Avioni Air Serbia lete od 18. maja: Redovne linije od 1. juna

Er Srbija, nacionalni avio-prevoznik Republike Srbije, obnoviće u ograničenom obimu redovni putnički avio-saobraćaj od 18. maja 2020. godine, uz povećanje broja letova u okviru reda letenja od 1. juna 2020. godine.

Konačni red letenja zavisiće od odluka i smernica domaćih, stranih i
međunarodnih tela i organa nadležnih za oblast civilne avijacije, odnosno od ukidanja zabrana letenja, izmena ograničenja u putovanjima i zdravstvenih mera u zemljama do kojih Er Srbija leti.

Saobraćaj će biti organizovan u skladu sa načelnim redom letenja koji je objavljen na airserbia.com i biće podložan promenama.

Airbus A330; Foto. Air Serbia FB
Airbus A330; Foto: Air Serbia FB

Od 18. maja, biće organizovan ograničen broj letova do aerodroma London Hitrou, Frankfurta, Ciriha i Beča.  

„Premda su putovanja trenutno ograničena većim brojem propisa u mnogim državama, planiramo da, istovremeno sa smanjivanjem ograničenja, omogućimo našim putnicima da ponovo počnu da putuju. Trudićemo se da realizujemo što je moguće više letova. Naš tim pažljivo prati sve odluke nadležnih organa i uz ponovno pokretanje saobraćaja prioritet će nam biti i da naše putnike redovno obaveštavamo o statusu njihovih rezervacija i neophodnim bezbednosnim merama koje će se sprovoditi.“, izjavio je Dankan Nejsmit, generalni direktor Er Srbije.

On dodaje da period tokom kojeg su bili sprečeni da obavljaju redovni saobraćaj da su iskoristili za reorganizaciju.

Foto: Air Serbia a320 aircraft plane airbus jet
Foto: Air Serbia a320 aircraft plane airbus jet

Red letenja će pretrpeti određene izmene u odnosu na plan za letnju sezonu 2020. godine

„Imajući u vidu očekivanu potražnju, letovi do jednog broja destinacija obavljaće se onom dinamikom koja je i planirana početkom godine, frekvencija letova do pojedinih destinacija biće smanjena, dok će letovi do nekoliko destinacija u ovoj sezoni biti privremeno suspendovani.“

Destinacije do kojih će avioni leteti istim intenzitetom kao i do sada su Podgorica, Cirih, Beč, Pariz, Tirana, Zagreb, Skoplje, Bukurešt, London, Sarajevo, Sofija, Frankfurt, Brisel, Kijev, Krasnodar, Zadar i Nica.

Optimizovaće se nedeljni broj letova do destinacija kao što su Tivat, Ljubljana, Atina, Solun, Amsterdam, Prag, Moskva, Berlin, Rim, Istanbul, Milano, Diseldorf, Dubrovnik, Split, Larnaka, Kopenhagen, Štutgart, Njujork, Banjaluka, Tel Aviv, Stokholm, Venecija, Pula, Barselona, Sankt Peterburg i Madrid.

U narednom periodu, Er Srbija neće leteti do Helsinkija, Lavova, Amana, Firence, Kišinjeva, Rostova na Donu, Malte, Ženeve, Kaira, Bejruta i Rijeke.

„Postoji mogućnost da letovi do ograničenog broja destinacija budu uspostavljeni i ranije, odnosno pre 1. juna. Ukoliko opšti uslovi budu dozvolili da se ti letovi organizuju, srpska nacionalna avio-kompanija će o tome odmah obavestiti putnike.“, navodi se u saopštenju ove nacionalne avio-kompanije.

Niskotarifni avio-prevoznici nastavljaju da odlažu početak letova iz Evrope, pa i iz Niša

Dva niskotarifna avio-prevoznika Wizz Air i Ryanair nastavljaju da odlažu početak svojih letova iz Niša odnosno da lete sa smanjenim kapacitita ka određenim destinacijama iz određenih baza.

Foto: Aerodrom Niš, ilustracija
Foto: Aerodrom Niš, ilustracija

Ryanair nastavlja da odlaže početak svojih letova iz Niša odnosno nastavlja da obavlja saobraćaj sa minimalnim brojem kapaciteta iz svojih baza u Dablinu i Londonu ka određenim evropskim destinacijama sve do 28. maja, saopštava Fly from Nis.

Kako je i dalje na snazi kod većine država članica zabrana letova ili postoje određene restrikcije po ovom pitanju, 99% flote Ryanair-a je prizemljeno. Iz Ryanair-a napominju da sa vladama država članica rade na tome da održe neki minimum broj letova pre svega iz vandrednih razloga, iako znaju da je veliki broj tih letova sa malim brojem putnika.

Ryanair poručuje svojim putnicima da se nada da će pre ranije nego kasnije da vrate letenju, ali za sada nema informacija dokle će situacija sa pandemijom virusa COVID-19 da traje.

Sa druge strane, mađarski niskotarifni avio-prevoznik Wizz Air prateći aktuelnu situaciju u vezi otvaranja granica u Srbiji i Evropi ponovo nastavlja da odlaže odnosno da pomera početak letenja iz Srbije odnosno sa dva svoja aerodroma Beograd i Niš.

Wizz Air će prema trenutnoj situaciji, a i uvidom u rezervacioni sistem na njihovom sajtu, prve letove sa Aerodroma Konstatin Veliki i to ka Bazelu i Dortmundu započeti 18.maja odnosno ka Malmeu prvog, Beču trećeg i Memingenu petog juna. Svakako i ove datume treba uzeti sa razervom s obzirom da one prate razvoj situacije u vezi pandemije virusa COVID-19 kako u Srbiji, tako i u Evropi.

Iz Wizz Air-a su ranije saopštili da putnici sa rezervacijama u ovom periodu će biti automatski obavešteni putem mejla ako su rezervaciju izvršili direktno na sajtu wizzair.com ili preko mobilne aplikacije ove avio-kompanije.

120% orginalne cene karte će biti automatski prebačeno na WIZZ račun putnika i taj iznos će moći da se iskoristi u naredna 24 meseca za kupovinu Wizz Air proizvoda i usluga.

Putnici takođe mogu da se odluče za refundaciju u novcu – koja podrazumeva dužu proceduru – i biće obavešteni o neophodnim koracima za bankovni transfer ili transfer na bankovnu karticu u odvojenom imejlu. U tom slučaju putnici imaju pravo samo na 100% originalne cene karte.

Putnici koji su karte rezervisali preko putnih agencija – uključujući onlajn putne agencije – treba da se obrate kompaniji od koje su kupili karte.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Pronađena devojčica iz Niša: Živa i zdrava

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova pronašli su trinaestogodišnju devojčicu Tamaru...

Niš: Naprednjaci dobili najviše odbornika, slede SPS-JS i „Niš, moj grad“

Prema obrađenim rezultatima najviše glasova za lokalni parlament u...

Poslanici iz Niša koji ulaze u novi saziv Narodne skupštine

Na osnovu 93,2 odsto obrađenog uzorka, koalicija okupljena oko...

Jedinstveni slučaj da će skupština biti bez opozicije

Strani mediji o izborima u Srbiji Svetske agencije i mediji...

Najnovije