Dan civilne zaštite: Katastrofa će uvek biti, ali prevencija mora biti bolja

Na području Nišavskog upravnog okruga u protekloj godini bilo je više od 1.600 vanrednih situacija, a najčešće su građani bili suočeni sa poplavama, požarima, klizištima i snežnim padavinama.

Pripadnici civilne zaštite uspeli su da se izbore sa svim teškim situacijama, opremljeni su i obučeni za to, zaključak je svečane sednice Okružnog i Gradskog štaba za vanredne situacije.

Poslednji primer vanredne situacije je iskliznuće vagona sa opasnim materijama kod Jasenovika, nakon čega je usledila evakuacija čitavog sela.

Timovi Crvenog krsta Niš bili su angažovani tokom evakuacije, prihvata i boravka stanovništva u prihvatnim centrima u prostorijama Gerontološkog centra u Nišu i Regionalnog centra za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju.

Obeležen Dan civilne zaštite u Nišu; Foto: Grad Niš
Obeležen Dan civilne zaštite u Nišu; Foto: Grad Niš

Cilj je uspostavljanje pravovremenog i efikasnog odgovara društva na izazove i rizike, formiranjem operativnijih snaga civilne zaštite koje se mogu dobro opremiti i obučiti za delovanje u vanrednim situacijama, rečeno je u Gradskoj kući u Nišu povodom obeležavanja Međunarodnog dana civilne zaštite.

Na svečanoj sednici u Nišu najistaknutiji pojedinci i predstavnici organizacija civilne zaštite dobili priznanja.

Među njima je bio radnik “Železnice Srbije” Božidar Miletić koji je prvi put posle 38 godina svog rada nagrađen i to za regaovanje u kriznoj situaciji na pružnom prelazu kod Jasenovika kada su iz šina iskluznile cisterne sa opasnom materijom.

Obeležen Dan civilne zaštite u Nišu; Foto: Grad Niš
Obeležen Dan civilne zaštite u Nišu; Foto: Grad Niš

Pored pripadnika Sektora za vanredne situacije, sastanku je prisustvovao načelnik Policijske uprave, predstavnici Vojske Srbije, predstavnici Žandarmerije i drugi.

“Nedavne krizne situacije u Jasenoviku pokazale su spremnost i obučenost pripadnika civilne zaštite da pravovremeno reaguju u kriznim situacijama”, rekao je gradonačelnik Niša Darko Bulatović i istakao i spremnost meštana ovog sela i radnika Železnice da bez odlaganja pomognu prilikom uklanjanja opasnog tovara.

Na dostignuća Sektora za vanredne situacije i njihove akcije u prethodnoj godini podsetili su i načelnica Nišavskog okruga Dragana Sotirovski i načelnik ovog sektora Srđan Mitrović.

“Najbolja borba od sprečavanja katastrofa je ulaganje u prevenciju. Jedan dinar koji nije uložen u prevenciju se vraća sa sedam dinara štete”, rekao je Mitrović.

Zaslužnim organizacijama i pojedincima na kraju svečanosti gradonačelnik je uručio zahvalnice grada i zlatnike sa likom cara Konstantina.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Pronađena devojčica iz Niša: Živa i zdrava

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova pronašli su trinaestogodišnju devojčicu Tamaru...

Niš: Naprednjaci dobili najviše odbornika, slede SPS-JS i „Niš, moj grad“

Prema obrađenim rezultatima najviše glasova za lokalni parlament u...

Poslanici iz Niša koji ulaze u novi saziv Narodne skupštine

Na osnovu 93,2 odsto obrađenog uzorka, koalicija okupljena oko...

Jedinstveni slučaj da će skupština biti bez opozicije

Strani mediji o izborima u Srbiji Svetske agencije i mediji...

Najnovije