Obeležen Dan ružičastih majica u Nišu: Ljubav je još u vrtićima

Danas je “Nacionalni dan prevencije vršnjačkog nasilja”, u svetu poznat kao “Dan ružičastih majica” i roze boja je simbolično boja, borbe protiv vršnjačkog nasilja koji su obeležili i mališani Predškolske ustanove “Pčelica” u Nišu.

U mnogim zemljama sveta ovaj dan simbolično se obeležava svake poslednje srede meseca februara i prihvaćen je 2007. godine nakon događaja u provinciji Nova Škotska, gde je učenik jedne škole došao obučen u roze majicu.

Grupa vršnjaka počinila je brutalno nasilje nad njim neznajući da je dečak tim činom podržao svoju teško obolelu majku od karcinoma.

Uz znak podrške činom drugarstva i saosećanja, već narednog dana obučeni u roze majice pojavio se čitav razred. Time je roze majica postala zaštitni znak kao i podrška svakom detetu koje doživi nasilje.

Vrtić je oaza sigurnog i srećnog odrastanja,vrtić je deo najlepših uspomena na detinjstvo. Svako ko je odabrao da ceo svoj radni vek posveti radu sa decom, mora imati na umu da to nije samo posao, već mnogo više od toga. Deca su blago i bogatsvo, deca su dijamanti i vredi ih štititi, čuvati i braniti od svega, kažu u PU “Pčelica” Niš.

Dan borbe protiv vršnjačkog nasilja; Foto: PU "Pčelica" Niš
Dan ružičastih majica u niškim vrtićima; Foto: PU “Pčelica” Niš

“Kao ustanova koja se bavi vaspitanjem dece predškolskog uzrasta a koja je u sistemu bitan faktor uticaja na razvoj dece u svim aspektima i ove godine mnogim aktivnostima sa decom svih vrtićikih grupa vrtić „Bambi” jedan od vrtića JPU”Pčelica”, uključio se u prigodno obeležavanje ovog dana.”, kažu vaspitači vrtića.

Obeležen Dan ružičastih majica u niškim vrtićima; Foto: PU "Pčelica" Niš
Obeležen Dan ružičastih majica u niškim vrtićima; Foto: PU “Pčelica” Niš

Cilj je pre svega bio usmeren, da u igrama sa decom vaspitači vrtića prikažu ljubav, pažnju, drugarstvo, empatiju, zahvalnost, ljubaznost, rad u grupi, saradnju i učešće roditelja od kojih u mnogome zavisi uspeh ovako velikih akcija.

“Kroz igru koja je deci ranog uzrasta najzanimljivija, izrađivali smo lutke emocija, kolaž tehnikom ukrašavali srca kao poklon drugu,deca su izrađivala krune, kravate, naočare, narukvice, ram za fotografisanje, majice.”, objašnjavaju u niškom vrtiću “Bambi”.

Realizovana je muzičko ritmička igra “Ljubav je” i performans sa kišobranima, deca su glumila i sa velikim uspehom prikazala konfliktne situacije u grupi ali su predlagali i rešenja. U opuštajućim igrama, deca su vežbala disanje, naučili su da osete svoj udah energije i izdah koji opušta i umiruje telo.

Vaspitno osoblje vrtića radi novih saznanja o prevenciji nasilja igrom, prisustvovalo je predavanju „Igrom protiv nasilja”.

“Sa željom da deca srećna i vesela odrastaju bez nasilja, potrudili smo se da jasno i glasno pošaljemo poruku svima. Nasilje prestaje ovde! Budi ljubazan!”, naglašava stručno osoblje niških vrtića.

Najnovije

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Kompanija Better Collective: Slavimo sto pedesetog zaposlenog u Nišu

Unapređenje IT zajednice u Nišu, saradnja sa obrazovnim ustanovama,...

Počela isplata minimalca ugostiteljima i turističkom sektoru

Isplata još jedne minimalne zarade u iznosu od 30.367...

„Molnupiravir“ lek koji sprečava širenje virusa korone za jedan dan

Novi antivirusni lek „molnupiravir“ ili MK-4482/EIDD-2801, koji se uzima...

Papir odlazi u istoriju: Elektronske fakture od Nove godine 2022.

Papir izlazi iz upotrebe Elektronske fakture još su jedan korak...

Od 1. novembra obavezne zimske gume

Agencija za bezbednost saobraćaja podsetila je vozače da je...