Huawei predstavio svoj operativni sistem Hongmeng

Kompanija Huawei predstavila je svoj operativni sistem Hongmeng, koji je alternativa za Android. Ovo je usledilo nakon što je Google blokirao Huawei za nova ažuriranja programa, odnosno nakon što su Huawei smart telefoni izgubili pristup Play prodavnici.

Taj potez je usledio nakon što su Sjedinjene Države dodale kompaniju na listu onih koje ne mogu trgovati ako nemaju američku licencu. To znači da Huawei ne može kupiti opremu od američkih kompanija bez prethodnog odobrenja vlade.

Postoje i dobre vesti za trenutne Huawei i Honor uređaje. Postojeći Huawei aparati neće biti direktno pod uticajem ovog poteza, Play prodavnica i Google aplikacije i dalje će raditi na tim postojećim uređajima.

Kina od 2012 razvija svoj operativni sistem

Kineski gigant je računao na ovakav scenario, pa je poručio korisnicima da ne brinu, jer razvija sopstveni operativni sistem. Ime Hongmeng već je zvanično zavedeno i zaštićeno u kineskoj Nacionalnoj službi za zaštitu intelektualne svojine.

Šef Huawei potrošačkog odeljenja Ričard Ju rekao je da će novi operativni sistem biti spreman za korisnike u Kini do kraja godine, a za ostale početkom naredne.

Analitičari smatraju da će se korisnici Huawei-a u Kini potencijalno lakše prilagoditi na novi sistem, ali da je to malo verovatno sa onima van Kine, koji su naviknuti na Google sistem aplikacija.

Najnovije

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Kompanija Better Collective: Slavimo sto pedesetog zaposlenog u Nišu

Unapređenje IT zajednice u Nišu, saradnja sa obrazovnim ustanovama,...

Počela isplata minimalca ugostiteljima i turističkom sektoru

Isplata još jedne minimalne zarade u iznosu od 30.367...

„Molnupiravir“ lek koji sprečava širenje virusa korone za jedan dan

Novi antivirusni lek „molnupiravir“ ili MK-4482/EIDD-2801, koji se uzima...

Papir odlazi u istoriju: Elektronske fakture od Nove godine 2022.

Papir izlazi iz upotrebe Elektronske fakture još su jedan korak...

Od 1. novembra obavezne zimske gume

Agencija za bezbednost saobraćaja podsetila je vozače da je...