Da li Nam Ljubimci Mogu Poboljšati Mentalno i Fizičko Zdravlje?

Ljubimci Poboljšavaju Mentalno i Fizičko Zdravlje Vlsnika

Ako želite da se osećate dobro usvojićete  ljubimca. Do ovih podataka došlo se u Nacionalnoj anketi o zdravom starenju na Univerzitetu Mičigen.

Istraživači su anketirali oko 2.000 odraslih Amerikanaca u dobi od 50 do 80 godina.

Psi poboljšavaju fizičko i psihičko mentalno stanje vlasnika
Psi poboljšavaju fizičko i psihičko mentalno stanje vlasnika

U istraživanju 55% je reklo da ima najmanje jednog kućnog ljubimca. Psi su bili najčešći izbor, zatim mačke i male životinje, kao što su ptice i hrčci.

Ali bez obzira na vrstu životinje, većina vlasnika kaže da su zahvaljujući ljubimcima poboljšali svoje mentalno i fizičko zdravlje.

90% Ispitanika je Potvrdilo da im Ljubimci Pomožau da Uživaju u Životu

Skoro 90% starijih vlasnika kućnih ljubimaca reklo je da im životinje pomažu da uživaju u životu i da se osećaju voljeno. Otprilike 80% je reklo da su im ljubimci smanjili stres,  skoro tri četvrtine je reklo da im njihovi krzneni prijatelji pružaju osećaj smisla.

mačke poboljšavaju psihičko i fizičko stanje vlasnika
mačke poboljšavaju psihičko i fizičko stanje vlasnika

Istraživanja o Uticaju Ljubimaca na Vlasnike

  • 64% vlasnika kućnih ljubimaca – i 78% vlasnika pasa – rekli su da su im kućni ljubimci pomogli da ostanu fizički aktivni.
  • Šezdeset posto je izjavilo da su im kućni ljubimci pomogli da se nose sa fizičkim i emocionalnim zdravstvenim problemima.
  • Ispitanici su prijavili nekoliko nedostataka u pogledu vlasništva nad kućnim ljubimcima, uključujući teškoće u putovanju ili napuštanju kuće (54%) i finansijske napore (18%).
  • Šest procenata vlasnika kućnih ljubimaca izjavilo je da su pali ili da su se povredili zbog njih – što je u skladu sa nedavnom studijom koja otkriva povećanje stope preloma kod starijih vlasnika pasa.
  • Petnaest procenata vlasnika kućnih ljubimaca, uključujući 26% onih koji su rekli da su u lošem ili dobrom zdravstvenom stanju, rekli su da je zdravlje njihovih ljubimaca imalo prednost nad njihovim.

Ipak, mnoga istraživanja su pokazala da skoro svako može imati koristi od svog ljubimca, jer životinje smanjuju stres, simptome depresije i anksioznosti i ohrabruju na fizičku aktivnost.

Nova anketa pokazuje da vlasnici kućnih ljubimaca mogu biti posebno pogodni za starije osobe, s obzirom na to da su uobičajena usamljenost i socijalna izolacija unutar ove starosne grupe. Socijalna podrška okruženja daje mnoštvom zdravstvenih koristi – manje stresa I niže stope hroničnih bolesti. Ovo istraživanje pokazuje da interakcija sa kućnim ljubimcima može da donese iste koristi.

Životinje čak služe kao katalizator za ljudska prijateljstva, jer često dobijaju pomoćnike u zajednici, pokazuju istraživanja. ​​Ako posedovanje kućnog ljubimca nije opcija za neke ljubitelje životinja, autori istraživsnja preporučuju volontiranje u skloništu za životinje, organizovanje kućnih terapijskih poseta ili sedenje pored kućnih ljubimaca.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Pronađena devojčica iz Niša: Živa i zdrava

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova pronašli su trinaestogodišnju devojčicu Tamaru...

Niš: Naprednjaci dobili najviše odbornika, slede SPS-JS i „Niš, moj grad“

Prema obrađenim rezultatima najviše glasova za lokalni parlament u...

Poslanici iz Niša koji ulaze u novi saziv Narodne skupštine

Na osnovu 93,2 odsto obrađenog uzorka, koalicija okupljena oko...

Jedinstveni slučaj da će skupština biti bez opozicije

Strani mediji o izborima u Srbiji Svetske agencije i mediji...

Najnovije