Popunjeni kapaciteti u hali „Čair“, najviše zaraženih iz Beograda

U privremenoj kovid bolnici u hali „Čair“ trenutno je smešteno 69 pacijenata sa srednje teškom kliničkom slikom, dok je 17 na kiseoničkoj potpori. Osamdeset odsto obolelih je iz Beograda, Novog Sada i sa juga Srbije. Najmlađi pacijent ima 20, a najstariji 89 godina.

Zbog rasterećenja popunjenih kapaciteta za smeštaj kovid bolesnika u novom Kliničkom centru i na Infektivnoj klinici, u hali „Čair“ se čekuje priliv onih sa srednje teškom kliničkom slikom, kaže dr Goran Stanojević koordinator privremenih kovid bolnica.

„Očekujemo da do kraja dana dobijemo nove pacijente iz Kliničkog centra kako bi rasteretili njihove kapacitete, pre svega u novoj zgradi, a onda i sa Infektivne klinike„, kaže dr Stanojević.

Od 69 pacijenata koliko ih je trenutno u ovoj privremenoj bolnici, 80 odsto je upućeno iz Beograda i bliže okoline. Tu su i zaraženi iz Vojvodine, sa juga Srbije i iz Niša.

Važno pridržavanje propisanih mera

Dr Stanojević kaže i da je situacija vanredna i da je neophodno da se svi pridržavaju propisanih preventivnih mera kako situacija ne bi dalje eskalirala.

Cela situacija je vanredna. Moramo da budemo oprezni i dalje, kapaciteti u bolnicama su nam puni, mesta sa kiseonikom u privremenim bolnicama smo popunili. Nošenje maske, distanca, dezinfekcija i sve ostalo što stalno ponavljamo sa svih medija“, upozorava dr Stanojević.

Foto: B.J./Novinari Online

Karakteristika ovog talasa epidemije je velika zaraznost sa teškim kliničkim slikama od čega niko nije zaštićen. U privremenoj bolnici u ovoj hali su pacijenti različite životne dobi, ima mladih rođenih 2000. godine, ali ima i starijih pripadnika, najstariji pacijent ima 89 godina.

„Starosna struktura je različita, imamo pacijente od 20 do 89 godina, raspon je veliki. Veći je broj osoba muškog pola, i to je nešto što prati kovid infekciju duži niz meseci“, kaže dr Stanojević.

Obezbeđen je dovoljan broj lekara, medicinskih sestara i nemedicinskog osoblja, pojašnjava Dr Stanojević, i kaže da je to zahvaljujući odličnom angažovanju Kriznog štaba Grada Niša, kao i Kliničkog centra.

 

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Najnovije