Uklonjen deo kasetne bombe koji je pronađen u blizini Aerodroma u Nišu

Uklonjen je deo kasetne bombe koji je pronađen oko 100 metara izvan kompleksa civilnog aerodroma Konstantin Veliki u Nišu. Radi se o neeksplozivnom metalnom delu eksplozivne naprave.

U toku radova na pripremi terena za instaliranje prilaznih svetala izvan kompleksa civilnog aerodroma Konstantin Veliki, radnici pirotehničke službe pronašli su deo kasetne bombe koji nije sadržao eksplozivno punjenje niti upaljač već samo metalni neeksplozivni deo.

Foto: B.J. /Novinari Online

Lokacija na kojoj je pronađen deo kasetne bombice je oko 100m van kompleksa aerodroma tako da su svi putnici, zaposleni i izvođači radova potpuno bezbedni kaže direktor JP Aerodromi Srbije Mihajlo Zdravković.

„Tokom radova na instalaciji novog sistema svetlosnog obeležavanja radi unapređenja bezbednosti na aerodromu „Konstantin Veliki“, na nekih sto metara izvan kompleksa aerodroma, u delu starog korita reke Nišave, pronađen je deo kasetne bombice. On nije sadržao eksplozivno punjenje, niti upaljač već samo metalni, neeksplozivni deo“, kaže Zdravković.

Meštanin ovog dela grada Saša Zlatanović, koji živi pedesetak metara od mesta gde je pronađen deo kasetne bombe, za Novinari Online kaže da se ovo ne dešava prvi put.

Mesto gde je pronađena kasetna bomba; Foto: Bj.J./ Novinari Online

„Video sam da je pronađena kasetna bomba i to nije prvi put. I ranijih godina su demineri pronalazili delove kasetnih bombi, i na svu sreću niko nije stradao. Bile su bukvalno ispred moje kuće“, kaže Zlatanović.

Ovaj Nišlija pretpostavlja i da je deo starog korita Nišave u dužini od 2 km pun eksplozivnih naprava još iz Drugog svetskog rata.

„Deo u blizini moje kuće je ceo nepretražen i verovatno ima još zaostalih eksplozivnih naprava i iz Drugog svetskog rata. Ovde je nekada bilo staro korito Nišave koje je siguran sam puno bombi. Jedino stručna lica mogu da očiste ovaj deo. Ne preporučujem nikome da prolazi ovim putem, mi žitelji znamo koliko je strašno bilo za vreme NATO bombardovanja ovde“, zaključuje Zlatanović.

Na ovom mestu je nađen deo kasetne bombe; Foto: B.J./Novinari Online

Po dobijanju izveštaja o navedenoj napravi obaveštene su nadležne službe koje su predmet uklonili u skladu sa procedurama.

Inače, na Niš je tokom NATO bombardovanja u različitim delovima grada bačeno dosta kasetnih bombi, a deo kod aerodroma je nakon završetka bombardovanja razminiran i nadležne ustanove su dale sertifikat koji potvrđuje da je bezbedan.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Najnovije