Kada će Niš da prodiše? Za vazduh bez boje, mirisa i ukusa

Sa ciljem da Niš konačno prodiše punim plućima i da proleće u gradu zaista zamiriše na cveće, Nacionalna koalicija za decentralizaciju, kao partner organizacije CRTA u projektu “Građani imaju moć” pozivaju Nišlije da daju svoju podršku inicijativi za čistiji vazduh.

Zagađenost vazduha
Zagađenost vazduha

Akcija za zdraviji Niš u Tvrđavi

To će moći da učine na uličnoj akciji koja će biti održana u subotu, 23. marta na ulazu u Tvrđavu u periodu od 11 do 14 sati.

“Želimo da zajedno utičemo na smanjenje zagađenja vazduha u svom gradu. Građani će imati priliku da iskažu svoje mišljenje o zagađenju vazduha, da čuju kakva su iskustva drugih gradova sa sličnim problemima u Srbiji i Evropi i da dobiju koristan aktivistički poklon.”, kažu u NKD-u.

Prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine, Niš je jedan od gradova sa najzagađenijim vazduhom u Srbiji.

Prosečna vrednost čestica i teških metala u vazduhu u Nišu tokom zime dostizala je čak 223 mikrograma (merna stanica kod OŠ “Sveti Sava”), odnosno 216 mikrograma (merna stanica kod Instituta za javno zdravlje).

Po mišljenju stručnjaka, koncentracija suspendovanih čestica i teških metala (olova, arsena, kadmijuma i nikla) ne bi smela da prelazi 50 mikrograma po metru kubnom da bi se vazduh smatrao čistim.

Tribina “Kada će Niš da prodiše?”

Akciju za zdraviji Niš nastavljamo u ponedeljak, 25. marta na tribini “Kada će Niš da prodiše?” u Deli prostoru od 18 sati.

“Diskutovaćemo o mogućnostima dugoročnog sprečavanja zagađenja vazduha u Nišu čiji je osnovni uzrok masovna upotreba nezdravih, a najjeftinijih energenata za grejanje. Kako priuštiti građanima zdravije, a skuplje energente – da li je priključivanje većeg broja korisnika na Toplanu i subvencionisanje upotrebe zdravih energenata rešenje realno rešenje problema?”, samo su neka od pitanja o kojima će se razgovarati na tribini.

Najnovije

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Kompanija Better Collective: Slavimo sto pedesetog zaposlenog u Nišu

Unapređenje IT zajednice u Nišu, saradnja sa obrazovnim ustanovama,...

Počela isplata minimalca ugostiteljima i turističkom sektoru

Isplata još jedne minimalne zarade u iznosu od 30.367...

„Molnupiravir“ lek koji sprečava širenje virusa korone za jedan dan

Novi antivirusni lek „molnupiravir“ ili MK-4482/EIDD-2801, koji se uzima...

Papir odlazi u istoriju: Elektronske fakture od Nove godine 2022.

Papir izlazi iz upotrebe Elektronske fakture još su jedan korak...

Od 1. novembra obavezne zimske gume

Agencija za bezbednost saobraćaja podsetila je vozače da je...