vagona, počela je danas kod železničke stanice Matejevac.

Početku radova prisustvovala jepotpredsednica vlade i ministarka građevine Zorana Mihajlović koja je najavila da će radovi biti završeni do leta 2020. godine.

Rekonstrukcija pruge duge 108 km; Foto: Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture
Rekonstrukcija pruge duge 108 km; Foto: Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

Rekonstrukcija 108 km pruge

Bezbednost kako u drumskom i vazdušnom, tako i u železničkom saobraćaju na prvom mestu i da država pored ulaganja u železničke koridore ulaže i u rekonstrukciju regionalnih pruga, rekla je ministarka i dodala da će u okviru rekonstrukcije te pruge duge 108 km biti uređeno i svih 90 putnih prelaza.

“Nikada se nije više ulagalo u železnički saobraćaj nego sada. Prošle godine rekonstruisali smo 270 km pruga, ove godine planiramo još 300 km. Za nas su regionalne pruge važne jer se na njima odvija život i to je od značaja za građane i privredu. Pruga Niš-Zaječar jeste najlepša, ali je i nebezbedna, i zato danas počinjemo radove vredne pet milijardi dinara, koji će biti gotovi do kraja leta 2020. godine”, rekla je ona.

Rekonstrukcija će koštati pet milijardi dinara i pruga će biti vraćena na projektovanu brzinu od 90 km na sat, s obzirom na to da je sada na više deonica brzina vozova ograničena na svega 10 do 20 km na sat.

Radiće se i obilaznica oko Niša i pruga Niš-Dimitrovgrad

Pruga ima 32 mosta, 36 tunela i 90 pružnih prelaza i jedna je od najlepših i najtežih u ovom delu Evrope, ocenjuju stručnjaci.

“Ulažemo stotine miliona evra u pruge. Radićemo zajedno i na obilaznici oko Niša, elektrifikaciji i modernizaciji pruge Niš-Dimitrovgrad, a nastavljamo radove i na brzoj pruzi Beograd-Budimpešta”, rekla je ona.

Ova pruga poslednji put rekonstruisana 1962. godine, iako bi po pravilu to trebalo da se radi na svakih 20-25 godina, rekao je direktor „Infrastruktura železnica Srbije“, Miroljub Jevtić.

Najnovije

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Kompanija Better Collective: Slavimo sto pedesetog zaposlenog u Nišu

Unapređenje IT zajednice u Nišu, saradnja sa obrazovnim ustanovama,...

Počela isplata minimalca ugostiteljima i turističkom sektoru

Isplata još jedne minimalne zarade u iznosu od 30.367...

„Molnupiravir“ lek koji sprečava širenje virusa korone za jedan dan

Novi antivirusni lek „molnupiravir“ ili MK-4482/EIDD-2801, koji se uzima...

Papir odlazi u istoriju: Elektronske fakture od Nove godine 2022.

Papir izlazi iz upotrebe Elektronske fakture još su jedan korak...

Od 1. novembra obavezne zimske gume

Agencija za bezbednost saobraćaja podsetila je vozače da je...