Nišu potrebni Turistički informacioni centar „VisitNis“ i renovirani hoteli

Geografski položaj Niša, bogata kulturno-istorijska baština, veliki broj manifestacija tokom cele godine, pružaju veliku mogućnost za još intenzivniji razvoj turizma u gradu na Nišavi, rekla je nova direktorka Turističke organizacije Niš, Danka Milojković.

Turistički informativni centar „VisitNis“

„Početak mog mandata u Turističkoj organizaciji Grada Niša posvetila sam sagledavanju internih resursa organizacije i upoznavanju sa ključnim partnerima i institucijama podrške u regionu i na nacionalnom nivou. TON će koristiti samo prostore u vlasništvu Grada Niša i nadalje dok se ne stvore uslovi da TON dobije adekvatan poslovni prostor u kome može objediniti 11 zaposlenih u upravi i marketing službi na jednom mestu i napraviti jedan Turistički informacioni centar tj. izlog „VisitNis”.“, istakla je Danka Milojković, inače doktor ekonomskih nauka.

Zaposleni Turističke organizacije Niš; Foto: TON
Zaposleni Turističke organizacije Niš; Foto: TON

Ona je dodala da će Turistički infomacioni pult na aerodromu „Konstantin Veliki” nastaviti sa radom u režimu novog radnog vremena primerenog letovima i cirkulaciji putnika.

„U saradnji sa stručnim srednjim školama učenicima završnih razreda biće omogućena praksa na aerodromu i u info centrima. Radila sam na sveukupnom unapređenju organizacije poslovanja tako da je pokrenuto ažuriranje postojećih i kreiranje novih normativnih akata čija primena će osavremeniti interno funkcionasanje organizacije ali i saradnju sa okruženjem.“, kazala je nova direktorka TON-a, a do nedavno i dugogodišnji direktor Kuće Klaster Niš.

Od kraja jula do kraja septembra, Turistički informativni centri u Nišu su podelili preko 3.500 besplatnih karata udruženjima, obrazovnim i akademskim organizacijama, društveno odgovornim firmama, javnim institucijama kako bi se doprinelo podizanju svesti javnosti ovog dela Srbije o kulturno-istorijskim vrednostima Niša.

„TON ne treba posmatrati kao turističku agenciju, nekog ko organizuje smeštaj, ketering, finansira ozvučenja i osvetljenja i slično, već kao poslovno-razvojnu organizaciju koja stvara uslove za održivi lokalni socio-ekonomski razvoj, delujući u oblasti turizma.“, objašnjava Milojkovićeva.

Spomenik podignut 2013. godine u čast Konstantina Velikog na keju Nišave. Ovim je obeleženo 1.700 godina od donošenja Milanskog edikta i priznanja hrišćanstva.
Spomenik podignut 2013. godine u čast Konstantina Velikog na keju Nišave; Foto: Jupiters Rings

Strategije razvoja turizma u Nišu

Opšti ciljevi Strategije razvoja turizma u Gradu Nišu su:

  • Razvoj turističke destinacije – Grad Niš, organizacija, promocija i promovisanje grada kao prepoznatljive destinacije, unapređenje turističke infrastrukture, izgradnja novih i renoviranje starih objekata, uređenje, održavanje i unapređenje životne sredine.
  • Razvoj turističkog proizvoda, povećanje tražnje za turističkim proizvodom kroz city break, kružna putovanja, aktivan odmor, kongresni turizam, manifestacije, zdravstveni i ruralni i eko turizam, kategorizacija privatnog smeštaja, obrazovanje, edukacija, praksa, saradnja škola i fakulteta sa privatnim sektorom, podržavanje razvoja malih i srednjih preduzeća koja svoje poslovanje baziraju na lokalnoj ponudi, atrakcijama i identitetu, promovisanje zapisanih i usmenih predanja i istorijskih činjenica koje doprinose privlačenju turista, unapređenje kvaliteta turističkog proizvoda, korišćenja nove tehnologije (internet, društvene mreže) za promociju turističkog proizvoda.
  • Predloženi program aktivnosti TON u 2020. je u skladu sa Strategijom razvoja turizma u Gradu Nišu 2018-2020, a time i sa Nacionalnom strategijom razvoja turizma 2016-2025, i programskim dokumentima i planovima Turističke organizacije Srbije kao krovne organizacije u Srbiji.

Road Show VisitNis

„TON će razviti plan promocije koji će se zasnivati na marketingu i promociji u internacionalnim, nacionalnim i regionalnim medijima, ali i na internetu i društvenim mreža i kroz direktni marketing kroz uvođenje Road Show VisitNis događaja koji će u narednoj godini biti realizovani u Rusiji, Nemačkoj, Francuskoj i Grčkoj“, rekla je u intrevjuu za Naše mesto direktorka TON-a.

Zakonom obavezati vlasnike starih objekata da u određenom roku završe renoviranje

„Smeštajni kapaciteti sa aspekta kvaliteta ali i kvantiteta imaju trend kontinuiranog rasta što grad i okolinu čini turistički privlačnim. Politika cena smeštaja je neusaglašena i nije najprivlačnija s obzirom na činjenicu da strani turisti očekuju da smeštaj i hrana budu jeftiniji shodno nivou razvoja i rasta u zemlji i regionu.“

Direktorka TOn-a ističe da nedostaju hoteli sa pet zvezdica, naročito zbog dostupnost aerodroma, kao i mogućnost organizovanja većih grupa turista u tranzitu iz Azije i drugih kontinenata koji su na putu ka Evropi.

„Potrebno je zakonom obavezati vlasnike ugostiteljskih objekata da u određenom roku izvrše renoviranje starih objekata ili da plaćaju penale ukoliko to ne urade jer time narušavaju estetiku grada. Primer je hotel u centru Niške Banje koji će konačno biti uređen i služiti turističkoj atraktivnosti ovog mesta. Slično je bilo sa hotelima „Ambasador“ i „Park“ koji su dugo narušavali izgled grada.“

jupiters-rings-studio-cairska-cesma-glavna
Čairska česma u Nišu; Foto: Jupiters Rings

Ko poseti Niš pruža mu se mogućnost da obiđe i Jugoistočnu Srbiju

„TON ima odličnu komunikaciju sa svim institucijama u lokalu, a posebno ističem saradnju sa Nišavskim upravnim okrugom na čiji predlog ćemo studijski, kroz uključivanje akademskih naučno-istraživačkih institucija, pristupiti razvoju integrisanih turističkih proiozvida u jugoistočnoj Srbiji, tako da će turisti koji posete Niš biti u prilici da izaberu programe posete lokalitetima poput Đavolje varoši, Caričinog grada, Stare planine, Hirdroelektrane u Sićevu, Svrljiške klisure, Cerjanske pećine itd.“

Razvoj dentalnog turizma

„Inicijativa stomatoloških ordinacija i klinika da TON podrži promociju dentalnog turizma je jedna od novina, kao i interesovanje ugostitelja da se razvije publikacija o gastronomiji jugoistoka zemlje sa linkom na restorane koji mogu ponuditi tradicionalna jela prezentovana u katalogu.“, kaže Danka Milojković.

U fazi priprem je pilot magazin „VisitNis“ koji će biti na srpskom, ruskom i engleskom jeziku i distribuiran hotelima, motelima.

„Sadržaće pored informacija o kuturno-istorijskim lokalitetima grada i okoline, preporuke ugostiteljske ponude, kalendar događaja u perodu decembar–mart 2020.godine, legende i mitove koje na bajkovit način dočaravaju naš mentalitet, običaje, tradiciju.“, kaže Milojkovićeva.

Međunarodni sajam turizma dobiće novi naziv, tj. nastupiće pod našim brendom „VisitNis“, i održaće se 13 i 14. februara u Oficirskom domu u Nišu, a kao paralelni sadržaj biće organizovana Konferencija Turizam Jugoistočne Srbije.

„Pored promocije grada i okruženja, privlačenja gostiju iz zemlje i inostranstva, sajam i konferencija će doprineti zastupanju interesa aktera u turizmu sa područja jugoistoka zemlje kod predstavnika nacionalne vlasti. Niš i jugoistok zemlje će ovim događajima biti pozicionirani kao nova turistička destinacija na Balkanu i TON će biti mapiran kao referentan partner Ministarstva trgovine, turizma i telkomunikacija, kao i Turističke organizacije Srbije.“, zaključuje Milojkovićeva.

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Pronađena devojčica iz Niša: Živa i zdrava

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova pronašli su trinaestogodišnju devojčicu Tamaru...

Niš: Naprednjaci dobili najviše odbornika, slede SPS-JS i „Niš, moj grad“

Prema obrađenim rezultatima najviše glasova za lokalni parlament u...

Poslanici iz Niša koji ulaze u novi saziv Narodne skupštine

Na osnovu 93,2 odsto obrađenog uzorka, koalicija okupljena oko...

Jedinstveni slučaj da će skupština biti bez opozicije

Strani mediji o izborima u Srbiji Svetske agencije i mediji...

Najnovije