Kada će Niš da prodiše? Za vazduh bez boje, mirisa i ukusa

Sa ciljem da Niš konačno prodiše punim plućima i da proleće u gradu zaista zamiriše na cveće, Nacionalna koalicija za decentralizaciju, kao partner organizacije CRTA u projektu “Građani imaju moć” pozivaju Nišlije da daju svoju podršku inicijativi za čistiji vazduh.

Zagađenost vazduha
Zagađenost vazduha

Akcija za zdraviji Niš u Tvrđavi

To će moći da učine na uličnoj akciji koja će biti održana u subotu, 23. marta na ulazu u Tvrđavu u periodu od 11 do 14 sati.

“Želimo da zajedno utičemo na smanjenje zagađenja vazduha u svom gradu. Građani će imati priliku da iskažu svoje mišljenje o zagađenju vazduha, da čuju kakva su iskustva drugih gradova sa sličnim problemima u Srbiji i Evropi i da dobiju koristan aktivistički poklon.”, kažu u NKD-u.

Prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine, Niš je jedan od gradova sa najzagađenijim vazduhom u Srbiji.

Prosečna vrednost čestica i teških metala u vazduhu u Nišu tokom zime dostizala je čak 223 mikrograma (merna stanica kod OŠ “Sveti Sava”), odnosno 216 mikrograma (merna stanica kod Instituta za javno zdravlje).

Po mišljenju stručnjaka, koncentracija suspendovanih čestica i teških metala (olova, arsena, kadmijuma i nikla) ne bi smela da prelazi 50 mikrograma po metru kubnom da bi se vazduh smatrao čistim.

Tribina “Kada će Niš da prodiše?”

Akciju za zdraviji Niš nastavljamo u ponedeljak, 25. marta na tribini “Kada će Niš da prodiše?” u Deli prostoru od 18 sati.

“Diskutovaćemo o mogućnostima dugoročnog sprečavanja zagađenja vazduha u Nišu čiji je osnovni uzrok masovna upotreba nezdravih, a najjeftinijih energenata za grejanje. Kako priuštiti građanima zdravije, a skuplje energente – da li je priključivanje većeg broja korisnika na Toplanu i subvencionisanje upotrebe zdravih energenata rešenje realno rešenje problema?”, samo su neka od pitanja o kojima će se razgovarati na tribini.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Pronađena devojčica iz Niša: Živa i zdrava

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova pronašli su trinaestogodišnju devojčicu Tamaru...

Niš: Naprednjaci dobili najviše odbornika, slede SPS-JS i „Niš, moj grad“

Prema obrađenim rezultatima najviše glasova za lokalni parlament u...

Poslanici iz Niša koji ulaze u novi saziv Narodne skupštine

Na osnovu 93,2 odsto obrađenog uzorka, koalicija okupljena oko...

Jedinstveni slučaj da će skupština biti bez opozicije

Strani mediji o izborima u Srbiji Svetske agencije i mediji...

Najnovije