Internet spojio nišku i rusku školu: Izdata knjiga iz istorije i veronauke

OŠ “Bubanjski heroji” iz Niša izdala je knjigu Rusko-srpska međunarodna prosvetna saradnja iz predmeta istorije i veronauke

“Internet, koliko ima svojih loših strana, toliko ima i dobrih, jer je za ovaj spoj svakako zaslužan napredak tehnologije i obostrana bratska ljubav. Da nije bilo Fejsbuka, možda se ne bi rodila ova ideja”, objašnjava prof. istorije “Bubanjski heroji” Đorđe Bojanić.

Poznanstvo i saradnja sa ruskim kolegama sada traje već četiri godine, dodaje Bojanić koji je i glavni urednik srpskaistorija.com.

Đorđe Bojanić

“Predlog za izradu prvog međunarodnog uglednog video časa sa temom „Car Nikolaj Drugi i ruska politika na Balkanu početkom 20. veka” došao je od strane srpskog prijatelja, ruskog profesora istorije Aleksandar Nikolaevič Muravjov, koji je tada radio u Ponjkinskoj osnovnoj školi iz Ivanovske oblasti (Ruska Federacija).”, priča istoričar Bojanić.

Đorđe je sa zadovoljstvom i radošću prihvatio predlog za saradnju koja je, po njegovom mišljenju, od velikog značaja za učenike obeju škola.

“Teme koje obrađujemo veoma su važne za proučavanje istorije naših zemalja. Kroz ovaj vid rada i realizaciju dodatnih časova i drugi đaci, kako u Srbiji, tako i u Rusiji, u prilici su da nauče nešto novo o saradnji naša dva bratska naroda. Video-časovi su dostupni preko Jutjuba, sajtova i društvenh mreža, pa i šire.”

Veliku zahvalnost duguje i svojim kolegama, bez čije pomoći, kako ističe, ne bi i bilo plodonosne saradnje.

Dva bratska naroda i prosvetna saradnja

“Zahvaljujem se pre svega veroučitelju Dejanu Jovanoviću, profesorima srpskog jezika Tanji Cekić i Dragani Nešić, prof.geografije Aleksandri Colić, prof.muzičke kulture Nataši Miljković, pedagogu škole Dragani Stevanović, kao i svim ostalim kolegama koji su podržali ovaj projekat.“, kaže Đorđe Bojanić.

Ljubav sviju nas Srba prema Rusiji je do svetosti uzvišena

Pismeni i usmeni izvori o našim međubratskim vezama otpočinju dosta davno. Zbog toga je vodilja ove saradnje bila da se obrade sve teme koje prožimaju ova dva bratska naroda.

“Kao kruna ove saradnje sa više ruskih škola je i dokumentarni film RUSKA POMOĆ SRBIJI KROZ ISTORIJU”, objašnjava Bojanić i dodaje da je bilo potrebno da je se objedini rad i kroz pisanu reč. U tome mu je pomogao klega đakon Dejan Jovanović.

“Jedan od načina bila je knjiga, koja ima 150 strana, islustrovana, ima dosta fotografija, ova skromna knjiga nije namenjena za prodaju, ona će biti svima dostupna u PDF formatu ili dodeljena kao poklon”, naglašava Đorđe Bojanić.

Saradnja se nastavlja

“Kroz ovu rusko-srpsku saradnju vidimo da istorija i veronauka nemaju granica, pogotovo između Rusije i Srbije.”, kaže Bojanić ističući da se saradnja nastavlja.

“Potpisana je nova saradnja 18. februara 2019. godine sa ruskom organizacijom RUSKO SRPSKI DIJALOG koju predvodi direktor Evgeni Osenkov. Mi ćemo zajedno učestvovati na zajedničkom času sa temom RUSKA KNjIŽEVNOST U SRPSKIM ŠKOLAMA u drugom polugodištu školske 2018-2019.god, planiramo da u korelaciji predmeta istorija, srpski jezik i veronauka uradimo dokumentarni film.”, naglašava Đorđe Bojanić.

OŠ “Bubanjski heroji” podržava rad svog kolege

“Kao direktor škole koja ima dugu tradiciju i nosi ime velikih heroja, zadovoljstvo mi je da podržim kolege u naporima da doprinesu što boljoj saradnji naše škole sa drugim školama. Kada je kolega prof. Đorđe Bojanić 2015. godine započeo saradnju sa školama iz Ruske federacije, svi smo shvatili da će to biti jedan od najvažnijih projekata u kojima naša škola učestvuje”, navodi direktorka OŠ “Bubanjski heroji”, Verica Radenković.

Prvi koraci su bili spori i neizvesni, “ali se odmah videlo da između dece i nastavnika naše i Ruskih škola počinje da se plete neraskidiva veza.”

Od prvih skajp časova, preko kratkih filmova o narodnim običajima, krsnoj slavi i značajnim istorijskim ličnostima do najvažnijeg projekta o ruskoj pomoći Srbiji kroz istoriju

“Posebno sam ponosna na ovaj film, jer je on kruna dosadašnje saradnje. Naši učenici su veoma ozbiljno pristupili ovom projektu i tako imali prilike da mnogo saznaju o bratskom ruskom narodu i istorijskim događajima koji su značajni za oba naroda. Kroz procese saznavanja i učenja ih znalački vode moje drage kolege Đorđe Bojanić i đakon Dejan Jovanović, a u rad se uključuju i druge kolege: Aleksandra Colić, Dragana Nešić, Tatjana Cekić, Nataša Miljković,… što ovaj projekat čini još značajnijim.”, dodaje direktorka niške škole Verica Radenković.

Direktorka OŠ „Bubanjski heroji“ se nada da će saradnja sa školama iz Ruske federacije trajati još dugo i da će zajedno doprinositi čvršćoj i boljoj povezanosti naših naroda na zadovoljstvo učenika i nastavnika.

“Takođe se iskreno nadam da će u veoma bliskoj budućnosti učenici naših škola imati prilike da se upoznaju i druže i uživo kroz međusobne međunarodne posete, što bi za decu iz obeju država bilo neprocenjivo iskustvo. Tako bi njihovo prijateljstvo koje je sada virtuelno postalo pravo prijateljstvo za ceo život, kao ono između Srbije i Rusije.”, ističe Verica Radenković.

Ovde možete otvoriti link… PDF knjiga

Ubrzo je sklopljen sporazum između Ponjkinske osnovne škole iz Ivanovske oblasti (Ruska Federacija) i OŠ „Bubanjski heroji” iz Niša radi zajedničkog učešća u organizovanju i sprovođenju prvog međunarodnog uglednog video-časa u vidu dokumentarnog filma.

“Prepoznali smo zajednički interes koji ima za cilj razvoj međunarodnih društvenih odnosa između škola, uključujući i raznovrsnu obrazovnu komunikaciju između učenika iz Rusije i Srbije. Jedan od ciljeva ovog vida obrazovanja je i da iza nas ostane neki pečat, da kroz ovaj vid učenja đaci upamte svoje školske dane.”, naglašava Đorđe Bojanić.

Dva bratska naroda spaja tehnologija i obostrana bratska ljubav učenika i profesora

Glavni cilj ovog zanimljivog obrazovnog projekta je proučavanje srpske i ruske istorije, kulture, običaja i tradicije, kao i obostrano upoznavanje učenika širom Srbije i Rusije sa različitim istorijskim temama. Sve to kroz dodatne časove učenika osmog razreda, a uz saglasnost roditelja učenika koji su u projektu.“, naglašava Đorđe Bojanić.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Pronađena devojčica iz Niša: Živa i zdrava

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova pronašli su trinaestogodišnju devojčicu Tamaru...

Niš: Naprednjaci dobili najviše odbornika, slede SPS-JS i „Niš, moj grad“

Prema obrađenim rezultatima najviše glasova za lokalni parlament u...

Poslanici iz Niša koji ulaze u novi saziv Narodne skupštine

Na osnovu 93,2 odsto obrađenog uzorka, koalicija okupljena oko...

Jedinstveni slučaj da će skupština biti bez opozicije

Strani mediji o izborima u Srbiji Svetske agencije i mediji...

Najnovije