Novi konkurs za medicinare u Nemačkoj: Plata 2.400 evra

Novi konkurs za medicinske sestre i tehničare opšteg ili pedijatrijskog smera koji žele da nađu posao u Nemačkoj biće objavljen u martu i avgustu.

To je najavio nemački program “Triple Win” koji je posrednik u odabiru kandidata.

Konkursni rokovi predviđeni za 2019. godinu su sledeći:27. mart – 26. april
21. avgust – 4. oktobar

Na prethodnom konkursu je izabrano 50 kandidata koji će imati intervjue sa predstavnicima Nemačke centrala za rad sa strancima i stručno posredovanje, Nacionalne službe za zapošljavanje Srbije i “Triple Win” projekta.

Intervjui će danas biti održani u Kragujevcu, a sutra u Beogradu. Kandidati koji budu izabrani biće obavešteni u roku od nedelju dana.

Projekta “Triple Win” je u saopštenju istakao da kandidatima garantuje siguran put u Nemačku, s obzirom na to da svi nemački poslodavci takođe moraju da ispune uslove za učešće na projektu i ugovorom koji potpisuju sa projektom obavezuju se na ispunjenje svih obaveza.

To se pre svega odnosi na zaključivanje radnog odnosa u Nemačkoj pod istim uslovima kao i za osobe koje već rade u Nemačkoj.

Triple Win projekat u Srbiji

Minimalna zarada medicinskog osoblje koje posredstvom “Triple Win” projekta odlaze u Nemačku sada je, pre nostrifikacije diplome 2.000 evra bruto, a nakon nostrifikacije 2.400 evra.

Projekat “Triple Win” se sprovodi na osnovu Sporazuma o posredovanju i privremenom zapošljavanju radnika, državljana Srbije u Nemačkoj, zaključenog 2013. godine. “Triple Win” projekat je za šest godina posredovao u odlasku u Nemačku 660 medicinskih i pedijatrijskih sestara i tehničara.

Po oceni projekta, ta brojka je daleko od zabrinjavajuće, jer svake godine medicinske škole u Srbiji završi mnogo više srednjoškolaca, koji nakon diplomiranja ne mogu da se zaposle.

Ko može da se prijavi?

Kandidati i kandidatkinje (u daljem tekstu „kandidati“), moraju:

  • da budu državljani Republike Srbije,
  • da imaju stalno prebivalište u Republici Srbiji,
  • da podnesu diplomu o završenoj četvorogodišnjoj medicinskoj školi u Srbiji za medicinsku sestru/tehničara IV stepen – opšti smer ili za pedijatrijsku sestru/tehničara.
  • Diploma o stručnom obrazovanju je obavezna. Pripadnici drugih srodnih grupa zanimanja, kao npr. pomoćnici u zdravstvenoj nezi, babice, radiolozi, laboranti ili fizioterapeuti, kao i prekvalifikanti, ne mogu nažalost da učestvuju u projektu.
  • Kandidati sa završenim obrazovanjem u drugim državama bivše Jugoslavije nakon 1991. godine moraju da prilože i rešenje o priznavanju strane diplome, koje donosi Ministarstvo prosvete, nauke  i tehnološkog razvoja Republike Srbije.
  • da po mogućstvu imaju predznanje nemačkog jezika (uključujući i stručnu terminologiju), u idealnom slučaju B1 prema Evropskom referentnom okviru za jezike, ali predznanje nemačkog jezika nije neophodno za sam ulazak u projekat.

O detaljima konkursa možete videti OVDE.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Pronađena devojčica iz Niša: Živa i zdrava

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova pronašli su trinaestogodišnju devojčicu Tamaru...

Niš: Naprednjaci dobili najviše odbornika, slede SPS-JS i „Niš, moj grad“

Prema obrađenim rezultatima najviše glasova za lokalni parlament u...

Poslanici iz Niša koji ulaze u novi saziv Narodne skupštine

Na osnovu 93,2 odsto obrađenog uzorka, koalicija okupljena oko...

Jedinstveni slučaj da će skupština biti bez opozicije

Strani mediji o izborima u Srbiji Svetske agencije i mediji...

Najnovije