Formirana radna grupa za kontrolu aerozgađenja u Nišu

Gradski saobraćaj i ložišta na mazut i ugalj su, naročito tokom zime, najveći zagađivači vazduha u Nišu, rekla je Ivana Krstić, sekretar Sekretarijata za zaštitu životne sredine na prvom radnom sastanku novoformirane radne grupe za donošenje mera za smanjenje aerozagađenja.

Plan i strateški dokument za smanjenje aerozagađenja u Nišu

Koordinator ove radne grupe je pomoćnik gradonačelnika Goran Milosavljević koji je rekao da je ovo telo sastavljeno od stručnjaka iz oblasti zaštite životne sredine sa namerom da se donese program konkretnih mera zaštite vazduha na teritoriji grada.

Jedan od zadataka Radne grupe biće i definisanje kratkoročnih i dugoročnih aktivnosti u cilju smanjivanja zagađenja i izrada strateškog dokumenta „Plan kvaliteta vazduha“.

On je dodao da sam položaj Niša u kotlini nije pogodan za aero provetravanje, pa je zadatak grupe da konkretnim merama ublaži prirodno nepovoljni topografski položaj grada.

„Moramo se voditi modelima gradova poput Sarajeva i Skoplja koji su uspeli određenim merama da smanje nivo zagađenosti vazduha. Poseban problem su motori tipa Euro 3 i 4 koji emituju štetne gasove pa su ih mnogi gradovi redukovali u centralnim zonama. Veliki problem je i korišćenje uglja za ogrev, koji je jedan od vodećih zagađivača vazduha.“, rekla je Krstićeva.

Radna grupa sastavljena je od 12 stručnjaka iz Sekretarijata za zaštitu životne sredine, Odeljenja za kontrolu kvaliteta vazduha Ministarstva za zaštitu životne sredine, Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, Fakulteta zaštite na radu, Zavoda za plućne bolesti i tuberkulozu, Centra za higijenu i humanu ekologiju, Epidemiološke službe Doma zdravlja i Poljoprivrednog foruma.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Pronađena devojčica iz Niša: Živa i zdrava

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova pronašli su trinaestogodišnju devojčicu Tamaru...

Niš: Naprednjaci dobili najviše odbornika, slede SPS-JS i „Niš, moj grad“

Prema obrađenim rezultatima najviše glasova za lokalni parlament u...

Poslanici iz Niša koji ulaze u novi saziv Narodne skupštine

Na osnovu 93,2 odsto obrađenog uzorka, koalicija okupljena oko...

Jedinstveni slučaj da će skupština biti bez opozicije

Strani mediji o izborima u Srbiji Svetske agencije i mediji...

Najnovije