Za zdraviju životnu sredinu: U Nišu obeležen „Dan bez automobila“

Sa idejom da se ukaže na značaj održive mobilnosti, unapredi javno zdravlje i smanji zagađenje životne sredine upotrebom štetnih gasova, Evropska nedelja mobilnosti obeležena je i ove godine od 16. do 22. septembra nizom manifestacija u više od 50 zemalja i više od 2800 gradova.

Foto: EU info kutak

EU info kutak u Nišu i Grad Niš tradicionalno svake godine učestvuju u ovom događaju organizacijom „Dana bez automobila“ i drugih pratećih aktivnosti.

Na nekoliko sati je obustavljen saobraćaj u centru Niša kako bi se simbolično ukazalo na značaj promovisanja aktivnih, zdravih stilova života.

„Suština ove manifestacije je da se podigne svest građana da više koriste prevoz bez štetnih gasova, a i da se lokalne samouprave podstaknu da primenjuju mere održivog saobraćaja, čime ćemo doći do zdravije životne sredine, poboljšati kvalitet vazduha, smanjiti nivo komunalne buke i imati veću bezbednost u saobraćaju“ poručuje Sonja Milojković, većnica Grada Niša resorno zadužena za zaštitu životne sredine.

Foto: EU info kutak

U Evropskoj nedelji mobilnosti ove godine učestvuje više od 30 gradova i opština u Srbiji, a u svakom mestu je organizovan prigodan program koji podstiče ljude da budu aktivni.

„Inicijativa ima za cilj da motiviše što više građana, da pešače, trče, da koriste neka od prevoznih sredstava koja ne zagađuju životnu sredinu. Sa druge strane, ovo jeste prilika za gradove da ukažu na neke urbane probleme kao što je zagađenje vazduha i da ponude rešenja u pravcu održive mobilnosti u gradskom saobraćaju“ ističe Danijela Vučić, menadžerka EU info kutka u Nišu.

Foto: EU info kutak

Učesnicima nagradnog kviza koji su realizovali Grad Niš i EU info kutak ovom prilikom su dodeljeni pokloni.

U cilju promocije urbane mobilnosti za vreme obeležavanja Evropske nedelje mobilnosti, EU info kutak je uz podršku Grada Niša realizovao „street art“ akciju na Bulevaru Medijana u Nišu koja podrazumeva „umetničke intervencije“ iscrtavanjem elemenata koji pružaju mogućnost za aktivnost i zabavu svim uzrastima – od najmlađih do najstarijih. Mladi umetnici iz udruženja ARTEF oslikali su pešačku stazu koja pored prilike za šetnju i trčanje, posetiocima pruža mogućnost da prođu kroz „lavirint“, odigraju „školicu“ i uživaju u atraktivnijem i živopisnijem okruženju.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Najnovije