Nema više zarade na crno: Uskoro plaćanje poreza na „stan na dan“

Od 1. jula svi oni koji izdaju „stan na dan“ moraće da plaćaju porez državi. Ta oblast poslovanja u sivoj zoni regulisana je Zakonom o ugostiteljstvu koji će se u potpunosti primenjivati od jeseni.

Iako je izdavanje stanova i apartmana na dan veoma popularno jer se brzo i lako, bez mnogo ulaganja dolazi do čiste zarade, država je odlučila da zakonski uredi ovu oblast. Građani koji žele da izdaju stambene objekte na dan moraće da poštuju propise. Jedna od novina je, da stanodavci moraju sami da prijavljuju svoje goste.

Od 1. jula porez na stan na dan; Foto: Pixabay

Bolje platiti mali porez nego veliku kaznu

U Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija kažu da je stan na dan prepoznat kao usluga smeštaja u domaćoj radinosti. To znači da se svako izdavanje nekretnine koje je kraće od 30 dana u zakonu definiše kao domaća radinost.

Objašnjenje je da je stanodavcima bolje da plate mali iznos, odnosno paušalni porez na godišnjem nivou, nego da plate novčanu kaznu koja može biti i nekoliko stotina hiljada dinara.

Iznos poreza koji bi se plaćao je 5 odsto od prosečne bruto zarade koja je ostvarena u prethodnoj godini pomnožen sa koeficijentom turističkog mesta.

To znači da bi oni koji izdaju stanove u turističkom mestu prve kategorije, gde spadaju Beograd, Zlatibor i Vrnjačka Banja trebalo godišnje da plaćaju porez oko 3.500 dinara po krevetu.

U Beogradu kategorisano samo 1.600 objekata; Foto: Pixabay

Kada je reč o Beogradu, postoji oko 1.600 objekata koji su kategorisani i nalaze se u zvaničnom registru. Sa druge strane ako se pogleda broj objekata na Booking.com i Airbnb vidi se da je mnogo više objekata za izdavanje u glavnom gradu.

Tako da je vrlo verovatno da će se inspektori prijavljivati kao gosti u stanovima i apartmanima i na taj način kontrolisati da li se plaća porez, odnosno da li se posluje u „sivoj zoni“ ili su objekti kategorisani i registrovani.

Kontrolu će obavljati Koordinaciona komisija za inspekcijski nadzor Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Pronađena devojčica iz Niša: Živa i zdrava

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova pronašli su trinaestogodišnju devojčicu Tamaru...

Niš: Naprednjaci dobili najviše odbornika, slede SPS-JS i „Niš, moj grad“

Prema obrađenim rezultatima najviše glasova za lokalni parlament u...

Poslanici iz Niša koji ulaze u novi saziv Narodne skupštine

Na osnovu 93,2 odsto obrađenog uzorka, koalicija okupljena oko...

Jedinstveni slučaj da će skupština biti bez opozicije

Strani mediji o izborima u Srbiji Svetske agencije i mediji...

Najnovije